'Ebola Çarı', Biden'ın özel kalem müdürü olacak

Korona pandemisi ve yol açtığı ekonomik sorunların gölgesinde ABD başkanı seçilen Joe Biden, Beyaz Saray özel kalem müdürlüğüne bu iki alanda da deneyimli bir ismi atıyor. Biden, Obama döneminin 'Ebola Çarı' olarak anılan, finans krizinde 787 milyar dolarlık yardım paketinin hazırlanmasında rol oynayan Ron Klain'i bu göreve getirecek. Klain'a Demokrat Parti'nin 'sol kanadından' da tebrik geldi.

Abone ol

DUVAR - ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü görevine 20 yılı aşkın süredir birlikte çalıştığı Ron Klain'i getireceğini açıkladı. Barack Obama döneminde Ebola'yla mücadele görevini yürüten ve Obama'nın 'Ebola Çarı' olarak tanınan Klein, Trump yönetiminin korona pandemisiyle mücadele yöntemine karşı eleştirileriyle dikkar çekmişti.

BIDEN 'HERKESLE ÇALIŞABİLMESİ'Nİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Joe Biden, Klain'ın yeni görevini duyurduğu açıklamasında, ''Ron,birlikte çalıştığımız uzun yıllar boyunca benim için çok değerli oldu. 2009'da, Amerikan ekonomisini tarihimizdeki en kötü krizlerden birinden birlikte kurtardık. 2014'de de ürkütücü bir acil kamu sağlığı durumunun üstesinden geldik. Böyle bir kriz anında ülkemizi tekrar birleştirirken Beyaz Saray Özel Kalemi'nde tam da aradığım, Ron'un siyasi yelpazedeki herkesle çalışma konusundaki derin deneyimi ve kapasitesi'' ifadelerini kullandı.

 Klain ise ''ABD başkanlığına seçilen Biden'a hizmet etmek benim için büyük bir onur ve bana duyduğu güvenden onur duydum'' dedi.

AL GORE'UN DA ÖZEL KALEM MÜDÜRÜYDÜ

Biden'la ilk olarak 1980'lerde çalışmış olan 59 yaşındaki Klain, Demokrat Parti içinde de önde gelen bir isim. Klain, eski başkan yardımcısı Al Gore'un özel kalem müdürlüğü, Senato'daki Demokrat liderliğinin personel direktörlüğünü yaptı. Biden'ın 1988'deki adaylık girişimi de dahil, Demokrat Parti'nin çeşitli başkanlık seçimlerinde çalıştı. 2000 yılında yeniden sayımla George W. Bush'un kazandığı seçimlerde, Gore'un avukatlığını üstlendi. 

787 MİLYAR DOLARLIK KURTARMA PAKETİNDE ROLÜ VAR

2008-2011 arasındaysa, o dönem başkan yardımcısı olan Joe Biden'ın özel kalem müdürlüğünü yaptı, Obama'nın finans krizindeki 787 milyar dolarlık yardım paketinin hazırlanmasında çalıştı.

'EBOLA ÇARI'

Klain'ın sağlık konusundaki deneyimi de, korona virüsü pandemisi açısından önemli görülüyor. Klain, 2015 yılında Obama tarafından Ebola'yla mücadele koordinatörlüğüne atanmıştı. 

PARTİNİN 'SOL KANADI' KUTLADI

Klain'a ilk tebriklerden birinin, parti içindeki başkan aday adaylığında Biden'a rakip çıkan ilerici senatör Elizabeth Warren'dan gelmesi de dikkat çekti. Warren, "Klain bu görev için harika bir seçim. Sağlık ve ekonomik krizinin boyutunu kavrıyor, yönetimi bu krizlerden çıkaracak deneyimi var" dedi. Kongre'de Demokrat Parti'nin ilerici kanadını temsil eden diğer iki kadın senatör, Ilhan Omar ve Alexandria Ocasio-Cortez de Klain'ı tebrik etti. (DIŞ HABERLER)