ECOWAS Nijer'i görüştü: 'Asker konuşlandırmak için BM iznine gerek yok'

ECOWAS Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Musah, genelkurmay başkanlarının görüşmesinin ardından Nijer'de asker konuşlandırmak için BM iznine ihtiyaç olmadığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkelerinin genelkurmay başkanları, 26 Temmuz'da askerin yönetime el koyduğu Nijer gündemiyle ikinci kez bir araya geldi. ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanları, Batı Afrika ülkesi Nijer'deki yönetim krizine çözüm bulmak için Gana'nın başkenti Akra'da görüştü.

AA'nın aktardığına göre, ECOWAS'ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ECOWAS'ın Nijer'de anayasal düzeni yeniden tesis etmek için elindeki tüm imkanları kullanacağını söyledi. Nijer'deki cuntanın ECOWAS ile 'kedi fare oyunu' oynadığını söyleyen Musah, "İşin aslı şu ki Nijer'deki askeri yetkililer, otoritenin hepimizin arzu ettiği gibi krize barışçıl bir çözüm bulma çabalarına rağmen, meydan okumaya devam ediyor. Burkina Faso, Gine ve Mali'deki darbeci dostlarının oyun kitabından kopya çekiyor gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Abdel-Fatau Musah, bölgedeki askeri yönetim altında olanlar ve Cape Verde hariç tüm ECOWAS üyelerinin ihtiyat kuvvetlerine katılmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

'DOMİNO ETKİSİNİ DURDURMAK GEREK'

ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Musah, ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının Gana'nın başkenti Akra'da Nijer gündemiyle yaptığı toplantının ardından da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Musah Nijer'de asker konuşlandırmak için Birleşmiş Milletler'in (BM) iznine ihtiyaç duymadıklarını bildirdi.

Abdel-Fatau Musah, ECOWAS olarak Batı Afrika'da 'terörizm de diyebilecekleri asimetrik bir çatışma durumuyla karşı karşıya olduklarını' belirterek, BM Anlaşması'nın 7'nci Bölümü'nün terörle mücadeleye bile izin vermediğini söyledi. "ECOWAS'ın Nijer'de asker konuşlandırmak için BM'nin onayına ihtiyacı yok" ifadelerini kullanan Musah, ECOWAS'ın daha önce Liberya'da ya da Sierra Leone'da yaptığı konuşlandırmalarda BM ve Afrika Birliği'ne sadece haber verdiklerini hatırlattı. Musah, ECOWAS'ın Nijer'e kendi kaynaklarıyla gireceğini, onlara yardım etmek isteyen herkesin yeterince adil olduğunu kaydetti.

Bölgede art arda yaşanan darbelere kuvvet kullanımıyla cevap vermediklerini belirten Abdel-Fatau Musah, 'bu domino etkisini de durdurmak gerektiğine' dikkat çekti.

BM ANLAŞMASI'NIN 51'İNCİ MADDESİ NE SÖYLÜYOR?

ECOWAS'ın Nijer'de asker konuşlandırma kararı, bölgesel bir örgütün bir ülkeye 'kuvvet kullanımının' yasal olup olmadığı yönünde bazı tartışmalara neden olmuştu. BM Anlaşması'nın "Barışın Tehdidi, Bozulması ve Saldırı Eylemi Durumunda Alınacak Önlemler" başlıklı 7'nci Bölümü'nde barışın bozulması veya tehdit edilmesi durumunda uluslararası barışın korunmasında alınacak önlemler ve tavsiyeler yer alıyor.

7'nci Bölüm'de sadece 51'inci Madde, BM üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya uğraması halinde saldırıya uğrayan ülkeye meşru müdafaa hakkı tanıyor. Uzmanlar, bu maddenin askeri darbeleri engellemek için işletilmesinin hukuki olmayacağını savunuyor.

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cunta, sonrasında Baum'u 'vatana ihanetten' yargılamak istediğini de açıklamıştı. (DIŞ HABELER)