Eczacılar: Paralı poşet uygulaması ilaç için riskli

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, 25 kuruş karşılığında satılmaya başlanan plastik poşet uygulamasından eczanelerin muaf olmasını talep etti. Sendika, gıda güvenliği riski olan ürünler için ücretli poşet uygulamasının mikrop bulaşma ihtimalini artıracağını açıkladı.

Abone ol

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında plastik alışveriş poşetleri tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başlandı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yayınlayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) ücretli poşet uygulamasından eczanelerin muaf olmasını talep etti. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, "Naylon poşetlere verilen paralar bizlere değil, bakanlığa gidiyor. Ancak ilaç zorunlu bir ihtiyaç olup planlı olarak alınan bir ürün değildir. Biz bu uygulamanın gece nöbette ilaç almaya gelen hasta dahil olmak üzere tüm hastalarımızın mağduriyetini artıracağını düşünüyoruz. İlacın da temel gıda ürünleri gibi hijyen ortamının korunması gerekir, bu da ekstra ücretlendirmeye tabii olmamalıdır" dedi.

'KULLANILMIŞ POŞETLERLE HİZMET, MİKROP BULAŞMA SORUNUNU ARTIRACAKTIR'

"İngiltere'de 2015 yılından bu yana gıda güvenliği riski olan ürünler, tohum, çiçek, canlı balık ve ilaçlar için ücretli poşet uygulaması yapılmıyor" diyen Saydan, poşetlerin yeniden kullanılmasının hijyen koşullarını olumsuz etkileyeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü, "Hastalarımıza ilacı teslim ederken onların getireceği daha önce kullanılmış poşetlerle hizmet sağlamak kontaminasyon yani mikrop bulaşma sorununu arttıracaktır. Daha önce gripli iken aldığı ilacın poşetini eczanemize getirdiğinde alacağı ilaçların kutularına da virüsü yayma durumu olasıdır. Uyuyan viral enfeksiyonu temasla tekrar edinebilme olasılığı artar. Ek tedavi masrafları doğurabilir. Eczacılar hakkında yönetmelikte dahi ‘eczanede hazırlanan ilaçların yeni ve uygun ambalajlara konulması’ zorunlu tutulmuştur. Eczanelerimizde hastalar tarafından kullanılmış ambalajlarla hizmet vermemiz yasal açıdan da doğru değildir. Acil durumlarda eczaneye ulaşan hastaların çanta ve poşet tedariki ile gelemeyeceğini göz önünde bulundurarak ve hastalarımızı hastalıklarından dolayı cezalandırır duruma düşmemek, hepsinde önemlisi ilacın hijyen ortamının son kullanıcıya kadar korunmasını sağlamak için 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde başlayan uygulamadan, İngiltere'deki gibi Türkiye'de de eczaneler muaf tutulmalı." (DUVAR)