Eczacılardan deklarasyon: Yeni bir model oluşturulmalı

Eczacı odaları taleplerini içeren ortak deklarasyon yayınladı. Eczacılar ilaç fiyatı oluşturma sürecinde yeni model oluşturulmasını talep etti.

Abone ol

ANKARA - Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odasının Başkan ve yöneticileri 43’üncü Dönem III. Bölgelerarası Toplantısı için 20-22 Temmuz tarihleri arasında Muğla’da bir araya gelerek, eczacılık mesleğinin gündemindeki konuları ele aldı.

Toplantıya dair ortak deklarasyon yayınlayan eczacılar, Türkiye’de yalanan enflasyon ortamında mevcut İlaç Fiyat Kararnamesi’nin ilaç ve eczacılık alanın paydaşlarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtti.

EZCAZILIK FAKÜLTELERİNE 50 BİN BAŞARI SINIRI TALEBİ

İlaç yoklukları ile karşı karşıya kalan eczacıların, hastalarına ilaç temin etmekte güçlük çektiğini, bu alanda yeni bir model oluşturulması gerektiğini ifade eden eczacılar yaptıkları açıklamada, “Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi oluşturulurken, tüm paydaşların görüşleri alınarak, ilaç ve sağlık hizmetinin sürdürebilirliği açısından yeni modelin kurgusunda aktif rol almaları sağlanmalıdır” dedi.

Eczacılık fakültesi sayıları ve kontenjanlarının her geçen gün arttığını, bu fakültelere giriş için başarı sıralamasının 50 binle sınırlandırılması gerektiğini, kamu kurumlarında eczacı istihdamının artırılmasını ve kamuda çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesini talep eden eczacıların deklarasyonunda öne çıkan başlıklar şöyle sıralandı:

KONUNUN MUHATABI ECZACILAR DEĞİL: Kamu Kurum İskontosu (KKİ) uygulaması, uygulanabilir olmaktan çıkmıştır. İlaç firmalarınca kamu kurum iskontosu uygulanmayan veya eksik uygulanan ilaçların sayısı her geçen gün artmaktadır. Eczacılar bu ilaçları, maliyetinin altında hastasına sunmaya zorlanmakta ve hastaların ilaçlara erişimi gün geçtikçe zorlaşmaktadır. İlaç firmalarının bu iskontoları ödemek için, farklı sistemler tasarlayarak eczacılara angarya şeklinde uygulamalar dayatmasından ivedilikle vazgeçilmelidir. Geri ödeme kurumu ile ilaç firmaları arasında çözümlenmesi gereken bu konunun muhatabı eczacılar değildir. Bu sorunun, ivedilikle çözülememesi halinde bu grup ilaçlar eczacılar tarafından temin edilemez hale gelecek ve hasta mağduriyetlerinin oluşması kaçınılmaz olacaktır.

İLACA ERİŞİMİ ZORLAŞTIRACAK: Bazı İlaç firmalarınca ilaçların dağıtım kanallarına satış vadelerini öne çekmeleri ve bu sürenin Sosyal Güvenlik Kurumunun eczanelere geri ödeme süresinden daha kısa hale gelmesi, bu uygulamanın mali yükünün dağıtım kanallarınca eczanelerimize yüklenmesi sonucunu doğurmaktadır. Bu uygulamalar gün geçtikçe artmakta ve artık tahammül edilemez bir noktaya gelmektedir. Sistemin sürdürebilirliğini sağlamak için, Genel Sağlık Sigortası kapsamında Emekli Sandığı, Bağ-kur, SSK birleşme sürecinde bağıtlanan mevcut satış koşullarına ilişkin başka bir değişiklik yapılmayacağı maddesinin uygulanmasının takip edilerek, kısalan ilaç vadeleri sebebiyle kısa ve orta vadede hastalarımızın ilaca erişimini zorlaştıracak bu uygulamaların, konunun tarafları arasında netleştirilerek, ivedilikle düzenlenmesi gerekmektedir.

DEPREM BÖLGESİNE DESTEK: Deprem bölgesinde faaliyet gösteren eczacılar için destekler sağlanmalıdır. Vergi borcu ve diğer kamu ödeme yükümlülükleri ertelenerek hayatın normale dönme aşamasında kredi, sübvansiyon gibi kolaylıklar sağlanarak, 1. Basamak Sağlık Hizmeti Sunucusu olan eczanelerimizin deprem bölgelerimizde hizmet vermeye devam edebilmeleri sağlanmalıdır.

HESAPLARA AKTARILMALI: Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan 2023 Yılı Ek Protokolüne göre, mali konular ile ilgili 01/10/2022 tarihinden itibaren geçerli olan eczacıların hak edişleri için, işlemler ivedilikle sonuçlandırılarak bu bedellerin bir an önce eczacıların hesaplarına aktarımları sağlanmalıdır.

EK MALİYETLER GETİRİYOR: Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yürürlüğe alınan, ısı-nem kontrolü uygulamaları eczanelere ek maliyetler getirmektedir. Ülkemizin iklim şartları ve ekonomik koşullar göz önüne alındığında, bu koşulların sağlanması, eczaneler tarafından karşılanabilir ve sürdürülebilir değildir. Isı-nem uygulamaları ile ilgili hükümler yeniden düzenlenmelidir.

İSTİHDAM İÇİN DESTEK: Eczanelerimizde başta yardımcı eczacı ve ikinci eczacı olmak üzere, asgari ücret kapsamında yapılan ücretlendirmeler ve personel istihdamının sağlanması için, Kosgeb ve İşkur gibi kuruluşların desteklerinden faydalanmaları gerekmektedir. Bu bağlamda istihdam için gerekli destek programlarında eczanelerimizi de içine alan kapsamlı ve kalıcı düzenlemeler yapılmalıdır. (DUVAR)