Eczacılardan iki talep: Fiyat kararnamesi ve yıl içinde kur güncellemesi

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney, Eczacılar Günü dolayısıyla yaptığı basın toplantısında sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.

Abone ol

ANKARA - Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney ve Yönetim Kurulu üyeleri, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılar Günü kapsamında basın toplantısı düzenledi.

TEB binasında yapılan toplantıda gündemdeki ilaç krizinden eczacıların sorunlarına ilişkin birçok konu hakkında açıklamalarda bulunuldu.

‘İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ ACİLEN GÜNCELLENMELİ’

TEB Başkanı Arman Üney eczacıların son yıllarda giderek artan sorunlarla baş başa bırakıldığını ifade etti. “Eczacıların çözülmesi gereken sorunları dağ gibi birikmiş, eczacılar adeta kaderlerine terk edilmişlerdir” diyen Üney şunları söyledi:

“Eczacılar tam 13 yıldır revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklemektedir. Eczacıların bu talebi, haklı bir talep olmanın ötesinde artık ekonomik anlamda da bir zorunluluktur. Bir kez daha vurguluyoruz ki 2009 yılından bu yana güncellenmeyen, mevcut koşullara hiçbir şekilde uyum sağlamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir. Çünkü eczanelerimizin artık mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalma gücü tükenmiş, eczane ekonomileri sürdürülebilir olmaktan çıkmış ve erimiştir.”

‘İLAÇ KRİZİNİN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ GEREKİR’

Türkiye’nin gündeminde olan bir diğer sorunun ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru güncellemesi öncesinde yaşanan ilaca erişim sorunu olduğuna vurgu yapan Üney, şu noktalara dikkat çekti:

“İlaca kolaylıkla erişim, halk sağlığının en önemli önceliklerinden biridir. Bu sorunun çözümüne yönelik önlemlerin ivedilikle alınması gerekmektedir. Özellikle güncellemenin yapıldığı şubat ayının öncesinde hastalarımız çok sayıda ilaca erişimde sıkıntı yaşamakta, hastalarımızın yaşadığı bu mağduriyet eczanelere de ciddi anlamda yansımaktadır. Hastalarımızın ilaca erişiminde yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için artık yılda sadece bir kez kur güncellemesi yapılması gerçekçi değildir. Bunun yerine yılda en az 3 veya 4 kez kur güncellemesi yapılması gerekmektedir. Bazı ilaç firmaları SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçmektedir. Söz konusu firmaların keyfi olarak yaptıkları bu uygulamanın faturası, aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalarımıza çıkmaktadır. Bu durum özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın cebinden yüksek tutarlarda fiyat farkı çıkmasına yol açmaktadır.”

‘ECZACILIK FAKÜLTELERİ 20 YILDA 6 KAT ARTTI’

Üney, eczacılık mesleğinin geleceği açısından karşı karşıya kalınan sorunların başında da kontrolsüz açılan eczacılık fakülteleri olduğunu belirterek,

“1997 yılına kadar 7 eczacılık fakültesi bulunurken, 2001-2021 yılları arasında bu sayı 6 kat artmış, bugün itibariyle eczacılık fakültesi sayısı 60’a dayanmıştır. Eğitim veren 47 eczacılık fakültesinden sadece 14’ü akredite eczacılık eğitimi verebilecek kapasiteye sahiptir” ifadelerine yer verdi.

DENETİMSİZ SATILAN TAKVİYE GIDALAR: C VİTAMİNİNİN UZUN SÜRE KULLANIMI BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLİR

İnternetten ve denetimsiz kanallardan satılan çeşitli ilaç ve takviye edici gıdaların satışının pandemi döneminde arttığını da sözlerine ekleyen Üner, şu uyarılarda bulundu:

“İnternet üzerinden çeşitli siteler kanalıyla yapılan bu satışlar ciddi bir halk sağlığı sorununa neden olmaktadır. Unutulmamalıdır ki; ilaçlara ve takviye edici gıdalara güvenli erişimin adresi eczanelerdir. Vatandaşlarımızı bir kez daha uyarıyoruz; eczaneler dışında hiçbir yerden ilaç ve takviye edici gıda alıp sağlığınızdan olmayın. Örneğin, çok yaygın kullanılan C vitamininin uzun dönem yüksek dozda kullanılması böbrekte taş oluşumunu tetikleyebilir. Farklı bir örnek vermek gerekirse, bazı bitkisel takviyelerin yüksek doz olmasa dahi kan sulandırıcı ilaçlarla kullanımı etkileşime neden olup, kanama potansiyelini artırmaktadır.”

Arman Üney, basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘BİR HASTA İLAÇ BULAMIYORSA DÜNYADA ONUN İÇİN HİÇ İLAÇ YOK DEMEKTİR’

İlaç sıkıntısına ilişkin topyekûn bir düzenleme noktasında Sağlık Bakanlığı dahil tüm kurumlar ile diyaloğu sürdüklerini belirten Üney, “Biz kamunun her alanıyla ilgili tüm kurumlar ile taleplerimiz ve halk sağlığı konusunda taleplerimizi ve diyaloglarımızı sürdürüyoruz. Eğer bir hastaya bir ilaç lazımsa ve bulamıyorsa onun için dünyada hiç ilaç yok demektir. Bizim ilaç araştırma ve geliştirmesine de çok büyük önem vermemiz gerekiyor. Biz ürettiğimiz zaman dışa bağımlılığın azaldığı süreçte bu ‘yokların’ da ortadan kalkacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

‘ECZACILARIN YARISINDAN FAZLASI 1 LİRA KAZANMADAN HAYATINI İDAME ETTİRİYOR’

Türkiye’deki eczacıların yarısından biraz fazlasının 1 TL dahi kazanmadan hayatını idame ettirdiğini kaydeden Üney, “2019 yılında yaptığımız araştırma sonuçlarına göre eczanelerin yüzde 55’inin yüzde 37’si iki kredi birden kullanıyor. Şu an bu araştırmaları yapsak bu sayıların ikiye katlandığını görebileceğiz” dedi.