Edirne'de sıcaklar ayçiçeği tarlalarını kuruttu

Edirne'de kentin kış mevsiminde yeterli yağış alamaması, yaz mevsiminin de aşırı sıcak ve kurak geçmesiyle, ayçiçeği ekili tarlalar kurudu, toprak çatlamaya başladı.

Abone ol

DUVAR- Edirne'de hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle yağışsız geçen yaz ayı, tarlalarda ayçiçeklerinin kurumasına neden oldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bölgede bazı tarlaların biçilemeyecek durumda olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan geçen sene kuraklık nedeniyle ton başına bir defaya mahsus verilen 1500 liralık desteğin, bu yıl dekar başına verilmesini beklediklerini söyledi.

DHA'nın haberine göre; kentin, kış mevsiminde yeterli yağış alamaması nedeniyle toprak doyuma ulaşamadı. Yaz mevsiminin de kurak geçmesiyle, ayçiçeği ekili tarlalarda toprak çatlamaya başladı. Bölgedeki bazı üreticiler, ürünleri yeterli seviyede gelişemediğinden ağustos ayında başlayacak hasat dönemine endişeli girdi.

'HİÇ HASAT EDEMEYECEĞİMİZ TARLALAR VAR'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kış yağışlarının kuvvetli olmamasından dolayı ilkbahar ve yaz dönemlerindeki kuraklık nedeniyle ürünlerin strese girdiğini söyledi. Arabacı, "Ürün gelişimi açısından, tam kafa yapma döneminde aşırı sıcakların olması ürünü çok etkiledi. Hatta birçok tarlada kafa yapısı çok ufak oldu ya da tam çiçek açmak üzereyken kavruldu, hiç şu an biçilemeyecek araziler var. Bu bütün alanda değil ama kuraklıktan etkilenen belli alanlarda var. Bazı köylerimizde maalesef ki, bu yıl hasat edemeyeceğimiz çiçekler var. Hasat edeceğimiz çiçeklerde de bu geçtiğimiz yıllara göre, verim kaybı ciddi anlamda düşecektir" dedi.

Ayçiçeklerinin birçok tarlada kavrulmaya başladığını söyleyen Arabacı, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan destek beklediklerini söyledi. Dekar başına kuraklık desteğinin üreticileri bir nebze rahat ettireceğini kaydeden Arabacı, Trakya bölgesinde verimin ciddi manada düşeceğini ifade etti.

'TEK ÇÖZÜM BULGARİSTAN'DAN BİR MİKTAR SU SALINMASI'

Kentin, tarımsal sulamada kullanılan önemli su kaynaklarından Tunca ve Meriç Nehri'nde de su seviyesinin azlığının sulama yapılamamasına neden olduğunu kaydeden Arabacı, mevcut suyu bütün üreticilere ulaştırmak için ilgili birimlerle toplantı yaptıklarını söyledi.

Her şeye rağmen suyun debisinin düşüklüğü nedeniyle kayıplar olacağını kaydeden Arabacı, "Bunun tek çözümü şu an Bulgaristan'dan bir miktar su salınması. Bunu da aşağı yukarı 20 günü geçti. Tarım Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız yani bütün bürokratlarımız bu konuyla ilgili Bulgaristan'la temas içinde, taleplerde bulunuldu. Daha henüz bir sonuç çıkmadı ama inşallah oradan bir sonuç çıkar. Çıkmadığı takdirde gerçekten işimiz bu şartlarda zor" ifadelerini kullandı.

'20 GÜNDÜR SU BASILAMAYAN TARLALAR VAR'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Arabacı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"Bu konunun acilen çözülmesini bekliyoruz çünkü kendi kendimizi idare etme çok zor. Bugün akan debi 3 metreküp/saniye Tunca Nehri'nde. Yani bu 3 metreküple Edirne'ye kadar olan alanda idare etmek çok zor. Hem üreticilerimiz arazi sulamada sıkıntı yaşıyor. 10 gün ya da 20 gün hiç su basılamayan tarlalar var, şu an bazı bölgelerde. Yani onların can suyu versin, diye yukarıdaki birtakım pompaları durdurup aşağıya su indirmeye çalışıyoruz. Bu da ekip halinde yani il müdürlüğümüz, muhtarlarımız, kooperatif başkanlarımız, üreticilerimiz hep birlikte oturup ne yapabilirizi konuşuyoruz. Kendi içimizde gerekli müdahaleler yapılıyor ama su böyle aktığı sürece yani net çözüm olmayacak bunlar. Yani bizim ilk etapta şu an Bulgaristan'dan suya ihtiyacımız var." 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Arabacı

(HABER MERKEZİ)