Ediz Gürel: Hedefim, dünyadaki ilk 50 oyuncudan biri olmak

Türkiye İş Bankası 100. Yıl Satranç Süper Ligi’nde 5. Tur maçları oynandı. Türkiye’nin 15. Büyükustası olan 16 yaşındaki Ediz Gürel ise "Hedefim, dünyadaki ilk 50 oyuncunun arasına girmek" dedi.

Abone ol

ANKARA - Dünyanın en önemli satranç ligleri arasında gösterilen Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi Ankara’da başladı. Aralarında dünya sıralamasında ilk 10’da yer alan Şehriyar Memmedyarov’un da bulunduğu Türkiye İş Bankası 100. Yıl Satranç Süper Ligi’nde 15 takım, 15 tur boyunca şampiyonluk mücadelesi verecek.

Ligde bu sene 51’i Büyükusta (Grand Master) olmak üzere 186 sporcu hamle yapacak. Dün gerçekleşen Süper Lig’deki 5. Turun ardından ise PAÜSA SK lider olarak yoluna devam etti.

Türkiye İş Bankası 100. Yıl Satranç Süper Ligi’nde 15 takım, 15 tur boyunca boyunca mücadele edecek. 

'SATRANÇ OYNAYIP DA KÖTÜ ALIŞKANLIĞI OLAN ÇOCUK YOK'

Beşinci tur öncesi sporcularla düzenlenen basın toplantısına katılan Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tülay ve Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sözen, satranç oynayan çocukların diğer çocuklara göre derslerinde daha başarılı olduğunu söyledi. Sözen, “Aslında satranç oynamak zannedilenin aksine çocukları daha zeki yapmıyor. Satranç konsantrasyonu geliştirdiği için satranç oynayan çocuklar emsallerine göre derslerinde daha başarılılar. Bunun yanı sıra satranç oynayıp da kötü alışkanlığı olan çocuk neredeyse yok” dedi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, satranç oynayan kötü alışkanlık sahibi çocuk olmadığını ifade etti. 

'DÜNYANIN EN İYİ SATRANÇ OYUNCULARI BURADA'

İş Bankası 100. Yıl Satranç Süper Ligi hakkında TSF Başkanı Gülkız Tülay, şunları söyledi: “İş Bankası iki yıldır bu etkinliğin sponsoru. İş Bankası’nın satranca olan katkısı ölçülemez. Sporcularımız böyle bir etkinliğin var olmasından çok memnun. Turnuvamızda çok önemli sporcularımız var. Birçok Büyükusta veya Büyükusta olma yolunda ilerleyen sporcular mevcut. Bunların arasında dünya sıralamasında ilk 10 kişinin arasında yer alan Shakhriyar Mamedyarov’da var. Dünyanın en iyi satranç oyuncuları burada ve aynı zamanda burada olamayan yabancı sporcuların da gözü kulağı burada. Çok güçlü bir lig. Dünya sıralamasına giren çok fazla sporcu var. Turnuva 26’sında sona erecek. Burada şampiyon olan kulübü Avrupa Kulüpler Şampiyonası'na gönderiyoruz. Satranç, izlenmesi çok kısıtlı olan bir branş. Çünkü, çok uzun soluklu. Biz de o yüzden canlı yayın olarak Federasyon web sayfamızda yayınlıyoruz. Hamlelerin gösterildiği canlı yayın masaları oluyor. Dünyadan çok fazla sporcu tarafından seyrediliyor. Hamleler ve sonuçlar merak ediliyor.”

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tülay ve Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

'HEDEFİM DÜNYADAKİ İLK 50 OYUNCUDAN BİRİ OLMAK'

Satranca 7 yaşında okuldaki öğretmeninin ilgisini fark etmesi sonucu başlayan Ediz Gürel, satranca başlama motivasyonunu ve hedeflerini Gazete Duvar’a anlattı: “Benim satranca başlama motivasyonum, satrançtaki en iyi insanları görmekti sanırım. Ben başladığımda Magnus Carlsen dünyadaki herkesi yeniyordu. Şu an hala öyle. Bu yüzden Carlsen bir süredir benim idolüm.”

Türkiye’deki en geç Büyükustalardan biri olan ve dünyadaki ilk 50 oyuncudan biri olmak istediğini söyleyen Gürel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an 2 bin 600 puanı geçmeye çalışıyorum. Bunu geçince de 2 bin 700’ü geçip dünyadaki ilk 50 oyuncunun arasına girmeye çalışacağım. Grand Master olduğumda da çok mutlu olmuştum. Annem de çok sevinmişti. Yağız’ın beni geçeceğini de biliyordum. Onun önü çok açık. Zaten 12 yaşında Grand Master oldu. İnanılmaz bir başarı. Kendi adıma da mutluyum tabii."

Gürel, olimpiyatlardaki hedefi için ise “Olimpiyat bir takım meselesi. Benim bireysel bir hedefim yok. Ben elimden geleni yapıp takımıma yardım etmeye çalışacağım. Umarım takım olarak güzel bir yerde bitirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Antan Korobov ile Prag Challenger’da oynadığı maçı unutamadığını söyleyen Gürel, “Son turu kazandığımda inanılmaz rahatladım. Çünkü, kazanabileceğimi tahmin etmiyordum. Korobov ilk hamleyi garip bir açılışla yaptı. Kazandığımda turnuvayı da kazanmış oldum zaten. O turnuvada elimden gelen her şeyi yaptım. Çok yorulmuştum. O yüzden o maçı hiç unutamıyorum” dedi.

Türkiye'nin en genç Büyükustalarından Ediz Gürel, dünyadaki en iyi 50 satranç oyuncusundan biri olmayı hedefliyor. 

GÜREL, 2025’TE MASTERS KATEGORİSİNDE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK

Ediz Gürel, 2023 Dünya Kupası’nda hamle yapan en genç Türk satranç sporcusu oldu. Dünya Kupası gibi dünyanın en iyi satranç sporcularının yarıştığı turnuvada 1. turda Büyükusta olan rakibini 28 hamlede mat ederek dünya satranç gündemine damga vurmuştu. 

Gürel, 2023 Avrupa Kulüpler Kupası’nda Türk Hava Yolları Spor Kulübü takımında hamle yapmış ve dünyanın 1 numarasının dahi yarıştığı Kupa’yı 7’de 7 yaparak en başarılı sporcu olarak tamamlamıştı. Dünya satranç otoritelerinin davet etmesi ile dünyanın en başarılı sporcularının yarıştığı 2023 Grand Swiss Satranç Şampiyonası’nda Türkiye’yi başarıyla temsil etti.

Prag Satranç Festivali'nde göstermiş olduğu başarılı performans ile son GM normunu alarak Türkiye’nin 15. Büyükustası oldu. Aynı zamanda turnuvanın challengers kategorisinde de hamle yapan başarılı sporcu, turnuvayı şampiyon olarak tamamladı ve 2025 yılında dünyanın en iyi sporcularının yarıştığı 'Masters' kategorisinde Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.  

'BAŞARILAR VE ARKADAŞLIKLAR EN BÜYÜK MOTİVASYONUM'

7 yaşında profesyonel olarak satranca başlayan ve en son 2022 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı'nda Milli Takım olarak şampiyon olan Gülenay Aydın da satranca başlama motivasyonuna dair şunları söyledi: “Çocukken satranç oynamayı çok seviyordum. İlk başlarda motivasyonum buydu. Satranç oynamak beni gerçekten mutlu ediyordu. Arkadaşlarımla beraber, takım olarak gittiğimiz turnuvalar çok eğlenceliydi. Tabii zamanla profesyonel bir süreç başladı benim için. Başarılar ve arkadaşlıklar hala en büyük motivasyonum."

Gülenay Aydın, satranç oynamak için en büyük motivasyonunun başarılar ve arkadaşlar olduğunu ifade etti.