Efsanelerdeki 'ölümsüzlük iksiri' bulundu!
Çin'de 2 bin yıllık bir mezarda 'ölümsüzlük iksirinin' bulunduğu iddia edildi. Keşfi gerçekleştiren arkeologlar, efsanelerde geçen bir 'ölümsüzlük ilacına' ilk defa rastlanıldığını söylüyorlar.
DUVAR - Çin'de arkeolojik kazılar sırasında keşfedilen ve şarap olduğu düşünülen sıvının aslında 'ölümsüzlük iksiri' olduğu iddia edildi. Ülkenin doğusundaki Henan bölgesinde geçtiğimiz ay bulunan iki bin yıllık bir mezardaki bronz testinin içinden çıkan sarı renkli sıvının pirinç şarabı olma ihtimali üzerinde duruluyordu. Ancak laboratuvar araştırmaları sonucunda yaklaşık 3,5 litre olan sıvının, daha önce yazıtlarda görülen bir 'ölümsüzlük iksiri' tarifine ait maddelerden yapıldığı anlaşıldı.
Laboratuvarda yapılan incelemeler testi içindeki sıvının potasyum nitrat ve alünit (şap taşı) içerdiğini gösterdi. Potasyum nitrat, patlayıcı yapımından gübre amaçlı kullanıma kadar çeşitli alanlarda, alünit ise turşu yapımından endüstriyel üretime kadar çok geniş bir kapsamda kullanılıyor.
Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'ya konuşan arkeologlar, efsanelerde geçen bir 'ölümsüzlük ilacına' ilk defa rastlanıldığını ve bunun önemli bir keşif olduğunu vurguladı.
Diğer yandan o dönemde yaşayan insanların sıvıyı gerçekten uzun bir hayat yaşamak için tüketip tüketmedikleri ise henüz bilinmiyor. Tarihçiler testi ve içindeki 'ölümsüzlük iksirinin' sadece ritüel amaçlı mezara yerleştirilmiş olabileceğine dikkat çekiyor. (Kaynak: euronews)