Ege'de 6,2 büyüklüğünde deprem, İstanbul'da da hissedildi

İzmir'in Karaburun açıklarında saat 15.28'de 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Ege, Marmara ve Trakya'da hissedildi. AFAD verilerine göre saat 15.35'te 4.9, 15.47'de ise 4.5 büyüklüğünde yeni sarsıntılar kaydedildi.

Abone ol

DUVAR - İzmir'in Karaburun İlçesi açıklarında, Ege Denizi'nde bugün saat 15.28'te Richter Ölçeği'ne göre 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, başta İzmir ve Çanakkale olmak üzere, İstanbul'dan Muğla'ya kadar Türkiye'nin batısındaki birçok merkezde hissedildi ve paniğe yol açtı. Yerin 7 kilometre altındaki deprem, ilk gelen bilgilere göre can ve mal kaybına neden olmadı. Alsancak semtinde işyerinin penceresinden atlayan bir kişinin ayağı kırıldı. Artçı sarsıntılar devam ederken, AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, saat 15.35'te 4.9, 15.47'de ise 4.5, saat 18.25 ve 19.30'da 4 şiddetinde depremler yaşandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD), depremin merkez üssünün, Karaburun'un 23 kilometre açığı olduğunu duyurdu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin büyüklüğünü 6.0 olarak açıkladı.

İzmir, Bursa ve Çanakkale'de şiddetli bir şekilde hissedilen depremin ardından insanlar panik halinde sokaklara koşuştu.

Reuters'a konuşan Yunan Jeodinamik Enstitüsü'nden bir yetkili, depremin Sisam ve Midilli adalarında hissedildiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Vali Erol Ayyıldız ilk gelen bilgilere göre can ve mal kaybı olmadığını duyurdu.

İzmirliler ise depremin 15 saniye kadar sürdüğünü söyledi.

AFAD'ın verilerine göre saat 15.31'de 4.9, saat 15.35'te 3.4, saat 15.47'de 4.5 büyüklüklerinde yine Karaburun merkezli artçı sarsıntılar daha meydana geldi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtirken, başta İzmir olmak üzere Ege kıyısındaki merkezlerde birçok kişi ev ve işyerlerine girmedi.

Alsancak Semti'nde bazı binalarda küçük çatlaklar oluştu, bazı binalar birbirinden ayrıldı. İzmir Adliyesi'nde çalışanlar ve bina içinde bulunanlar da panik halinde dışarı çıktı. Avukatlar, büyük panik yaşadıklarını söyledi.

Alsancak'ta nakliyat firmasında çalışan bir kişi, birinci kattaki işyerinin penceresinden atlayarak ayağını kırdı. Ayağı kırılan kişi hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan Kemeraltı Çarşısı'nda alışveriş yapanlar deprem anında büyük panik yaşadı. Konak'ta İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü binalarında çalışan personel panikle dışarı çıktı. Herkes cep telefonlarıyla yakınlarını aramaya çalıştı. Vatandaşlar, kamu kurumlarına ait binalar önünde toplandılar ve saatlerce içeri girmediler. Korku ve endişe içinde yakınlarını cep telefonlarıyla arayanlar hatlarda yaşanan sorun nedeniyle ulaşmakta zorluk çekti. Kamu binalarında asansörlerin önüne binişi engellemek amacıyla şerit çekildi.

İZSU Genel Müdürlüğü binasına bitişik olan sekiz katlı Anadolu Pasajı arasında iki binanın birleştiği yerde ayrılma meydana geldi. Bina önünden geçişi engellemek için emniyet şeridi çekildi. İzmir'de bazı işyerleri depremden sonra mesaiyi sona erdirdi ve çalışanlarını evlerine gönderdi.

METRUK EV HASAR GÖRDÜ

Depremin hissedildiği Balıkesir'in Edremit ilçesinde, 2 katlı metruk bir ev büyük çaplı hasar gördü. Evden çevreye yayılan molozlar, seyir halindeki bir arazi aracında maddi hasara yol açtı. Edremit'te ölen ve yaralanan olmadı. Vatandaşlar, "İlk olarak yavaş bir sarsıntı oldu. Birkaç saniye sonra depremin şiddeti arttı. Büyük korku yaşadık, kendimizi dışarı attı" dedi.

KARABURUN BELEDİYE BAŞKANI: KÜÇÜK ÇAPLI HASARLAR VAR

CHP'li Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Sevindirici olan ölen ya da yaralanan kimsenin bulunmaması. Tüm muhtarlarımızla konuştum. Küçük çaptı hasarlar var ancak büyük bir hasar yok. İlk depremin erken saatlerde olması ardından gelen artçıların büyüklüğünün düşmesiyle halk rahatladı" diye konuştu.

İZMİR VALİLİĞİ VE AFAD'DAN AÇIKLAMA

Depremin ardından İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "AFAD Başkanlığından alınan bilgilere göre İlimizde bugün saat 15.28'de İzmir Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Depremin ardından yapılan ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kaymakamlıklar, Mahalli İdareler ve ilgili kurumlar derhal harekete geçerek depremin muhtemel etkileri konusunda çalışmalara başlamışlardır" denildi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada ise,  "Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale illeri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır. Depremin en çok hissedildiği yer olan İzmir Dikili, Karaburun, Foça, Aliağa ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden ekipler keşif çalışmalarına başlamıştır. İzmir, Bursa, Sakarya, Afyon, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın İl AFAD'dan ekipler bölgeye sevk edilmiştir. İzmir, Aydın, Manisa ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı sağlık ekipleri teyakkuzda beklemektedir. Manisa lojistik deposundan 16,5 m2'lik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edilmiştir. An itibarıyla herhangi bir can kaybı bilgisi alınmamıştır. Deprem sonrası artçı sarsıntılar devam etmektedir. Söz konusu depremin muhtemel İstanbul Depremi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gelişmeler AFAD Başkanlığı'nca takip edilmektedir."

Uzmanların depreme ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

ARTÇILARI 1 YIL SÜRER

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış: İkişer üçer yıl arayla 6 büyüklüğündeki depremlerin olması normal. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul'dan gerekse Atina'dan erişildi. Bu depremin artçıları bir yıl sürer. 5 - 5,3'e kadar artçı deprem olabilir. Tsunami korkusunun olmaması gerekir. Ege Bölgesi’nde kırıklı çıkıklı faylı bölgeler var. Civardaki fayları etkileyebilir, onlar da büyük değil. Başka bir büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi lazım.

TAM ENERJİ BOŞALTMADI

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Ben onlarca yıldır İzmir'i bekleyen depremin Karaburun dolayında olacağını söylüyorum. Kuzey'den gelen Zeytinbağı kırığı ile Doğu-Batı doğrultusunda Gediz kırığının deniz içinde birleştiği yerlerde, Karaburun açıklarında, Midilli Karaburun, Foça, Sakız dörtgeni içinde yer alıyor. Bu depremin 7’den büyük olmasını; 7.1-7.2 olmasını bekliyordum on yıllardır. Beklediğim büyüklükte değil. Bu da enerjinin belli kısmını boşalttığını, büyük kısmını boşaltmadığını gösteriyor. Yaklaşık bu 15-16 saniye sürmüştür. İzmirliler yazlıklarında otursunlar. özellikle 2-3 hafta yazlıklarında otursunlar. Dışarıda, çadırlarda, deprem toplanma alanlarında yaşasınlar iki üç hafta.

ÖNCELİK DEPREM OLMALI

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Türkiye bir deprem bölgesi. Depremler her an olabiliyor. En büyük deprem yarın olacak gibi düşünmek lazım. Önlemleri ötelemenin anlamı yok. Bir an önce ulusal seferberlik gerekiyor. Başta İstanbul olmak üzere Marmara bölgesini afetlere karşı güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin önceliğinin bu olması gerekiyor. 1999’a göre önlemler biraz daha iyi, ama yeterli değil. Afet yönetimi halka kadar inmeli.

(HABER MERKEZİ)