Eğilmez: Veriler 'tek başına iktidar ekonomide istikrar sağlar' inancının doğru olmadığını gösteriyor

AK Parti'nin iktidar olduğu dönemle bir önceki 17 yılın verilerini karşılaştıran ekonomist Mahfi Eğilmez, "İncelememiz boyunca 'tek başına iktidar istikrar demektir ve dolayısıyla ekonominin de istikrarlı olmasını sağlar' şeklindeki yaygın inancın doğru olup olmadığını test ettik ve ele aldığımız göstergeler ve varılan sonuçlar bize bu inancın doğru olmadığını göstermiş oldu" dedi.

Abone ol

DUVAR - Ekonomist ve Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, AK Parti'nin tek başına iktidar olduğu 17 yıl ile bir önceki 17 yılın ekonomi verilerini değerlendirdi.

Eğilmez, blogunda yayınladığı "Türkiye Ekonomisinin Son 17 Yılı" başlıklı yazısında, "Öteden beri yaygın olan bir inanç vardır: 'Tek başına iktidar istikrar demektir ve dolayısıyla ekonominin de istikrarlı olmasını sağlar.' Bu inancın doğru olup olmadığını test etmek için elimizde yeterince uzun bir iktidar süresi ve yeterince veri var" ifadelerine yer verdi.

Gayrısafi yurtiçi hasıladaki (GSYH) artışın 1985-2002 arasında 3,4 kat olduğunu belirten Eğilmez, bu artışın 2002-2019 arasında 3,1 olarak gerçekleştiğini belirtti. Kişi başına düşen GSYH'nin 1985-2002 döneminde 2,7 kat arttığına dikkat çeken Eğilmez, AK Parti döneminde 2,5 kat artış yaşandığını ifade etti.

Enflasyonun gerilediğini, ekonominin önceki döneme göre büyüdüğünü aktaran Eğilmez; işsizliğin, cari açığın ve dış borçların arttığını yazdı. Eğilmez'in yazısının bir bölümü şöyle:

"AKP’nin tek başına iktidarda olduğu 17 yılı önceki 17 yılla 8 temel gösterge aracılığıyla ve bir de dünyada GSYH ve kişi başına gelir sırası açısından karşılaştırdık. Bu karşılaştırmada enflasyon ve bütçe göstergeleri dışındaki 6 göstergede AKP iktidarının 17 yıllık döneminde elde edilen sonuçların önceki 17 yılda elde edilen sonuçlara göre oldukça geride kaldığını ve Türkiye’nin dünyadaki yerini yitirdiğini saptadık. Önceki 17 yılda 2 kriz ve bir deprem olmasına karşılık AKP döneminde 1 kriz olması, AKP’nin bu dönemde 61 milyar Dolar özelleştirme geliri elde ettiği, AKP iktidarı sırasında Türkiye’ye o döneme kadar giren doğrudan yabancı sermaye tutarının kat kat üzerinde sermaye girdiği de dikkate alınırsa hemen hemen hiçbir ilerleme olmadığı hatta bazı alanlarda gerilemeler olduğu ortaya çıkıyor.

Bu incelememiz boyunca 'tek başına iktidar istikrar demektir ve dolayısıyla ekonominin de istikrarlı olmasını sağlar' şeklindeki yaygın inancın doğru olup olmadığını test ettik ve ele aldığımız göstergeler ve varılan sonuçlar bize bu inancın doğru olmadığını göstermiş oldu." 

YAZININ TAMAMI