Eğitim dönemi başlıyor: Urfa'da 12 bin öğretmen açığı var

Urfa'da 2024-2025 eğitim-öğretim yılı, ciddi sorunlarla başlıyor. Kentteki öğretmen açığı 12 bine ulaştı. Eğitimciler ayrıca derslik yetersizliğinin de eğitim kalitesini etkilediğini ifade ediyor.

Abone ol

URFA - 2024-2025 eğitim dönemi, bugün başlıyor ancak Urfa'daki eğitim sorunları, öğrencilerin başarısını etkiliyor. Sendikalar ve uzmanlar, öğretmen açığı, yetersiz derslikler ve taşımacılık gibi problemleri öne çıkararak, kentte eğitim kalitesinin giderek düştüğüne işaret ediyor. 

Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül

 'EN BÜYÜK SORUN ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ'

Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, Urfa'daki eğitim sistemini olumsuz etkileyen en büyük sorunun öğretmen açığı ve yetersiz derslikler olduğunu söyledi. İlk ve orta kademedeki sınıfların kalabalık olduğunu, 50'yi bulduğunu vurgulayan Şengül, tasarruf tedbirleri kapsamında okullarda sınıfların birleştirilmeye çalışılmasının mevcut problemleri daha da derinleştireceğini belirtti.

Şengül, ayrıca okullarda temizlik ve hijyen sorunları da olduğunu dile getirerek, “Yardımcı personel eksikliği nedeniyle okullarda ciddi temizlik sıkıntısı yaşanıyor. Bu koşullarda çalışmak insanı değildir ve acilen daha fazla temizlik personeli atanmalıdır” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun

750 BİN ÖĞRENCİYE KARŞILIK 23 BİN DERSLİK

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, kentteki eğitim sorunlarına dikkat çekerek, Urfa’da öğretmen açığının 12 bini aştığını vurguladı. Şehirde 750 bin öğrencinin eğitim gördüğünü buna karşılık 23 bin derslik bulunduğunu belirten Coşkun, “5-6 bin dersliğe daha ihtiyaç var. Bu açık giderilmeden eğitimde başarı beklemek hayal” diye konuştu. 

Coşkun, yapılacak 20 bin öğretmen atamasından en az 5 bin öğretmenin Urfa’ya verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Geçmiş yıllarda yüzde 12-13 oranında öğretmen alıyorduk, bu yıl en az yüzde 25’lik bir pay istiyoruz” dedi.

'BİR SINIFTA 50 ÖĞRENCİYLE EĞİTİM KALİTESİ DÜŞER'

Sınıf mevcutlarının yüksek olmasının eğitimdeki başarıyı doğrudan etkilediğini belirten Coşkun, “Bir sınıfta 50 öğrenciyle eğitim kalitesi düşer. Ayrıca, taşımalı eğitim ve mevsimlik tarım işçiliği gibi konular eğitimi daha da zora sokuyor. Öğretmen açığının giderilmesi halinde Urfa'nın eğitimde başarı seviyesi artar. Türkiye’nin en iyi 10 ili arasına girebilir" ifadelerini kullandı.

Urfa’da eğitim gören 80 bin Suriyeli öğrencinin de entegre edildiğini ifade eden Coşkun, toplamda 750 bin öğrenciyle şehrin eğitim sisteminin çok fazla yüke maruz kaldığını belirtti. “50 ilin nüfusundan fazla öğrencimiz var. Bu büyük bir yük ve derslik ihtiyacımız her geçen gün artıyor” diye konuştu.

Her iki sendika da, Urfa’nın eğitimdeki temel sorunlarının çözümü için daha fazla öğretmen ve derslik talep ediyor. Coşkun, “En az 5 bin öğretmenin Şanlıurfa’ya atanması, eğitimi bir nebze olsun rahatlatır” dedi.