Eğitim Sen: Barış akademisyenlerine ‘ret’ veren komisyon hükümsüzdür

Eğitim Sen, ‘Barış Bildirisi’ imzacısı beş akademisyene ‘ret’ kararı veren OHAL Komisyonu’na tepki gösterdi, kararın siyasi saiklerle verildiğini belirtti.

Abone ol

ANKARA - Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, KHK’yle ihraç edilen ‘Barış Bildirisi’ imzacısı akademisyenlerin başvurularına ilişkin ilk ‘ret’ kararlarını 28 Ekim tarihinde verdi.
Ankara Üniversitesi’nden Nail Dertli, İstanbul Üniversitesi’nden Erhan Keleşoğlu, Ertan Ersoy, Ahsen Deniz Morva Kablamacı ve Hakan Ongan’ın başvurularına ‘ret’ yanıtı veren OHAL Komisyonu’nun “siyasi saiklerle” hukuksuz karar verdiğini belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), komisyona tepki gösterdi.

‘RET KARARINI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’

Eğitim Sen üyesi akademisyenlere verilen ‘ret’ kararlarına tepki gösteren sendika yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi’nin barış akademisyenlerine yönelik hak ihlali kararı verdiğini hatırlattı. Barış akademisyenleri hakkında açılan davaların tamamında beraat kararları verildiğini hatırlatan Eğitim Sen, "Dolayısıyla imzacı akademisyenlerin hukuksuz biçimde ve tamamen siyasi saiklerle ihraç edilmiş olması Türkiye’nin en üst yargı organı tarafından karara bağlanmışsa da OHAL Komisyonu söz konusu siyasi linçi ve eziyeti meşru bulabilmiştir” dedi.

'ULUSLARARASI PLATFORMLARA TAŞIYACAĞIZ'

Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın söz konusu ihraç kararlarına dair “idari tasarruf” açıklamasında bulunduğunu, ihraç kararlarının ardındaki gerekçenin hukuki değil siyasi olduğunu gözler önüne serdiğini belirten Eğitim Sen’in açıklaması şu ifadelerle devam etti:

“Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki ifade ettiğimiz nedenlerle OHAL Komisyonu’nun barış akademisyenleri için verdiği ‘ret’ kararlarını kabul etmemiz mümkün değildir. Söz konusu hukuksuz kararlara karşı sadece yargıya başvurmakla yetinmeyeceğimizin, aksine bu hukuksuzluğu üyesi olduğumuz Eğitim Enternasyonali ile Avrupa Yükseköğretim ve Araştırma Komitesi nezdinde de paylaşarak tüm uluslararası sendikal platformlara taşıyacağımızın bilinmesini isteriz. Haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edilen tüm üyelerimiz görevlerine dönene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."