Eğitim Sen Biga: İki yıldır yıkılan okulların yerine yenisi yapılmıyor

Biga’da depreme dayanıksız olduğu için yıkılan 7 okuldan 2 bin 500’ün üzerinde öğrenci ve öğretmen, iki yıldır farklı okullarda eğitim görüyor. Bu durum öğrencilerin eğitim hayatını da etkiliyor.

Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Kentin en büyük ilçesi Biga’da eğitimde derinleşen sorunlara bir de yıkılan okulların yenisinin yapılmamasına bağlı olarak, öğrencilerin başka okullarda eğitim görmeleri eklendi. İki yıldır depreme dayanıksız olduğu için yıkılan yedi okulda, 2 bin 500’ün üzerinde öğrenci ve öğretmen ikili eğitimle farklı okullarda eğitim görüyor.

Okulların yıkım için 2020 yılında boşaltılmasının ardından yetkililer “En kısa sürede yeni okulların temelleri atılacak” açıklaması yapmıştı. Eğitim Sen Biga Baş Temsilcisi Ali Murat Öztürk, sorunun öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkilediğini söyledi.

'ÖĞRENCİLER FARKLI BİNALARDA EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR'

Biga Ortaokulu’nda toplam 884 öğrenci bulunurken, 7’nci ve 8’inci sınıflar Biga İÇDAŞ Fen Lisesi’nde, 5’inci ve 6’ncı sınıflar ise Biga Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim görüyor. Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nden 675 öğrenci Biga Atatürk Anadolu Lisesi’nde, Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 250 öğrencisi ise Biga Meslek Yüksek Okulu eski binasında, İmam Hatip Ortaokulu’nun 265 öğrencisi Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitimlerine devam ediyor. Cumhuriyet Ortaokulu’nun yaklaşık 190 öğrencisi Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, Cumhuriyet İlkokulu’nun yaklaşık 120 öğrencisi ise Hüseyin Onan İlkokulu’nda eğitimlerine devam ediyor. Daha önce yıkılan ve 240 öğrencisi bulunan Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Biga Halk Eğitim Merkezi binasına taşındı.

Fen Lisesi Pansiyonu erkek öğrencileri Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi pansiyonuna, Fen Lisesi Pansiyonu kız öğrencileri özel bir pansiyona taşınırken, yıkılan öğretmenevinin ne zaman ve nereye yapılacağı ise bilinmiyor.

Ali Murat Öztürk

‘ÖĞRENCİLER NE MİSAFİR OLABİLDİLER NE DE OKULLARINI İÇSELLEŞTİREBİLDİLER’

Eğitim Sen Biga Baş Temsilcisi Ali Murat Öztürk, iki yıldır çok sayıda öğrenci ve öğretmenin başka okullarda eğitim gördüğünü ifade ederek, ikili eğitim ve kış saatine geçilmediği için ilk üç dersin karanlıkta işlendiğini söyledi. Öztürk, “Çok sayıda okul, bir pansiyon ve öğretmenevi bundan tam iki yıl önce yıkıldı. Aradan geçen zamana rağmen birkaç okulun temeli atıldı ancak son ekonomik krizle birlikte bu çalışmalar da durdu. İkili eğitime geçen okulların öğrencileri ve eğitim kadroları iki yıl boyunca binasını paylaştığı okula ne misafir olabildi, ne de taşındığı okulu içselleştirebildi. Bu okullarda kış saati uygulamasına geçilmediği için sabahçı gruplar hava aydınlanınca ya kadar 3 ders işlemekte, öğlenci gruplar hava karardığında evlerine gidebiliyor” dedi.

‘İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ LİSE ÖĞRENCİLERİ İLE AYNI OKULU PAYLAŞIYOR’

Eğitim Sen Biga Baş Temsilcisi Ali Murat Öztürk, Biga’da eğitimin pedagojik olarak da sıkıntılara neden olduğunu ifade ederek, ilköğretim çağındaki çocukların, liselerde kendilerinden yaşça büyük öğrencilerle bir arada olduğunu dile getirdi. Öztürk, “Pandeminin en yoğun olduğu şu zamanlarda böyle sıkışık eğitim süresiz bu şekilde devam ediyor. İlköğretim çağındaki çocuklarla lise düzeyindeki öğrencilerin aynı binayı paylaşması pedagojik olarak bile sakıncalı bir durum. Yetkililerden bu belirsizliğin ne zaman ve nasıl giderileceği ile ilgili bir açıklama bekliyoruz. Eğitim Sen olarak soruyoruz; bu okullar, pansiyon ve öğretmen evi ne zaman ve nereye yapılacak?” diye sordu.