Eğitim Sen’den MEB’e çağrı: Aşımızı yapın, okulumuzu açın

Eğitim-Sen, eğitim ve bilim emekçilerinin korona aşılarının tamamlanarak ‘tam kapanma’ uygulamasının ardından okulların yüz yüze eğitime başlaması çağrısı yaptı.

Abone ol

ANKARA - Korona virüsü salgınına karşı alınan ‘tam kapanma’ kararı nedeniyle okullar tamamen kapatıldı. Çocukların ve gençlerin eğitim haklarının askıya alındığını belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), eğitim ve bilim emekçilerinin korona aşılarının tamamlanarak yüz yüze eğitimin başlaması çağrısı yaptı.

‘SİYASAL İKTİDAR VE MEB HIZLA SEFERBER OLMALI’

Gerekli önlemler alınmadan yüz yüze eğitim uygulamasının sonuçlarının ağır bir şekilde yaşandığını belirten Eğitim-Sen, okulların açılmasına yönelik yaptığı açıklamada, “Siyasal iktidar ve MEB bu sonuçlara göre yeterli ve etkin önlemler almak üzere hızla seferber olmalıdır. Sağlıklı bir ortamda okulları açmak ancak yüz yüze eğitimin koşulları sağlanarak mümkün olacaktır” dedi.

Uzaktan eğitime katılımda bölgeler, iller, mahalleler ve okullar arasında büyük eşitsizlikler olduğunu ifade eden Eğitim-Sen açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

“Yüz yüze eğitimi haftada iki gün bile sürdüremeyen siyasal iktidar, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu ve MEB, bu kısmi kapanma döneminde, ‘turistlerin karşılaşacağı herkesi aşılama hayalini’ kurarken, milyonlarca öğrencinin karşılaşacağı eğitim ve bilim emekçilerini aşılamadı. Eğitim ve bilim emekçilerinin çok büyük bir kısmı, diğer önlemlerin yanı sıra aşılanmayı bekliyor.”

‘EĞİTİM VE BİLİM EMEKÇİLERİ HIZLI BİR ŞEKİLDE AŞILANMALI’

Uzaktan eğitim sürecinden öğretmen ve öğrencilerin olumsuz etkilendiğini belirten sendika açıklamasında, “Siyasal iktidar acil önlemleri almadığı, okul sağlığı ve güvenliğini sağlamadığı için 2020 yılında iş günü olarak okulları en çok gün kapatan OECD ülkeleri içinde dördüncü sırada yer aldı. 2021 yılının ilk beş ayında da okulları en uzun süre kapatan ülkeler arasında olmayı sürdürüyor. 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan pay azaltıldı, şimdi de eğitimin devasa sorunları karşısında ek bütçe yapılması düşünülmüyor” ifadelerine yer verdi.

Toplum sağlığı, eğitim hakkı ve eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarına dair olumsuz gelişmeler yaşandığını belirten Eğitim-Sen’in talepleri şu şekilde sıralandı:

-Okulların sağlıklı ve güvenli biçimde açılabilmesi için küçük yaş gruplarından başlayarak öğretim düzeylerinin kademelendirilmesi ve bu kademelendirmeye koşut olarak eğitim ve bilim emekçilerinin hızlı bir biçimde aşılanması sağlanmalıdır.

-Okullarda öğretmen ve öğrencilerin temaslı ve pozitif izlemi titiz biçimde yapılmalı ve düzenli test uygulamaları başlatılmalıdır.

-Okullarda öğretmenlerin salgınla mücadelede okul politikası üretimine katılımları sağlanmalıdır.

-Eğitim için ek bütçe hazırlanarak okulları haftada iki günden daha uzun açık tutabilecek nitelikte derslik yapılmalı ve yeni öğretmen ataması için çalışmalar başlatılmalıdır.

-Okullarda derslerin seyreltilmiş sınıflarda yapılmasına, dersliklerin havalandırılmasına ve açık hava dersleri de dâhil etkin önlemler alınmasına dikkat edilmelidir.

‘OKULLARDA SAĞLIK GÖREVLİSİ GEREKSİNİMİ VAR’

-Okullarda maske ve hijyen malzemelerinin düzenli temini konusunda etkin planlamalar yapılmalıdır.

-Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.

-Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.

-Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.

-Okullarda alınması gereken önlemleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.

-Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.

-Eğitime etkileri düşünülerek yaşamın diğer alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır. (DUVAR)