Eğitimde 'el yazısı' dönemi sona eriyor

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz gelecek dönemden itibaren ikili eğitimden vazgeçileceğini söyledi. Yılmaz ayrıca, "Yazma eğitiminde önümüzdeki yıl bitişik eğik el yazısıyla öğretim yerine dik temel harfler kullanılacak" dedi.

Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önümüzdeki dönemde yeni müfredat ile eğitime başlayacaklarını söyledi. Bakan Yılmaz okullardaki yazma eğitiminin de değiştirileceğini açıkladı ve "Yazma eğitiminde önümüzdeki yıl (2017-2018) bitişik eğik el yazısıyla öğretim yerine dik temel harfler kullanılacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, çeşitli programlara katılmak için Sinop’a geldi. Havaalanında protokol üyelerince karşılanan Bakan Yılmaz, daha sonra valiliği ziyaret etti. Basına kapalı olarak geçekleşen ziyaret sonrasında Bakan Yılmaz, AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.

'İKİLİ EĞİTİMİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM KALDIRACAĞIZ'

Ziyarette konuşan Bakan Yılmaz, önümüzdeki dönemde yeni müfredat ile eğitime başlayacaklarını belirterek, “İkili eğitim sistemini daha kaliteli bir eğitim için kaldıracağız. Başbakanımızın talimatı 'Önümüzdeki dönemde İsmet bey, ikili eğitimi kaldıracaksınız. Okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacaksınız. Bir de ilkokuldan sonra yabancı dil ağırlıklı sınıf haline getiriyoruz. Hazırlık sınıfı gibi. İstiyoruz ki evlatlarımız kendi ana dili gibi anlayabilsin. Kafasında ki düşüncesinde ne varsa onu ifade edebilsin diye. Müfredatımızı yeniliyoruz. Önümüzde ki dönem 1-5-9'dan itibaren inşallah yeni müfredatla eğitime başlayacağız. Daha iyi bir eğitimle. Çocuklarımızı bilgi hamalı yapmak istemiyoruz. Öğrettiğimiz bilgilerin çocuklarımızın hayatlarında faydası ve katkısı olsun yani geleceğinde o bilgi kendisine faydalı olsun diye. İyi bir yoldayız. Bize güvenin” dedi

ÜNİVERSİTELERE ÜÇ YENİ KRİTER

Sinop'taki ziyaretlerin ardından karayoluyla Türkeli İlçesi'ne geçen Bakan İsmet Yılmaz, kent meydanında halka seslendi. Üniversiteler için yeni kriterler düşündüklerini söyleyen Bakan Yılmaz, "Biz geldiğimizde her 100 öğrenciden 14'ü ancak üniversiteye gidebilirdi. Şimdi her 100 öğrenciden 40'ı üniversiteye gidiyor. Üniversiteye giden 7 milyon öğrencimiz var. Bu sayı ile Rusya'dan sonra Avrupa'da en çok yüksek öğretime öğrenci gönderen ülke durumundayız. Önümüzdeki dönemde Allah nasip ederse üniversiteler için üç şey düşünüyoruz. Bir, kaliteli bir eğitim için mutlaka bir denetim sistemi gerekli. Kalite kurulunu oluşturuyoruz. İdari ve mali özerkliğe sahiplik yasasını göndereceğiz. Bir diğeri ihtisaslaşmaya önem vereceğiz. Her üniversite diğerinin kopyası veya benzeri olmasın. Bulunduğu ilinde yöreninde özelliklerini dikkate alarak ihtisaslaşsın. Bir de Planlama Kurulu oluşturuyoruz. O da şu, üniversiteyi bitirdikten sonra evlatlarımız mutlaka iş bulabilsin. Hangi alanlarda ihtiyaç varsa o alanlarda bölümler açalım. Hangi alanda ihtiyaç varsa o alanlarda ki öğrencinin kontejan sayısını da artıralım. Eğer önümüzdeki dönemde bunu yaparsak gelecek Türkiye'nin bundan hiç şüpheniz olmasın" dedi.

ÖĞRETMENE 900 DOLAR ÜZERİNDE ÖDEME

Öğretmenlerin özlük haklarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, "Haftada 15 saat ek ders alan bir öğretmene 2002 yılında ödenen ücret 635 TL. Dolar karşılığı 409 dolar. Şimdi haftada 15 saat ek ders alan bir öğretmene 940 doların üzerinde ödüyoruz. Birisi 400 dolar birisi 940 dolar. Bu öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirme, dolar bazında yüzde 100'den fazlasına artırmamıza rağmen 400 dolardan 900 dolar üstüne çıkarttık. Ama inşallah Türkiye zenginleştikçe, Türkiye büyüdükçe öğretmenlerin de özlük haklarını iyileştirecektir" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, akşam saatlerinde ise okullardaki yazma eğitimiyle ilgili açıklama yaptı.  Millî Eğitim Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından açıklama yapan Yılmaz şunları kaydetti: "Yazma eğitiminde önümüzdeki yıl (2017-2018) bitişik eğik el yazısıyla öğretim yerine dik temel harfler kullanılacak." (DHA)