Eğitime ara vermeyen Yaşar Üniversitesi'ne tepki: Karara karşı çıkıyor, yardıma devam ediyoruz

YÖK'ün almış olduğu karar doğrultusunda ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerin bahar yarı yılı açılış tarihi ertelenirken, eğitime ara vermeyen Yaşar Üniversitesi'ne öğrenciler tepki gösterdi.

Abone ol

Özlem Kara

İZMİR - Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Maraş’ta meydana gelen ve binlerce kişinin vefat ettiği depremin ardından, üniversitelerin bahar yarıyılı açılışını ikinci bir duyuruya kadar erteledi. İzmir'de Yaşar Üniversitesi ise öğrencilere attığı mail ile eğitime ara verilmeyeceğini açıkladı.

Öğrencilere gönderilen mailde, “Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Üniversitemize devredilen yetki doğrultusunda 7 Şubat 2023 tarihli Senato Kararı geçerli olmak kaydıyla başlamış olan eğitim-öğretimin devamının uygunluğuna 10 Şubat 2023 tarihli Senato toplantısında karar verilmiştir. Yukarıda aktarılan karar doğrultusunda eğitim öğretime ara verilmeden devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler ise depremzede arkadaşları ve akademisyenleri olduğunu belirterek, üniversitenin kararına tepki gösterdi. İsmini vermek istemeyen bir öğrenci, bir sonraki senatoda kararın değişebileceğini söyledi.

'OKUL TEPKİ YORUMLARINI SİLİYOR'

İsmini vermek istemeyen Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi, üniversite yönetiminin öğrencilere YÖK’ün böyle bir karar vermediğini, sadece açılış tarihlerinin ertelendiğini ve açılan okulların da kendi inisiyatifine bırakıldığını söyledi.

Öğrenci, “Okul yönetimi 2 hafta yoklama almayacaklarını ama dönemin programına uyup derslere devam edeceklerini söyledi. Deprem bölgelerinde sıra arkadaşlarımız var. Birçoğumuzun ailesi orada bunu okulun sayfasında da görebiliyoruz, paylaşım yapıyorlar. Bu kadar gözünü kulağını kapamış durumdalar. Birçok öğrenci açıklamanın altına yorum yaparak tepki gösteriyor. Fakat okul bu yorumları da siliyor. Senato 10 Şubat’ta toplanmış, devam kararı alınmış yeni bir açıklama da gelmedi. Şu an öğrenciler, okulun ara vermesi için dekanlığa dilekçe yazıyor” dedi.

'SENATODA KARARININ DEĞİŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM'

Okulun eğitime ara vermemesinin doğru olmadığını söyleyen bir üniversite öğrencisi, "Yaşar Üniversitesi değil, başka bir üniversite de aynı durum söz konusu olsa bunun doğru olmadığını söylerdim" dedi İsmini vermek istemeyen öğrenci, “Evet İzmir’deyiz, o bölgeden uzağız ama burada öğrenim gören öğrencilerin ve akademisyenlerin deprem bölgesinde akrabası, eşi dostu var. Benim arkadaşlarımın yakınları deprem bölgesinde ister istemez onlar adına üzülüyorum. Yapabileceğim şeyleri de yapmaya çalışıyorum. En azından deprem bölgesinde olan arkadaşlarımızın veya akademisyenlerimizin kendilerine gelebilmesi için 1-2 hafta ara verilebilirdi. Ama ben yakın zamanda yapılacak bir senatoda bu kararın değiştirileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

'YÖK KARARINA UYUN'

Diğer yandan yüzlerce öğrenci Twitter'dan #YökKararınaUyun hastag’i açarak tepki gösterdi. Öğrencilerin bazılarının tepkileri ise şu şekilde: 

"Lütfen artık öğrencilerinize biraz saygınız olsun" diyen Aylin İpekli isimli kullanıcı, “Bu psikolojide bile ısrarla eğitime devam edilmesinin öğrenciye hiçbir katkısı olmayacak ailesi enkazda kalan öğrenciler var birazcık sağduyu artık!” ifadelerini kullandı.

Berfin Görkem isimli kullanıcı, “Allah sizi bildiği gibi yapsın! @YasarUniv #YoekKararınaUyun” dedi.

Ülkenin başına gelmiş en büyük afet yaşanırken, okulumuzun hala ders yapma isteğini anlamıyorum ifadelerini kullanan Batuhan Baydar isimli kullanıcı, “Zaten çoğu bölümde devamsızlık aranmıyor, online dönemde ülkede ilk 5’e girdik en başarılı çevrimiçi okul biziz diyorduk. Öyleyse #YökKararinaUyun” dedi.

Meriç Erdem isimli kullanıcı ise “YÖK kararına rağmen, senatoda derse devam zorunluluğu koyan yaşar üniversitesini ifşalıyorum @YasarUniv #YökKararınaUyun” ifadelerini kullandı.

'YARDIM FAALİYETLERİMİZE DEVAM EDİYORUZ'

Ayrıca okul bünyesinde bulunan 27 topluluk üniversitenin kararına ilişkin ortak bir metin hazırladı. Metinde, şu ifadelere yer verildi:

"Yaşar Üniversitesi öğrencileri okulumuz bünyesinde toplanan yardım desteğine ek olarak deprem bölgelerinde yardım faaliyeti yürütecek sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak görev almaktadır. Buna karşın okulumuzun aldığı derslere devam kararı bu faaliyetleri zorlaştırmaktan öte imkânsız hala getirmektedir. Keza yardım faaliyetlerine katılmakta veya yas tutmakta olan öğrencinin ödev teslim etmesi, uygulamalı derslere katılması, ders kayıtları izleyebilmesi beklenemez. Bu nedenlerden dolayı Yaşar Üniversitesi öğrenci toplulukları olarak okulun verdiği bu karara karşı çıkıyor ve gönüllülük faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu hususta öğrenci arkadaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Birlik olduğumuz sürece varız. Hepimize geçmiş olsun." (DUVAR)