Ek ödeme 'müjdesi' protesto edildi: Tüm çalışanları kapsamalı
Sağlık Bakanlığı'nın ek ödeme planı kapsamı nedeniyle Diyarbakır'da protesto edildi. Sağlık meslek örgütleri adına ortak açıklamayı yapan SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, "Salgınla mücadele edilen bu dönemde, tüm sağlık emekçilerine çift maaş ödemesi yapılmalı, ek ödeme tüm sağlık alanında çalışan tüm emekçileri kapsamalıdır" dedi.
DİYARBAKIR - Sağlık Bakanlığı’nın duyurduğu ek ödenek dağıtımının kapsamını ve ödemelerdeki farklılıkları protesto eden sağlık meslek örgütleri, sağlık işinin bir ekip işi olduğunu söyledi. Sağlık meslek örgütleri, ek ödemeden tüm sağlık kurumları ve hangi statüde çalıştığına, kadrosuna, hizmet sınıfına bakılmaksızın tüm sağlık sağlık çalışanlarının faydalanmasını talep etti.
SES Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, DİSK, TÜRK-İŞ ve TÜM İŞ’e bağlı sağlık emekçileri, ek ödeme dağıtımını Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği önünde protesto etti. Korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle maske takan sağlık çalışanları, sosyal mesafeye uyarak açıklamaya katıldı.
'BAKANLIĞIN ‘MÜJDESİ’ SORUN YARATTI'
SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, mart ayından bu yana birçok sağlık emekçisinin salgın nedeniyle vefat ettiğine dikkati çekerek, bu kadar fedakârlık ve mücadeleye rağmen sağlık emekçilerinin maddi ve manevi beklentilerinin hâlâ karşılanmadığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan üç aylık süreyle tavandan ek ödeme “müjde”sinin sorunlar yaratmaya devam ettiğini belirten Orak, "Sağlık hizmeti ekip işi olmasına, ekibin tüm parçaları benzer riskler altında çalışmasına, hatta kimi sağlık meslek gruplarında Covid-19 hastalığına yakalanan sayısı daha fazla olmasına rağmen, bakanlığın yanlış adımı sonucu ekibin üyeleri arasında farklı ödemeler olduğu gibi ortak kullanım kapsamında olmayan üniversite hastanelerinde şimdiye kadar hiçbir ek ödeme artışı olmamıştır" dedi.
'ÖDEMELER AYRIMSIZ YAPILMALI'
4/D ve taşeron statüsünde çalışan sağlık emekçilerinin hiçbir şekilde ödemelerden yararlanmadığını aktaran Orak, taleplerini şu şekilde sıraladı:
"Salgınla mücadele edilen bu dönemde, tüm sağlık emekçilerine kadro ve istihdam biçimi ayrımına bakılmaksızın tüm sağlık kurumlarında ayrımsız olarak çift maaş ödemesi yapılmalı, ek ödeme tüm sağlık kurumları ve hangi statüde çalıştığına, kadrosuna, mesleğine, hizmet sınıfına vb. bakılmaksızın sağlık alanında çalışan tüm emekçileri kapsamalıdır. Bir yıl süresince yıpranma payı verilsin. Tüm sağlık emekçilerine 1 derece ilerleme verilsin.”
Orak, talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. (DUVAR)