Ek ödeme var, alabilen aile hekimi yok

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Sağlık Bakanlığı’nın getirdiği şartlar nedeniyle aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının ek ödeme alamadığını belirtti.

Abone ol

İSTANBUL - Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 30 Temmuz’da bir açıklama yaparak Covid-19 aşılamasında görev yapan aile hekimlerine 3 bin TL, aile sağlığı çalışanlarına ise 1500 TL ek ödeme verileceğini duyurmuştu. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, ödemenin aile hekimlerinin elinde olmayan şartlara bağlandığını ve bu sebeple ASM çalışanlarının çok büyük bir bölümünün ek ödeme alamadığını söyledi.

‘BU ÖDENEKLERİ TAM ALAN NEREDEYSE YOK’

Eryazğan, aile hekimlerinin pandeminin başından bu yana büyük bir özveriyle çalışmasına rağmen ek ödemenin yalnızca 6 ayla sınırlı tutulduğunu ve şartlı yapıldığını söyledi. Belirtilenin aksine bu ödemelerin aile hekimleri için 3 bin TL’ye, aile sağlığı çalışanları içinse 1500 TL’ye ulaşmadığını ifade eden Eryazğan, “Yatan miktar 428 TL, 245 TL, 650 TL. Bu ödenekleri tam alan neredeyse yok. Yaptığımız araştırmaya göre bu ödemeyi tam alan ASM çalışanı oranı yüzde 5. En az yüzde 50’sine ise hiçbir şey yatmamış durumda” dedi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan

‘SAĞLIK BAKANLIĞI KAMUOYUNU YANILTIRIYOR’

Aile hekimliği ve aile sağlığı çalışanlarının ek ödemeden faydalanabilmesi için Bakanlık tarafından belirlenen 11 farklı şartı sağlaması gerekiyor. Eryazğan, yerine getirilmesi mümkün olmayan şartlarla ASM’lerde görev yapan sağlık çalışanlarının yüzde 95’inin ek ödemeden faydalanamadığını söylüyor.

“Aile hekimleri olarak 18 aydır 60 milyon aşı yaparak, poliklinik servisini sürdürerek, bebek aşılarını, gebe izlemlerini yaparak halkımızın sağlığını önemsedik. Canımız pahasına çalıştık. Artık gerçekleri tüm kamuoyunun görmesini, bilmesini istiyoruz. Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği ile ilgili her konuda kamuoyunu yanıltıyor. Bu son ek ödeme konusu da bunun en somut ispatı oldu. Sağlık Bakanlığı ne kadar algı yönetimi yaparsa yapsın gerçekler elbet ortaya çıkacaktır ve biz bunun sonuna kadar takipçisiyiz” dedi.

Ek ödeme için yerine getirilmesi gereken şartlardan bazıları şöyle sıralanıyor: “Aile hekimliği biriminin aşılanan nüfusunun, aile hekimliği biriminin aşılanabilir hedef nüfusuna oranının yüzde 85’e eşit ve üzerinde olması. İl aşılama ortalamasına eşit ve üzerinde olma durumu. 60 yaş üzeri kayıtlı kişilerin aşılama oranının yüzde 90 ve üzerinde olması.”

‘SAĞLIK BAKANLIĞI, MALİYE BAKANLIĞI’NDAN BÜTÇEYİ ALIYOR AMA BİZE VERMİYOR’

Dr. Eryazğan, ASM’lere gönderilen resmi yazıda 11 şartın tamamlanması gerektiğini belirterek “Önümüze bu şekilde gerçekleşmesi imkansız şartlar konulmasını doğru bulmuyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda şu anda Covid-19 aşısıyla ilgili bir zorunluluk yok. Türkiye’de sadece kuduz aşısı yaptırmak zorunlu. Kişiler istemezse aşı olmayabiliyor. Aşılamada iller arası farklılıklar olduğu gibi sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyiyle ilgili farklılıklar da var. Bu noktada Umumi Hıfzıssıhha kurullarının aldığı caydırıcı kararlar da yok. Şu anda maske taktırmakta bile zorluk çekiyor insanlar.”

“Böyle şartlarla aile hekimlerinin önüne engel koymak aslında şunu gösteriyor: Biz Maliye Bakanlığı’ndan ek ödeme parasını alıyoruz ama size vermeyeceğiz. Biz bunu kendimiz kullanacağız. Yani Sağlık Bakanlığı şu anda Maliye Bakanlığı’ndan 25 bin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı varmış gibi ödeme alıyor. Ama bize vermiyor. Bu bütçe, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne kalıyor. Biz bu bütçelerin aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına harcanmasını istiyoruz.”

İSTAHED DAVA AÇTI

Öte yandan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), ek ödeme genelgesinin bazı maddeleriyle ilgili iptal davası açtı. Bununla beraber eksik ödeme alanlar ödemenin tamamlanması için örnek bireysel davalar açmaya hazırlanıyor. Derneğin açıklaması şöyle:

“Emeğimizin karşılığı vatandaşın kararına bağlı kriterler mi olmalıydı? Onam aldığımız kağıdın masrafını bile karşılayamayan, cebimizden harcadığımız pamuk ve alkol ücretinin yanına bile yaklaşamayan, aşı yapmak için harcadığımız enerji ve emeğin karşılığı olmayan bu adaletsiz, iş barışını bitiren ek ödemeyi kabul etmiyoruz. Aşı karşıtlarının fütursuzca miting yapma noktasına geldiği bir ortamda aşı uygulatmak istemeyen kişilerin mesuliyetini kabul etmiyoruz. Haklı mücadelemizi her türlü hukuki ve eylemsel yol ile sürdüreceğiz.”

Aile hekimleri, “Haksızlıklara sessiz kalmayacağız” sloganıyla 11 Eylül’de Ankara’da miting yapacak.