Ekonomik zorluk çeken müzisyen Ceyhun Çelik: Herkes işine döndü, peki ya müzisyenler?

Sosyal medya aracılığı ile yaşadığı durumu duyuran müzisyen Ceyhun Çelik, korona virüsü salgınının başından beri yaşadıklarını anlattı: Kara kara düşünüyoruz.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak şekilde yeni düzenlemeleri duyurdu. Açıklanan yeni düzenlemeler içinde müzisyenlerle ilgili bilgi olmaması, müzisyenler tarafından tepki topladı. 

Yaşadığı durumu ve zorlukları sosyal medya hesabında paylaşan ve Safranbolu'da 26 yıldır müzisyenlik yapan Ceyhun Çelik'le müziğe başlamasından pandemi nedeniyle müziği bırakma noktasına nasıl geldiğini konuştuk.

‘KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ’

Açıklanan yeni düzenlemeye göre hafta içi sokağa çıkma yasağı bir saat uzatılarak 22.00 ile sınırlandırıldı. Ancak düzenlemede mekanlarda canlı müzik yapılıp yapılamayacağına dair bir bilgi yer almadı. Mekanlarda müzisyenlik yaparak geçimini sağlayan Ceyhun Çelik, "Kara kara düşünüyoruz" diyor ve ekliyor: “En son 15 Mart 2020'de sahneden indim. O gün bugündür sabırla bekledim. Evimin kirasını, faturalarını ödeyemiyorum. Kredi kartımın asgari tutarını dahi ödeyemedim."

‘GİTTİĞİM DÜĞÜNLERDE BATERİST OLMAYA KARAR VERDİM’

41 yaşındaki Çelik, müzisyenliğe 15 yaşında Karabük'te başlamış. Demirçelik fabrikalarının özelleştirilmesinden önceki dönemde, Karabük için "Türkiye'nin en sosyal şehirlerinden biriydi" diyen Çelik de sahneye ilk defa bu yıllarda çıkıyor: "Selda Bağcan'ı, Cem Karaca'yı Karabük'te dinledik. Ben sahneye ilk defa Tünay Akdemir ile çıktım." Çelik, bateriye olan ilgisinden dolayı düğünlere gitmeye başlamış. Gittiği düğünlerde müzisyen Hakan Kaba ile tanışmasıyla baterist olmuş. 26 yıllık müzisyenlik hayatında geçinmek için muhasebe, satış temsilciliği gibi başka işler de yapmış.

'HERKES İŞİNE DÖNDÜ, PEKİ YA MÜZİSYENLER?'

Ceyhun Çelik, 2020'nin mart ayından beri işini yapamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni düzenlemeleri açıklarken, müzisyenlere yönelik de bir söz söylemesini beklediğini belirten müzisyen, yaşadığı hayal kırıklığını şöyle anlatıyor: "Kafelerin 21.00'a kadar açık olacağı söylendi fakat mekanlarda canlı müzik olup olmayacağı belli değil. Müzisyenlerle ilgili hiçbir şey söylenmedi. Garsonlar, komiler, kasiyer arkadaşlar işlerine dönecekler, peki ya müzisyenler? Ben bateristim. Müzik aleti olmadan benim sahne alma şansım zaten yok."

‘EVİNE BİR KURUŞ GÖTÜREMEYEN MÜZİSYENLER VAR'

Çelik, pandemi sürecinde yine dönemsel işlerde çalışmaya mecbur kalmış. Bulabildiği muhasebe işleri, taşımacılık gibi işlerle "hayatta kalabilecek parayı" kazanmış ancak bu işlerde de kalıcı olamamış. Çelik, "Çocuğumun nafakasını ödedim. Güzel idare ettim, yalnızca bu ay sıkıntı yaşadım. Benim bir aydır yaşadığımı 15 aydır yaşayan arkadaşlar, intihar edenler var. Evine bir kuruş para götüremeyen, 35 yaşına gelmiş babasından sigara parası isteyen arkadaşlarım var. Bu insanların psikolojisini düşünün..." diyor.

'KIZIMIN İSTEDİĞİNİ ALAMAM DİYE GÖRMEYE GİTMİYORUM'

Çelik, yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle kızını görmeye bile çekinerek gittiğini dile getiriyor: "Bir baba kızını bir ay boyunca nasıl görmez? Çocuğumun yanına utancımdan gidemedim. Bir şey ister yapamam, alamam diye..." Çelik, işsiz olduğu zamanlarda, günlerin nasıl geçtiği sorusuna ise "düşünerek" yanıtını veriyor: "Sokağa çıkıp, esnaf arkadaşların yanına gidip bana göre iş var mı, diye soruyorum."

'BATERİMİ SATMAK ZORUNDA KALACAĞIM'

Çelik, "Acaba önümüzdeki ay açılır mı?" diye düşünerek bekleyişini sürdürüyor. Öte yandan yurt dışına çıkmanın yollarını aradığını belirten Çelik, ayrıca 20 bin lira değerindeki baterisini süreç bu şekilde devam ederse satmayı düşündüğünü de aktarıyor. Çelik, baterisini sattıktan sonra müzisyenliğe de veda etmiş olacağını söyledi: "Bu zamanda kim alır, bilmiyorum ama bateriyi satmak zorunda kalacağım. Ondan sonra müzisyenler sahne alsa bile benim aletim olmadığı için müziği bırakacağım."

Çelik'in, kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma çokça destek mesajı gelmiş ve yaklaşık elli kişi yardım talebinde bulunmuş. Ancak bu paylaşımı yardım almak için değil, müzisyenlerin sıkıntılarını birinci ağızdan dile getirmek için yazdığını belirten Çelik, "Duyarlı insanlara, nazik teklifleri için teşekkür ederim" diyor.