Ekonomistler büyümeyi yorumladı: Ücretli kesimin aldığı pay azaldı

TÜİK verilerine göre ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyümesine rağmen, ücretli kesimin GSYH'den aldığı pay geçen yılın aynı dönemine göre 4 puan azaldı.

Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı, yılın ikinci çeyreği büyüme rakamlarına göre; işgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 37,0 iken bu oran 2021 yılında yüzde 32,9 oldu. Aynı şekilde milli gelirden kişi başına düşen gelir de azalmaya devam ediyor. 2017'de 10 bin 597 dolar olan kişi başı gelir 2020'de 8 bin 597 dolara kadar geriledi.

Büyü verilerini yorumlayan ekonomistler ise ikinci çeyrekteki büyüme rakamında baz etkisine dikkat çekti. Ücretlilerin gelirden aldığı payın düşmesi de vurgu yapılan bir diğer nokta oldu.

ÖZATAY: ÇALIŞANLARIN BÜYÜMEDEN ALDIĞI PAY DA AZALDI

Büyüme rakamlarını yorumlayan Profesör Fatih Özatay, ücretli kesimin büyümeden aldığı payın azaldığına dikkat çekerek, "Yeni GSYH verisinde en ilginç noktalardan biri şu: Ücretli kesimin GSYH'den aldığı pay 2019 ikinci çeyreğe kıyasla 3.8 puan, 2021 birinci çeyreğe göre 2.6 puan düşmüş durumda. Önemli bir büyüme var ama çalışanlar bu büyümeden giderek daha az pay alıyorlar, iyi haber değil" değerlendirmesinde bulundu. 

EĞİLMEZ: BAZ ETKİSİ

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez ise baz etkisiyle yüksek bir büyüme artışı sağlandığını belirterek, "İkinci Çeyrek GSYH Büyümesi (2020 İkinci Çeyreğe göre) yüzde 21,7, 2021 ilk çeyreğine göre yüzde 0,9 oldu. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,4'lük küçülme yaşandığı için bu çeyrekte baz etkisiyle çok yüksek bir artış yaşandı" dedi.

SÖNMEZ: ÜCRETLERE YANSIMADI

İktisatçı yazar Mustafa Sönmez de, ikinci çeyrek için açıklanan büyüme rakamının ücretlere yansımadığına vurgu yaparak, şu noktalara dikkat çekti: "Şahlanış, ücretlilere yaramadı. 2020'nin ikinci çeyreğinde işgücünün pastadaki payı yüzde 37 iken, 2021 ikinci çeyreğinde, yani şöyle böyle büyüdük denilen yılda, yüzde 33'e düştü, 4 puan yoksullaştı işgücü. Sanayideki büyüme denilen ise yıllardır tükenen ekipmanın yerine konulması, yeni büyük yatırım yok."

KOZANOĞLU: İLK ÇEYREĞE GÖRE BÜYÜME YÜZDE 0,9

İktisatçı Hayri Kozanoğlu "2021'in ikinci çeyreği yüzde 21.7 büyümesi büyük ölçüde baz etkisi denilen 2020’nin aynı dönemindeki keskin daralmadan kaynaklanıyor. 2019’u baz alınca 2 yılın ortalama büyümesi yüzde 4.5 hesaplanıyor. 2021’in ilk çeyreğine göre mevsim ve takvimden arındırılmış büyüme ise yüzde 0.9. Yani yıllık yüzde 3.6

ULUSOY: YOKSULLAŞTIRAN BÜYÜME

"Yoksullaştıran büyüme var Türkiye'de" diyen Profesör Veysel Ulusoy "Büyüme demek gelir artışı demektir. Sıra paylaşımda… Eğer büyüdüysek!, şimdi sıra paylaşımda yani maaşlara zamda" çağrısı yaptı. (EKONOMİ SERVİSİ)