Ekrem İmamoğlu: Biz ne engeller aştık

İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul 2036 Olimpiyat Çalışma Grubu Basın toplantısında konuştu. İmamoğlu, “Uğradığımız haksızlıklar üst üste 3 olimpiyatı es geçmemize neden oldu” dedi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Planlama Ajansı’nda düzenlediği basın toplantısında İstanbul 2036 Olimpiyat Çalışma Grubu çatısı altında bir araya geldi. İmamoğlu, 2036 Olimpiyat Oyunları için yapılacak çalışmaları anlattı.

İstanbul Planlama Ajansı’nda düzenlediği basın toplantısında İstanbul 2036 Olimpiyat Çalışma Grubu’na ilişkin açıklama yapan İmamoğlu, Türkiye’nin olimpiyatlara neden başvurmadığı şöyle anlattı: “Kazanan bir kent mutlu olurken ilk aşamalarda elenen ve sonunda seçimi kaybeden en az 6-7 önemli dünya kenti hayal kırıklığı yaşıyordu. Lobi faaliyetleri devam ederken bazı kentler agresif bir şekilde rakipleri aleyhinde çalışmalar yapıyordu. İstanbul gibi dev bir dünya kenti, tam da bu yüzden en son 2020 adaylığı için başvurdu ve bu rekabetin içinde yer aldı. Uğradığımız haksızlıklar üst üste 3 olimpiyatı es geçmemize neden oldu.”

TÜRKİYE’NİN ADAYLIK SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLADI?

İstanbul’un Olimpiyat Oyunları’na adaylık süreci, Türkiye Büyük Millet Meclisi Olimpiyat Yasası’nı 30 Nisan 1992’de oybirliğiyle kabul ettikten sonra başladı. Yasayla birlikte İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu kuruldu. Bunun üzerine 2000 yılı Yaz Olimpiyatları’na İstanbul’un aday olması için başvurular başladı. İstanbul Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmak için 2000, 2004 ve 2008 olmak üzere üç kez başvuru yaptı. İstanbul 2000 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği etmek üzere Pekin, Berlin, Sydney ve Manchester kentleriyle yarıştı. Başvuru Eylül 1993’te Monaco’da Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyelerince oylandı. İstanbul ilk turda yeterli oy alamadı.

TÜRKİYE ÜÇ KEZ ELENDİ

İstanbul 2004 Olimpiyatları’na adaylığını 1993’te, Monaco oylamasının hemen ardından açıkladı. Resmi adaylık başvurusunu da Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin takvimi uyarınca Ocak 1996’da yaptı. 2004 Olimpiyat Oyunları adaylık yarışında İstanbul’la birlikte St. Petersburg, Buenos Aires, Stockholm, Cape Town, Roma, Seville, Lille, Rio de Janeiro, San Juan ve Atina başvurdu. Mart 1997’de İstanbul ikinci kez ilk turda elendi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi 2008 Olimpiyat Oyunları’na talip olan kentler için bir aday adaylığı aşaması öngördü. Buna göre Olimpiyatlar’ı düzenleyebilecek durumdaki kentlerin aday olabileceği açıklandı. İstanbul 2008 Olimpiyat oyunları için tekrar başvurdu.

TÜRKİYE BAŞVURULARI DURDURDU

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Yürütme Kurulu Ağustos 2000’de bu başvuruları değerlendirdi. Değerlendirme sonucunda İstanbul, Osaka, Toronto, Paris ve Pekin finale kaldı. İstanbul, Olimpiyatlar’ı düzenleyebilecek bir kent olduğu resmen tescil edildi. 2008 Oyunları’na aday olarak kabul edilen İstanbul, Ocak 2001’de resmi adaylık dosyalarını Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne teslim etti. Ancak İstanbul üçüncü kez elendi. Elemelerden sonra Türkiye olimpiyatlara başvurmaktan vazgeçti. 

2036 HEDEFİ İÇİN HAZIRLIKLAR

İmamoğlu, İstanbul 2036 hedefine ulaşmak için birçok çalışma gerçekleştirdiklerini açıkladı.

İmamoğlu şunları söyledi: “Sporun en büyük yönetim kurumu Uluslararası Olimpiyat Komitesi, olimpiyatları düzenlemenin yanı sıra bu büyük gücün sözcüsü ve global ölçekte yayılmasını sağlamaya liderlik yapan bir kurum. Bu çalışmaların arasında en önemlisi Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin merkezi Lozan'a ziyaretimiz ve orada yaptığımız görüşmeler oldu. Temaslarda bulunduk, sunumlarımızı yaptık. Kendimizi ve hedeflerimizi anlattık. Başkan Thomas Bach ile çok sıcak ve bilgilendirici bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisi İstanbul olarak bugüne kadar yaptığımız çalışmalardan etkilendiğini ve güçlü bir şekilde devam etmemizi söyledi.”

'ÖNÜMÜZDE UMUT VERİCİ BİR TABLO VAR'

“Görüşmelerde bulunduğumuz herkes İstanbul’un öneminin farkında” diyen İmamoğlu, “İstanbul’da bir olimpiyat düzenlemeyi bizler gibi onlar da istiyor ve gerekli koşulların oluşması adına her türlü desteği vereceklerini söylüyorlar. Önümüzde umut verici bir tablo var. Bundan sonraki süreçte hep birlikte doğru stratejilerle hareket edersek, ulaşamayacağımız bir hedef yok. Buradaki anahtar kelimelerin başında koordinasyon geliyor. Devletimizin ilgili tüm kurumlarının, belediyemizin, destek sağlayabilecek diğer yerel yönetimlerin, iş dünyamızın, markalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, medyamızın ve halkımızın koordineli bir şekilde hareket etmesi bizi mutlu sona ulaştıracak. Biz bir çalışma grubu kurarak ve bu grubun hedefini sadece olimpiyatlar olarak belirleyerek, bir görev kuvveti kurarak ilgili her bileşene katkı sağlamayı hedefledik. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi başta olmak üzere hedefe yönelik hayata geçirilen tüm kurumlarla, tüm yetkili isimlerle birlikte çalışmak üzere bu yapıyı oluşturuyoruz” dedi.

İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Birçok aday kent milyonlarca dolarlık iletişim kampanyaları gerçekleştiriyor, kıyasıya lobi faaliyetleri sürdürülüyor ve en sonunda bir kent olimpiyatlara ulaşıyordu. Paris, Los Angeles ve Brisbane’den bir eksiğimiz olduğunu düşünmüyorum. Ancak daha önceki sistemde rekabetin hedeflerimizi etkileyeceğini ben de gözlemliyorum. Sevgili Thomas Bach'ın da vizyonuyla bu zorlayıcı ve yıpratıcı yöntemler değişti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, çok değerli isimlerden oluşan Future Host Commission yani Gelecek Ev Sahipliği Komisyonu ile Olimpiyat düzenleme niyeti olan her kent ve ülkeyle görüşmeye başlıyor. Çalışma grubumuz ve İstanbul Büyükşehir Belediyemizin ilgili kurumlarıyla 2036 Olimpiyat adaylığını hedef olarak koyduk. Ama sizlerle bir araya geldiğim daha önceki konuşmalarımda da belirttiğim gibi bu adaylık nihai amaç değil. İstanbul’da 16 milyon kişiyi sporla tanıştırmamız adına bir araç. Olimpik felsefeyi geniş kitlelere yaymak adına birçok çalışmamız olacak. Stratejimizi daha geniş bir bakış açısıyla ele alıp, adaylık sürecinde belirli sorunlar yaşasak bile, grubumuzu gelecek yıllardaki organizasyonlara yönelik aktif çalışmalar yapacak şekilde konumlandırdık. İstanbul 2036 Olimpiyat Çalışma Grubumuz, kendilerine sağladığımız daimi İstanbul Olimpiyat Ofisi ekibiyle farklı olanaklarla hemen çalışmalarına başlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olanaklarını kendileri için seferber edeceğiz.”

‘MERKEZİ YÖNETİMDEN OLUMSUZ DÖNÜŞ ALMADIK’

AK Parti iktidarının Olimpiyatlarla ilgili tutumunun sorulması üzerine İmamoğlu, “Merkezi yönetimden olumsuz dönüş almadık. Hatta destekler mahiyetinde açıklamalar oldu” ifadelerini kullandı.

‘BİZ NE ENGELLER AŞTIK’

Ekrem İmamoğlu hakkında istenen davanın yarınki duruşmasına aleyhte bir karar çıkması halinde ne yapacağını dair yöneltilen soruya ise şu yanıtı verdi: “Biz ne engeller aştık. Bu bizi daha donanımlı yapıyor. Bugün sporu konuşmak lazım. Burası geçmişte yüzme havuzuydu şimdi bilgi havuzuna dönüştü.”