Ekvatora en yakın noktada gündüz kayak, öğleden sonra deniz

Türkiye’de yeterli kar yağışı olmadığı için birçok kayak tesisi açılmadı. Antalya’da bulunan Saklıkent Kayak Merkezi'nin hizmet vermeye başlaması kayak ve snowboard yapanları heyecanlandırdı.

Abone ol

ANTALYA - Antalya’da kışın denize giren turistlerin haberlerini okumaya alışkınız ama şehrin bir o kadar da kış turizmine uygunluğu görenleri şaşırtıyor. Yeterli kar yağmadığı için Türkiye’de birçok kayak tesisi açılamamışken Antalya’da bulunan Saklıkent Kayak Merkezi hizmet vermeye başladı. Aynı zamanda Antalya’nın beyaza bürünen yüksek dağları; kayak, snowboard ve splitboard yapanların gözdesi haline geldi.

.

SICAKLIĞI EN YÜKSEK KAYAK MERKEZİ

Torosların Beydağları kısmında yer alan Bakırlıdağı kuzey yamacına kurulmuş olan Saklıkent’te 500 dağ evi ve kayak tesisi bulunuyor. Akdeniz’e ve ekvatora en yakın kayak tesislerinden birisi olan Saklıkent, ılıman iklimi sayesinde ülkemizdeki sıcaklığın en yüksek olduğu kayak merkezi... Kayak merkezinin şehir merkezine yakınlığı da ziyaretçi sayısının artmasını sağlıyor. Şehir merkezine 35, havalimanına 50 km uzaklıktaki tesiste 32 odalı bir de otel bulunuyor.

.

SABAH KAYAK, ÖĞLEDEN SONRA DENİZ

Kayak sezonu genelde üç ay kadar sürerken özellikle mart ayında turistler sabah kayak, öğleden sonra deniz keyfi yapıyor. Yetkililer, güneşli gün sayısının sezon boyunca 50-60 günü bulduğunu ifade ederek, ortalama kar kalınlığının 100-200 cm, zirvede ise zaman zaman dört metreyi bulduğunu kaydetti. Saklıkent, orman sınırının üzerinde olmasından dolayı, kayağa ve snowboarda yeni başlayanından profesyoneline kadar herkese hitap ediyor. Bir chairlift, bir teleski (T/Bar), bir de babylift var.

.

DÖRT PİST VAR

Saklıkent Kayak Merkezi’nde toplam dört adet pist bulunuyor. Ancak henüz yoğun kar yağışı olmadığı için sadece üst iki pist kaymaya müsait. TÜBİTAK Gözlemevi’nin de bulunduğu 2 bin 400 metredeki dağın zirvesinden başlayan “kırmızı” pistte, sert virajlar ve dik yokuşlar bulunuyor, uzunluğu yaklaşık 4 bin metre. Yaklaşık zirvenin yarısından başlayan “siyah” pist ise, bin 500 metre uzunluğunda ve virajsız ama dik yamaç üzerine kurulu. Orta derece kayakçıların kullandığı ve yumuşak bir eğime sahip olan “mavi” pist bin 500 metre, eğitim amaçlı kullanılan “sarı” pist de yaklaşık 300 metre uzunluğunda... Bir de kızak pisti bulunuyor. Ekipmanınız yoksa malzemelerinizi kayak odasından kiralayabiliyorsunuz.

.

ZİRVEYE YÜRÜYÜŞ

Antalya merkezde pek kar yağışına rastlanmasa da yüksek kesimleri kış aylarında beyaza bürünüyor. Sadece kayak merkezinin olduğu dağ değil, hiçbir tesisin bulunmadığı yüksek dağlar da kayakçıların ilgi odağı haline geliyor. Özellikle 2 bin 365 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı, üç zirvesi bulunan Tunç Dağı, onun kuzeyindeki 2 bin 442 metre yüksekliğe sahip Eren Dağı, 2 bin 505 metrelik Bozburun Dağı, tur kayağı yapanların en çok ziyaret ettiği dağlardan... Tesislerde bulunan herhangi bir ulaşım aracı olmadan insanlar, bu dağların zirvesine yürüyerek çıkıyorlar. Yürürken tur kayağı, hedik ya da splitboard kullanılıyor. Baton, kask, gözlük de yanınızda bulundurmanız gereken malzemeler.

.

TUR KAYAĞI

Tur kayağı, normal kayaktan biraz daha farklı... Yürürken kayağın kaymaması için altına suni bir deri yapıştırılıyor ve zikzaklar yapılarak zirveye doğru yürünüyor. Bağlamalarının topuk kısmı hareketli olduğu için, ayakkabının burun kısmı kayağa sabit iken, topuk serbest olarak hareket ediyor. Zirveye ulaşınca topuk sabitlenip aynı kayakla aşağıya kayılıyor.

.

ÖNCE HEDİK, SONRA SNOWBOARD

Snowboard yapanların ise işi biraz daha farklı. İki alternatifleri var. Bunlardan birincisi, hedik giyip snowboardlarını sırtlarında taşımak. Hediklerin rakete benzeyen bir görüntüsü var. Geçmişte aslında daha çok rakete benzerken günümüzde farklı tasarımları bulunabiliyor. Zirveye çıkınca da hediklerini bu kez çantalarına koyup snowboard’la kayıyorlar.

.

AYRIK TAHTA: SPLITBOARD

Snowboard yapanların ikinci alternatif ise splitboard... Türkçe’ye “ayrık tahta” olarak geçse de bu tabir pek kullanılmıyor. Splitboard’da kayak tahtası ikiye ayrılıyor ve aynı kayak gibi oluyor. Yine altlarına deri yapıştırarak zirve yürüyüşünü yapıyorsunuz. Kayacağınız zaman tahtayı birleştiriyor ve bağlamalarının açısını ayarlıyorsunuz, alın size snowboard!

.

SADECE HAFTA İÇİ

Tabii bütün bu keyifli saatleri, sokağa çıkma yasağı olduğu için hafta içi günlerde yaşayabiliyorsunuz. Saklıkent Kayak Merkezi de, Türkiye’deki tüm diğer kayak merkezleri gibi, hafta sonları kapalı... Ama performansınıza güveniyorsanız, “Tesis açık mı”, “Telesiyejler çalışıyor mu” stresi yaşamadan Antalya’nın yüksek dağlarında zirve yapıp kayabilirsiniz. Bol keyifli günler!