El Bab'da Rus komutan arayınca silahlar susmuş

El Bab'da ÖSO ve Suriye ordusu arasında muhtemel bir çatışmanın Rus komutanın 'kırmızı hat'tan Türk komutanı araması ile engellendiği iddia edildi.

Abone ol

DUVAR - Fırat Kalkanı Operasyonu ile kontrolün ele geçirildiği El Bab'la ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Haftasonu medyaya yansıyan ve ÖSO ile Suriye ordusunun çatıştığını bildiren haberlerin aksine bu kez 'çatışmanın olmadığı' belirtilirken bunu Türk komuranı arayan Rus komutanın sağladığı iddia edildi.

Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan'ın bugün yayınlanan 'Akil Tepesi'ne Türk Üssü' başlıklı haberinde yer alan iddiaya göre, önceki gün Türkmenlerden oluşan ve ÖSO içinde yer alan Sultan Murad Tümeni, 10-12 kişilik bir Suriye askeri takımının 'Yeşil Hat' bölgesine yaklaştığını tespit etti. Suriyeli askerlerin ilerleyişini sürdürmesi üzerine Sultan Murad Tümeni, havaya ateş açtı. Bu ateşe rejim güçleri de aynı şekilde karşılık verdi. Silah seslerinin duyulması üzerine bölgede Suriyeli güçleri de komuta eden Rus komutan, ÖSO birliklerinden de sorumlu Türk komutanı ‘kırmızı hat’tan aradı ve Suriyeli askerlerin yanlışlıkla ÖSO güçlerinin bulunduğu bölgeye yaklaştığını bildirdi. Bu bildirim üzerine Türk komutan ÖSO güçleri arasında yer alan Sultan Murad Tümeni’ne derhal 'ateşkes' emrini verdi. Sultan Murad Tümeni ateşi keserken, Suriye rejim güçleri de yeşil hat bölgesinden çekildi. Habere göre askeri kaynaklar, ÖSO’nun bazı sosyal medya hesaplarından yayınlanan çatışma çıktığı, ölü ve yaralılar olduğuna dair haberlerin doğru olmadığını, ÖSO güçlerinin bu konuda 'uyarıldığını' söyledi.

Haberde ayrıca Bab kentinin stratejik açıdan en kritik bölgesi olan ve kente hakim olan Akil Tepesi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geçici üs kurduğu belirtildi. Üssün aynı zamanda zırhlı araçların park yeri olarak kullanıldığı, burada Fırat Kalkanı harekâtı sırasında araçlarda meydana gelen ufak çaplı hasarların tamir edildiği iddia edildi.