El Cezire: Katar, Afganistan vatandaşlarının Almanya'dan sınır dışı edilmesine aracılık etti

El Cezire'ye konuşan bir Katar Dışişleri Bakanlığı kaynağı, Almanya'nın Afganistan vatandaşlarını sınır dışı etmesinde Katar'ın arabuluculuk yaptığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Almanya, Taliban'ın 20 yılın ardından ülke yönetimini yeniden ele geçirdiği 2021 yılından bu yana ilk defa Afganistan vatandaşlarını ülkeden sınır dışı etti. Almanya basını, 28 Afganistan vatandaşının Katar Airways uçağıyla ülkeden gönderildiğini yazdı. Katar merkezli El Cezire haber sitesine konuşan Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak ise Katar'ın iki taraf arasındaki müzakerelere aracılık ettiğini söyledi.

Kaynak, Katar'ın Afganistan'daki Taliban yönetimi ile uluslararası toplum arasında iletişimi sağlama rolünün 'küresel olarak barışın tesisi ve sürdürülmesini amaçlayan çabaları destekleme politikası' ile tutarlı olduğunu savundu. Dışişleri Bakanlığı kaynağı ayrıca Katar'ın 'halihazırda pek çok Batılı ülkenin Afganistan diplomatik misyona ev sahipliği yaptığını ve burada diğer ülkelerin çıkarlarını da gözettiğini' ifade etti. 

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TALİBAN'LA İLİŞKİLER NORMALLEŞMEYECEK

Almanya Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Ağustos 2021’den bu yana ilk kez Afganistan vatandaşlarını sınır dışı ettiğini bildirmişti. Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada kaç Afganistan vatandaşının ülkeden sınır dışı edildiği konusunda bilgi vermeyen Steffen Hebestreit, tüm bu kişilerin Almanya’da kalma hakkı bulunmayan ve haklarında sınır dışı edilme kararı verilmiş kişiler olduğunu söylemişti.

Hebestreit, Almanya Federal Hükümeti'nin bu tür 'geri göndermelerin' yeniden başlatılması için büyük çaba sarf ettiğini ve bu konuda ilgili eyaletleri de desteklediğini anlatmıştı. Almanya hükümetinin bu tür geri göndermeler konusundaki kararlılığını sürdüreceğini belirten Hebestreit, “Almanya’nın güvenlik çıkarları suçluların ve tehlikeli kişilerin korunma çıkarlarından daha ağır basıyor” değerlendirmesinde bulunmuştu. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü de dün yaptığı açıklamada, Almanya hükümetinin Taliban'la ilişkileri normalleştirmeyeceğini ve sınır dışının bu yönde bir adım olmadığını söylemişti. 

SOLINGEN SALDIRISI SONRASI 'GÖÇ' TARTIŞMASI

Almanya'nın Solingen kentinde geçen yıl sınır dışı edilmesi gerektiği ifade edilen bir Suriye vatandaşının düzenlediği ve IŞİD'in üstlendiği bıçaklı saldırıda üç kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Suriye ve Afganistan'a sınır dışılar yeniden gündeme gelmiş, Almanya hükümeti dün sınır dışıları da kolaylaştıracak önlem paketini açıklamıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)