El Mevasi saldırısında ölü sayısı artıyor: İsrail'den 'tugay komutanı' iddiası

İsrail ordusu ve iç istihbarat örgütü, 13 Temmuz'da El Mevasi'ye düzenledikleri saldırıda Hamas'ın silahlı kanadının Han Yunus Tugay Komutanı'nın öldürüldüğünü iddia etti.

Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in cumartesi günü Han Yunus kentinin batısındaki El Mevasi'de zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin çadır kampına yönelik saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Müdürlüğün dün yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybeden sivil savunma görevlisi sayısının üçe yükseldiği belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, Telegram hesabından açıklama yapan kurum, El Mevasi saldırısında ağır yaralanan itfaiyeci Bilal Ramazan Ferhan'ın hayatını kaybettiği ifade edildi. Kurumun açıklamasında ayrıca İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı Ekim 2023'ten bu yana ölen sivil savunma çalışanı sayısının 79'a yükseldiğini bildirdi. 

İSRAİL ORDUSU: HAN YUNUS TUGAY KOMUTANI ÖLDÜ

İsrail ordusunun 13 Temmuz'da Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı ve daha önce 'güvenli bölge' ilan edilen Han Yunus kentinin El Mevasi bölgesine düzenlediği saldırıda en az 90 kişi ölmüş, 300 kişi de yaralanmıştı. Saldırının hemen ardından İsrail basınına yansıyan haberlerde ve İsrail'den yapılan açıklamalarda, saldırının hedefinin Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif ve Han Yunus tugayının komutanı Rafa’a Salameh olduğu ifade edilmişti. 

İsrail'in The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, Deif'in saldırıda ölüp ölmediği netlik kazanmazken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve iç istihbarat örgütü Şin-Bet, Salameh'in El Mevasi'ye yönelik saldırısında hayatını kaybettiğini ileri sürdü. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Deif'in hayatta olduğunu söyleyen Hamas'ın 'saldırının sonuçlarını gizlemeye çalıştığını' savundu.

HAMAS: DEİF'İN DURUMU İYİ

IDF ve Şin-Bet, yaptıkları ortak açıklamada, Salameh'in 'ölümünün Hamas'ın askeri kapasitesine önemli bir darbe vurduğunu' iddia ederek, Salameh'in Deif'e en yakın isimlerden biri olduğunu ve 7 Ekim 2023'te düzenlenen 'Aksa Tufanı' saldırısının 'beyni' durumundaki isimlerden biri olduğunu savundu. Açıklamada, daha önce en az yedi suikast teşebbüsünden kurtulan Deif'in akıbeti hakkında kesin bir bilgi verilmedi. Ynet News haber sitesine göre ise İsrail askeri istihbaratı, Deif'in, El Mevasi'ye yönelik saldırının ardından Deyr El Belah'taki hastaneye getirilen hayatını kaybetmiş kişiler arasında olup olmadığını araştırıyor. 

Hamas'ın üst düzey isimlerinden biri ise Agence France-Presse (AFP) haber ajansına yaptığı açıklamada, Deif'in cumartesi günü düzenlenen saldırının ardından 'iyi' olduğunu ve görevini sürdürdüğünü söyledi. Saldırı günü Hamas'tan yapılan açıklamada da İsrail'in El Mevasi'ye saldırısında Hamas liderlerini hedef aldığı iddiaları yalanlanmıştı.

FİLİSTİN BAŞBAKANI, İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI'YLA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Filistin Yönetimi başbakanı Muhammed Mustafa, 14 Temmuz Pazar günü İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı David Lammy ile İsrail'in Gazze'ye saldırılarının durdurulması ve bölgeye insani yardımların ulaştırılması konusunu değerlendirdi. Filistin Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı görevini de yürüten Başbakan Mustafa, İsrail ve Filistin'deki temasları kapsamında bölgede bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy ile Ramallah'ta bir araya geldi.

Mustafa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması, bölgeye acil insani yardımların artırılarak ulaştırılmasının yanı sıra İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin engellenmesi ve Filistin topraklarını gasp eden İsraillilerin saldırılarının durdurulması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilen 2735 sayılı kararın Gazze'de ateşkesin sağlanması, bölge sakinlerinin evlerine dönmesi, insani yardımların ulaştırılması ve Gazze'de işgal sürecinin sona ererek yeniden inşa sürecinin başlaması için iyi bir başlangıç noktası oluşturduğunu ifade eden Mustafa, "Gazze Şeridi'ni bırakmadık, Gazze'deki halkımıza yardım etmek için mümkün olan her şeyi yapacağız" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy de iki devletli çözüme bağlı olduklarını belirterek, ülkesinin Gazze'de acilen ateşkes sağlanması, Gazze halkına insani yardımların ulaştırılması, Batı Şeria'da yasa dışı yerleşim birimlerinin genişletilmesi faaliyetlerinin ve Filistin'i gasp eden İsraillilerin saldırılarının durdurulması için çalıştığını kaydetti.

'İSRAİL, 2 SEBEPTEN ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNİ AĞIRDAN ALIYOR'

Fas'taki Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Genel Başkanı ve eski başbakan Abdulilah Benkiran ise partisinin başkent Rabat'ta düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail'in iki hedefi gerçekleştirmek için ateşkes müzakerelerini ağırdan aldığını dile getirdi.

Benkiran, bu hedeflerden birinin ABD ve Batı'nın desteğiyle daha fazla Filistinli öldürmek, diğerinin ise Batı Şeria'dakiler de dahil olmak üzere tüm Filistinlileri yerinden ederek Ürdün'e tehcir etmek olduğunu kaydetti. Filistinlilerin inanılmaz bir direniş sergilediğine değinen Benkiran, "Tarihte ilk defa, insanlar ölümle göç arasında seçim yapmak zorunda kalıyorlar ve ölümü seçiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)