El Salvador'un Bitcoin için yardım çağrısına Dünya Bankası'ndan ret

Dünya Bankası, El Salvador'un Bitcoin'i yasal para birimi olarak tedavüle sokma sürecinde yardım çağrısını reddetti. Bankadan yapılan açıklamada, şeffaflık ve çevresel sorunlar gerekçe gösterildi.

Abone ol

DUVAR - Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul eden El Salvador'un bu konudaki yardım talebine Dünya Bankası'ndan ret geldi. Dünya Bankası, Bitcoin'in tedavüle sokulması için kendilerinden yardım isteyen El Salvador'a, şeffaflık ve kripto paralar madenciliğinin çevreye olumsuz etkisi gerekçesiyle 'hayır' yanıtını verdiklerini açıkladı. 

Orta Amerika ülkesi El Salvador, geçtiğimiz günlerde Bitcoin'i yasal para birimi kabul eden ilk ülke olmuştu. El Salvador, Bitcoin'i Amerikan dolarına paralel şekilde yasal olarak kullanmak istediğini açıklamış, bu karara Kongre'den onay çıkmış ve bu paranın tedavüle girmesine destek vermesi için Dünya Bankası'na başvurulmuştu.

'DESTEKLEYEBİLECEĞİMİZ BİR ŞEY DEĞİL'

Ancak Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, "El Salvador'a para şeffaflığı ve mali düzenleme süreçleri dahil çeşitli açılardan yardım etmeye bağlıyız" denilse de, Bitcoin talebine karşı çıkıldı. Açıklamada, "El Salvador hükümeti bize Bitcoin konısında yardım için başvurdu ancak bu, çevre ve şeffaflık açısından eksiklikler göz önünde bulundurulduğunda, Dünya Bankası'nın destekleyebileceği bir şey değil" denildi.

IMF DE YANAŞMADI

El Salvador Maliye Bakanı Alejandro Zelaya dün yaptığı açıklamada, Bitcoin'in resmi bir ödeme aracı olarak tedavüle sokulması için Dünya Bankası'ndan teknik yardım istediklerini söylemiş, IMF'yle yaptıkları görüşmelerin başarılı olduğunu ve IMF'nin Bitcoin'in tedavüle sokulmasına karşı olmadığını savunmuştu. Ancak IMF'nin kendisi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, El Salvador'un Bitcoin kararında 'makroekonomik, finansal ve yasal sorunlar' gördüklerini duyurmuştu.

EL SALVADOR'UN PLANI NE?

Dünya Bankası'ndan gelen açık reddin, El Salvador'un Bitcoin'i üç ay içinde yasal bir ödeme aracı olarak tedavüle sokma planlarını geciktirebileceği düşünülüyor. El Salvador Kongresi'nde kabul edilen karar, Bitcoin'in 90 gün içinde yasal para birimi olarak kullanılmaya başlanmasını, teknolojik altyapıyı edinebilen her iş yerinin verdiği hizmet karşılığında Bitcoin'i kabul edebilmesini öngörüyordu.

El Salvador'un ekonomisi, büyük ölçüde ülkeye dışarıdan gönderilen paraya dayalı. İki milyondan fazla El Salvadorlu başka yerlerde yaşarken, her yıl memleketlerine 4 milyar dolardan fazla para gönderiyor. Bu miktar, ülkenin gayrısafi milli hasılasının yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ediyor. (DIŞ HABERLER)