Elazığ Şarap Fabrikası kapanıyor: 'Ekonomik ve kültürel değeri var'

Elazığ için ekonomik değeri olan şarap fabrikasının kapanacağı haberi üzerine iş dünyasından isimler, fabrikanın yeniden Elazığ'da faaliyet göstermesi çağrısında bulundu.

Abone ol

ELAZIĞ - 1944 yılında Elazığ’da kurulan ve 2004 yılında özelleştirilen şarap fabrikası için kapatılma kararı alındı. Gerekçe olarak fabrika alanı içinde yer alan bazı binaların depremlerde hasar alması gösterildi.

Üzüm üreticileri ve işçiler konuyla ilgili olarak tedirginlik yaşarken, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı İdris Alan da firma yetkililerine çağrıda bulunarak üretimin devam etmesini istedi.

Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz Öz

'ÖKÜZGÖZÜ ÜZÜMÜ YERİNDE İŞLENMELİ'

Elazığ’da 1944 yılında kurulan ve Elazığ’ın coğrafi tescilli üzümlerinden başta öküzgözü üzümü olmak üzere Şifoni, Boğazkere gibi üzüm çeşitlerinden üretilen şaraplar, yurt içi ve yurt dışında birçok bölgeye dağıtılıyor. Şehrin ekonomisinde önemli bir yer tutan fabrikanın yıllık 7 bin ton üzüm işletme kapasitesi var. 

Konuyla ilgili olarak konuşan Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz Öz, fabrika yetkilileri ile görüştüklerini, 2025 yılında fabrikanın kapanacağını, aynı firmaya ait Tekirdağ ve Niğde’de şarap üretimine devam edileceği bilgisinin iletildiğini söyledi.

Öz, fabrikanın mevcut durumda çalışan 37 personelinin istedikleri takdirde diğer iki fabrikada istihdam edileceği yönünde konuşulduğunu dile getirdi.

Öz, şunları söyledi: "Bu fabrika 1944 yılında kuruldu. Atatürk’ün talimatıyla onun vefatından yıllar sonra faaliyete geçen bu fabrika, ilimizde üretilen üzümlerden elde edilen şaraplarla ilimizde bir marka değeri taşımakta. Ancak kapatılacağını öğrendik. Her şeyden önce Elazığ için manevi bir kayıp olacaktır. Bu fabrika gitmesin diye çabalamak gerekir. Çünkü Elazığ zaten birçok kazanımını kaybetti, geriledi. Bu fabrika ilimiz için manevi bir değer taşımaktadır.

Elazığ için bir marka değeri taşıyan üzüm ve şarap üretiminin buradaki fabrikada devam etmemesi kararı firmanın inisiyatifinde olan bir karardır. Nihayetinde özel bir firmaya ait bir teşekküldür. Fabrika yetkilileri ile görüşerek kaygılarımızı ilettik. Çünkü bu, her açıdan ilimizi etkileyecek bir karardır. Hem çalışanlar, hem üreticiler hem de Elazığ için önemli sonuçları olabilecek kapatılma kararına karşılık firma yetkilileri, üreticilerden üzüm almaya devam edeceklerini söylediler. Ancak bu yine de rahatlatıcı bir durum değil. Çünkü bugün ifade edilen böyle. Ama birkaç yıl sonra ne olacağını kestiremiyoruz. Öküzgözü üzümü coğrafi işaretli bir üründür ve yerinde işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca nakliyecisinden, işçisine birçok kişiyi etkileyecektir. Bizler ilimizin ileri gelenleri, bürokrasisi, STK ve hatta milletvekillerinin devreye girerek fabrikanın Elazığ’da uygun bir arazide yapılmasını istiyoruz. Elazığ’da fabrikanın kurulabilmesi için uygun fiyata bir arazi tahsis edilirse ilimizin büyük bir marka değeri olan şarapları ilimizde üretilir. Bu benim düşüncem ve çağrımdır.’’

'ALINAN KARAR, TİCARİ AÇIDAN DA DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL'

Konu, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un da gündeminde idi. Erol yaptığı bir açıklama ile fabrikanın kapatılmaması gerektiğini belirterek "İlimizde coğrafi işaretli değişik lezzet ve tatlardaki üzümlerden yapılan ve markasıyla sektörde önemli bir yer tutan ürünlerin üretildiği bu fabrikanın kapatılması, işletme sahipleri ve üzüm üreticilerimizi olumsuz etkileyeceği gibi ilimizin istihdam ve ekonomisine de zarar verecektir" dedi.

Erol açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Yanlış yapılan özelleştirmelerin yeni bir örneğiyle daha karşı karşıyayız. 1944 yılında kurulan ancak 2004 yılında AKP tarafından özelleştirilen fabrikanın 80 yıl aralıksız üretimden sonra aldığı bir kararla ilimizdeki faaliyetlerine son vererek faklı bir ile taşınmasının düşünüldüğünü öğrendik. Elazığ’ın teşvikte 6. Bölge kapsamında olması ve önemli imkân ve avantajlar sağlaması dolayısıyla birçok yeni yatırımcı ilimizde fabrika açmak için yarışırken, işletme sahiplerinin böyle bir karar alması, ticari açıdan da doğru bir yaklaşım değildir. 6. Bölge, ürün maliyetlerini de düşüren önemli bir faktördür. Bu konuda ilimiz yöneticileri ve diğer milletvekili arkadaşlarımın da gerekli girişimleri yaparak fabrikanın taşınmaması, üretimine devam etmesi konusunda gayret göstereceklerine inanıyorum.”

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan

'FABRİKANIN BURADA KALMASI İÇİN GEREKLİ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ'

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan da fabrikanın kapatılmaması yönünde bir çağrıda bulunarak şunları ifade etti: “Mevcut fabrika binasının, hasarlı olmadığı halde hasarlı raporu alınarak faaliyetlerine son verilip başka bir ile taşınacağı bilgilerine ulaştık. İlimiz istihdamının yanı sıra üzüm üreticilerimizi de mağdur edecek bu kararın, ilgili firma yetkileri tarafından yeniden gözden geçirilmesini ve karardan vazgeçilmesini bekliyoruz. Fabrika binasının herhangi bir hasarı ya da üretime engel bir durumu varsa, bunu şehir olarak gidermek için gerekli destek ve katkıyı vermeye hazırız."