Elazığ'da belediyenin 'şuyulandırma' ısrarı: 'Arsalarımızı satıyorlar'
Elazığ'da Nailbey Mahallesi'nde 1999 yılından bu yana belediye şuyulandırma yapmak istiyor. Mahalleliler, bunun hukuka aykırı olduğunu belirtip yıllardır hukuk mücadelesi veriyor.
ELAZIĞ - Elazığ'da Nailbey Mahallesi'nde yaşayanlar yıllardır karşılarına çıkan 'şuyulandırma' işlemi nedeniyle mağdur. Belediyeler, hizmet alanlarındaki bölgelerde var olan bir arsanın kullanım hakkına sahip. Bu hakka bağlı olarak bir arsayı farklı parseller ile birleştirilerek hisseli bir şekilde mal sahibine ya da başkalarına kat mülkiyeti olarak sunabiliyor. Bu işlem, 'şuyulandırma' işlemi olarak adlandırılıyor.
Elazığ Nailbey Mahallesi’nde yaşayanlar, 1999 yılında mahallelilere bilgi verilmeden şuyulandırma işlemi yapıldığını ve 2005 yılında arsalarına kepçe girene kadar bu durumdan habersiz olduklarını söylüyorlar. Mahkeme yoluyla haklarını arayan mahalleliler, 2015 yılında girdikleri hukuk mücadelesini kazandı. Ancak aynı yerde şuyulandırma, bu kez de 2024 yılında karşılarına çıktı. Mahalleliler, yapılan işlemlerin usulsüz olduğunu ve kendi arsa paylarından yapılan kesintilerin birleştirilerek başka birine satıldığını iddia ediyorlar.
'MALIMIZ GASBEDİLDİ'
Mahallelilerden Erdal Elçi, 2005 yılında alınan mahkeme kararına rağmen inşaat ruhsatının 2023 yılında düzenlendiğini ve yetkililerin şikayetlere kulak asmadığını belirtti. 1999 yılından itibaren dört dönemde de şuyulandırma işleminin çözüme kavuşmadığını ifade eden Elçi, bahçelerinden alınan 120 metrekarelik alanın başka bir şahsa verildiğini iddia etti. Elçi, "Bizim malımız gasbedildi ve bu mallarla inşaat yapılacak" dedi.
Elçi yasadıkları süreci şöyle anlattı: "1999 yılında belediye bizlere haber vermeden mahallemizde şuyulandırma işlemi yapmış. Biz bunu 2005 yılında arsalarımıza kepçelerin girmesiyle öğrendik. Konuyu mahkemeye taşıdık. Açılan dava sonucunda mahkeme bizi haklı gördü. Ancak Elazığ Belediyesi konuyu bir üst mahkemeye taşıdı. 2009'da Danıştay 6. İdaresi’nden gelen karar, Elazığ Belediyesi'nin parselleri tekrar düzeltmesi yönünde oldu. Buna rağmen Elazığ Belediyesi karardan yıllar sonra, 2015 yılında bize ilgili parsellerde şuyulandırmanın kaldırıldığını bildiren bir yazı gönderdi. Ancak 2024 yılına gelindiğinde Elazığ Belediyesi, aynı parseller üzerinde yeniden şuyulandırma kararı aldı. Bahçelerimize tekrar kepçeler girdi ve inşaat yapılacağı bilgisi verildi. Binamızın bahçesinden 120 metrekarelik bir alan alındı. Bizim gibi 6 parselden daha bu şekilde alanın alındığını öğrendik. Ve bu alınan arsalar tek parselde birleştirilerek yeni bir bina için imara açılmış. Bizim duyumlarımıza göre, 11 katlı 64 dairelik bir bina yapılacakmış. Bizlerin arsası üzerinden yapılan bu haksızlığa karşı sesimizi duyurmak istiyoruz. Üstelik bizden aldıkları ‘toplama arsa binalarımıza çok yakın. Bu kadar yakın arsada bir bina nasıl yapılır?" diye sordu.
'YAŞANAN İHMALLER ZİNCİRİNİN BEDELİNİ BİZ Mİ ÖDEYECEĞİZ?
Bir başka mahalleli Sait Şahin de şunları söyledi: "Bizim apartmanımızın yaklaşık olarak 5 metrekarelik bir kısmını aldılar. Burada inşaat yapacaklarmış. Bu, imara aykırı. İnşaat yapılacak alan, bizim hanemize yaklaşık 6-7 metre uzaklıkta. Yaklaşık 20 aile mağdur. Hukuka aykırılık söz konusu. Yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Rica ediyoruz, gelin ve sorunlarımızı çözün. Burada inşaat yapılırsa hepimiz mağdur olacağız. Buradaki tüm apartmanlardan arsa aldılar. Yetkililere sesleniyoruz: Kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen bu yerde nasıl yeni inşaat yapılır. Burada kentsel dönüşüm var ise bu şahıs tek başına inşaat yapabilir mi? Bu kentsel dönüşüm dediğiniz şey koca bir aldatmaca mı? Belediye ve tapu müdürlüğü arasında yaşanan bir ihmaller zincirinin bedelini biz mi ödeyeceğiz? Bir an önce bu hukuksuz uygulamalara son verilmesini talep ediyoruz."