Elazığ'ın üzümlerinde 'yok' sezonu: Don vurdu, sıcaklık kuruttu

Elazığ'ın üzüm üreticileri, bu seneki rekolteden umutlu değil. Üreticiler, hava şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle üzümlerin ya kuruduğunu ya da don yediğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Elazığ’ın meşhur 'öküzgözü' ve 'boğazkere' üzümlerini yetiştirenler bu sene hem hasattan hem de emeklerinin karşılığını alamamaktan endişeli. Ülkenin her yerinde sıcak geçen kış şartlarından dolayı hastalanan ve kuvvetli yağışlardan ötürü don yiyen üzümler çoğu bağda tutmadı.

Görüştüğümüz üreticiler, maliyet yüküyle artan bir mağduriyet yaşadıklarını belirterek ‘Bu sene üzüm yok’ diyor. Tüm bu olumsuz tablo içinde bağ bozumunda umduklarını bulamamak ise üreticinin esas derdi. 

‘ÜZÜM ÜRETİMİ İÇİN KULLANDIĞIMIZ HER ŞEY ÇOK PAHALI’

Elazığ’da eylül ayında yapılan hasat, üreticinin bütün bir yıl geçimini sağlıyor. Üç bağ sahibi olan ve üç kuşak Elazığ’da üzüm üreticiliği yapan Ali Çok, bu sezon iklim koşulları sebebiyle hasat kapasitesinin çok düşük olacağını belirtti. Çok, üretim aşamasında birçok sorun ile boğuştuklarını dile getirerek şunları söyledi: “Bu sene bağlarda üzüm yok çünkü üzümler daha çiçek aşamasındayken don yedi ve çok ciddi zarar gördü. Üç bağımdan ikisi yerle bir oldu diyebilirim. Bunlarla birlikte üretim için kullandığımız her şeyin fiyatı inanılmaz derecede yüksek. Mazot, personel, kullandığımız zirai ilaçlar... Hepsi çok yüksek fiyatlarda. Üstüne firmalar, bu yıl da üzümü ucuz almak istiyor. Köylü de bahardan başlayarak bir yılını bağın içerisinde geçiriyor ve doğal olarak hakkını istiyor. Sonuç olarak bu sene gidişat kötü ve yaşadığımız sorunlar yıllardır değişmedi.”

Ali Aktaş

‘BU SENE ÜZÜMDE REKOLTE DÜŞÜK’

20 yıldır bağcılık yapan ama ilk defa bu kadar düşük rekolte gördüğünü aktaran Ali Aktaş, maliyetlerin artmasıyla bağcılığın bitme noktasına geldiğini söyledi. Aktaş şunları ifade etti: “Bu sene diğer yıllara göre ürün daha düşük. Yağmur çok yağmasına rağmen istenilen düzeyde üzüm yok. Üzümlerin satılması konusunda ise şimdilik netleşen bir durum söz konusu değil. Beklediğimiz fiyat 50 TL civarında, bunun altında olursa üreticiler açısından sorun olur. Gübre, ilaç ve işçilik fiyatlarının yüzde 100 arttığı yerde ürünü yüzde 10’la zamlı satamadığın zaman zarardasın demektir. Bir de hükümet tarafından Gürcistan ve Azerbaycan’dan üzüm alımı konusunda anlaşmalar yapıldığı söylentisi var. Bu doğruysa üretici zaten bitme noktasındayken firmaların eli daha da güçlenecek.”

Cengiz Öz

‘FİRMALAR ÜZÜMÜ UCUZA ALMAK İSTİYOR’

Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz Öz’e göre üzüm Elazığ’da çiftçinin umudu. Alıcı firmaların elinde şarap kaldığını belirten öz, “Bu sene şaraplık üzüm sezonu sıkıntılı gidiyor. Kötü bir dönem bekliyor üreticileri" dedi. Öz şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki hasatta tamamen belirsizlik var. Firmalar üreticileri arayıp üzümün tamamını alamayacağını bildirdiler. Ekonomik koşullar, sektörün üzerindeki vergi baskısı, satışların düşük olması, bir önceki yıldan aldıkları ürünlerin hala stoklarında bulunması gibi sebepler firmaların ürünü alıp işleme eğilimlerini azalttı. Fiyat konusu ise acayip bir muamma. Örneğin Mersin’de üçte bir oranında düşen firmalar var. Kısacası bu hasatta her şekilde üretici mağdur olacak. Sıkıntı yaşayacağımız, olayların gidişatından belli fakat yine de umudumuz var çünkü bölgemizde yetişen üzüm coğrafi işaretli öküzgözü üzümü.”