Elektrik kesintileri Kuzey Kıbrıs'ı karıştırdı: Başbakan Üstel'e istifa çağrısı

Başbakan Ünal Üstel'in 'sabotaj' iddiaları, sendikalar ile gerilimi artırdı. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'dan da Başbakan Üstel'e 'istifa' çağrısı geldi.

Abone ol

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs, kavurucu yaz sıcaklarının ortasında günlerdir devam eden elektrik kesintileriyle boğuşuyor. Sorunun kaynağı olan Teknecik Elektrik Santrali'ndeki arızaların bir türlü çözülememesi, hükümet ile sendikaları karşı karşıya getirdi. Başbakan Ünal Üstel'in 'sabotaj' iddiaları ise gerilimi artırdı. 

Teknecik Santrali'ndeki beş jeneratörün aynı anda arızalanması, adayı adeta felç etti. Başbakan Üstel, bu durumun 'tesadüf olamayacağını' savunarak, olayın arkasında 'sabotaj' ihtimalinin bulunduğunu iddia etti. Soruşturma başlatan Üstel, 'sorumluların hesap vereceğini' dile getirdi. 

Başbakan Üstel'in AKSA ekipleriyle santraldeki arızaya müdahalesi sendikaların ve muhalefetin tepkisine neden oldu. Başbakan ile Elektrik İşleri Sendikası (El-Sen) üyeleri arasında tansiyon yükseldi. Gerginliğe, Kıbrıs Türk muhalefeti de dahil oldu.

SENDİKA BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Üstel'in suçlamaları, El-Sen tarafından reddedildi. El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu, Başbakan'ın iddialarını "yalan" ve "iftira" olarak nitelendirerek, arızaların yıllardır süregelen ihmal ve kötü yönetimin bir sonucu olduğunu savundu. Tuğcu, santraldeki teknik ekibin günlerdir özveriyle çalıştığını ancak parça eksikliği ve yakıt sorunu nedeniyle jeneratörlerin devreye alınamadığını vurguladı.

Gerilim, Başbakan Üstel'in talimatıyla Türkiye'den gelen AKSA ekibinin Teknecik Santrali'ne girişine El-Sen üyeleri tarafından engel olunmasıyla yükseldi. Olaylar sırasında gözaltına alınan Tuğcu, daha sonra serbest bırakıldı. Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerde, Başbakan'ın sert sözlerle sendikacılara yüklendiği görüldü.

CTP'DEN ÜSTEL'E İSTİFA ÇAĞRISI

Elektrik kesintileri ve yaşanan gerilim, muhalefetin de sert tepkisine neden oldu. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Üstel'i istifaya çağırarak, hükümeti krizi yönetememekle ve sorumluluktan kaçmakla suçladı. Kıbrıs Türk basınındaki son bilgilere göre Erhürman, Üstel'e "Ya sabotajı ispat edin ya da istifa edip çekip gidin!" diye seslendi.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner de Başbakan Üstel'in "sabotaj" iddialarını "mesnetsiz" bularak eleştirdi. Yarkıner, bir ülkenin Başbakanı'nın kendi enerji tesislerinde çalışanları hedef göstermesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı ve sorunun teknik boyutlarına odaklanılması gerektiğini belirtti.

GÜNEY KIBRIS'TAN KARŞILANIYOR

Kuzey Kıbrıs'taki elektrik krizi, sadece teknik bir arızanın ötesinde, siyasi, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla da derinleşen bir sorun haline geldi. Kuzey Kıbrıs'ın elektrik ihtiyacı Teknecik Santrali'nin yanı sıra AKSA'nın işlettiği bir santral ve Güney Kıbrıs'tan alınan elektrik ile karşılanmaya çalışılıyor.

ÖZELLEŞTİRME BOYUTU

Kuzey Kıbrıs'ta yaşanan enerji krizinin odağında uzun zamandır gündemde olan özelleştirme hedefi yer alıyor. 2000'li yılların sonlarından itibaren Ankara'nın güdümünde Kıbrıs'ın kuzeyinin gündemine getirilen ekonomik destek paketlerinin merkezinde özelleştirme furyası yer alıyor. Sendikalar ve muhalefet partileri ise özelleştirme hedefine karşı çıkıyor. 

Kuzey Kıbrıs'ta 'karanlık' günler ve geceler gündemdeki yerlerini korurken, adanın güneyinde de enerji açısından sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki tatil dönemi ve turizmdeki ivme elektrik talebini üst mertebelere tırmandırıyor. Bazı bölgelerde kısa aralıklarla planlı enerji kesintileri yaşanıyor.