'Elinizde bir başarısızlığı tutuyorsunuz, sevgili okur...'

Bob Odenkirk’ün çocukluktan üniversite yıllarına, ilk sahne deyimlerinden şimdiki popülerliğine gelene kadar başından geçen trajikomik pek çok olay ‘Komedi Komedi Komedi Dram’ kitabında...

Abone ol

İlk olarak "Breaking Bad", sonra "Better Call Saul" ile ismini tüm dünyaya duyuran Bob Odenkirk namıdiğer Saul Goodman, geçtiğimiz aylarda sevenlerinin karşısına bir kitapla çıktı. ‘Komedi Komedi Komedi Dram’ adlı bu kitap, Odenkirk’ün çocukluktan üniversite yıllarına, ilk sahne deyimlerinden şimdiki popülerliğine gelene kadar başından geçen trajikomik pek çok olayı gün yüzüne çıkarıyor.

Ancak Odenkirk bu kitapta bildik “ünlü” otobiyografilerinin aksine farklı bir yol belirlemiş kendine. İçinde şaşalı hayatlar, büyük ilişki ağları yok. Aksi gibi müthiş bir şanssızlık ve bunun doğal bir getirisi olarak sinir bozucu bir başarısızlık söz konusu:

"Elinizde bir başarısızlığı tutuyorsunuz, sevgili okur. İsterseniz ‘talihsizlikler’ de diyebilirsiniz. Bakışlarınızı kaçırmayın! Gözlerinizin bocalayışlarımı dikkatle izlemesini istiyorum ve sizi bunlara gülmeye davet ediyorum. Hadi durmayın, alay edin benimle! Çünkü çok sayıda başarısızlık alaycı kıkırtıları hak eder."

SAHNELERE DOĞRU

22 Ekim 1962’de Amerika’da doğar Odenkirk. Orta sınıf bir aileye mensuptur. Koyu bir Katolik olan annesi, çevresinde “azize” olarak bilinecek kadar iyi bir insandır. Babası ise tam tersine oldukça kaba saba ve her şeye sinirlenecek denli asabi biridir. Bu tezat ilişkiden ise toplamda yedi çocukları olur. Odenkirk de bunlardan biridir.

Babası, iş yoğunluğu ve evdeki huzursuzluktan dolayı pek yanlarında bulunmaz. Ancak bu, anne ve çocuklar için üzüntüden ziyade bir rahatlamaya sebep olur çünkü “baba” kelimesi zaman içinde “sorun”la eşdeğer bir anlama kavuşmuştur.

Komedi Komedi Komedi Dram, Bob Odenkirk, Çev: Elif Nihan Akbaş, Holden Kitap, 284sf.

İlerleyen yıllarda -Odenkirk 15 yaşındayken- anne ve babası boşanır ve Odenkirk bu tarihten sonra babasını sadece ölüm döşeğindeyken görür. O kadar… Anne ve çocuklar boşanmadan sonra farkı yerlere savrulmaktan ziyade hepten birbirlerine sarılırlar. Hatta Odenkirk’ün ilk seyircileri de kardeşleri olur. Komik birtakım şeyler yazıp onları güldürmeye çalışır Odenkirk ve böylelikle sahnenin lezzetini ilk kez tadar ve bunun peşini bir daha bırakamaz.

Onu bu yolda destekleyen ikinci şeyse İngiliz mizahının duayenlerinden olan Monty Python’ın hazırladığı 'Flying Circus' adlı televizyon serisidir. Komedi skeçleriyle Monty Python sayesinde tanışan Odenkirk okulda onları taklit ederek küçük gösteriler hazırlar, öğretmenleri de onu çok defa tahtaya kaldırıp arkadaşlarının karşısına çıkarır. Ancak komediyle iç içe büyüyerek üniversiteye girdiğinde elinde bir arkadaşıyla beraber hazırladıkları radyo programından başka bir şey yoktur. Ve bir gün -bütün başarı hikâyelerinde olduğu gibi- okulu bırakıp gerçekten komedyen olmaya karar verir.

İNİŞ ÇIKIŞLARLA DOLU BİR HAYAT

Odenkirk komediyle ilgilense de bu uğraşı yakınlarınca hep bir hobi olarak görülür. O da bu psikolojiden midir bilinmez önce “gerçek” bir iş sahibi olmaya çalışır ama esas istediği şey hep komedi olduğundan nihayet gerekeni yapar. Önce Chicago’daki Second City Tiyatrosu’nun liderlerinden Joyce Sloane’la görüşür. Ondan dinlediği başarı hikâyelerinden sonra bu iş hakkında daha profesyonelce düşünmeye başlar. Sonra da ‘Saturday Night Live’ gibi önemli programlarda görev almış Del Close ile röportaj yapma bahanesiyle bir araya gelir. Del Close ona pek çok kişisel deneyiminden bahseder. Odenkirk nihayetinde denize dalmadan bu işi yapamayacağına kanaat getirir ve okuldan ayrılıp kendini suya bırakır.

Odenkirk, "Breaking Bad"e ulaşıncaya kadar iki önemli projede yer alır. Bunlar ‘Saturday Night Live’ ve ‘Mr. Show’ adlı programlardır. İlk elden değerlendirince bu yükseliş başarılı bir ivme gibi görülebilir ancak her bir basamağın arasında kayıp giden yıllar, boşa giden emekler, kan ve ter mevcuttur. ‘Komedi Komedi Komedi Dram’ da zaten bu basamakların arasındaki acıyı göstermek için yazılır. Kendisi de bunu şu şekilde açıklar:

“Belki yolculuğumu kaleme alarak alelade bir gencin kariyer yapmayı anlamasını, sinirlerini yatıştırmayı, ya da belki ona -kim bilir- şöhrete giden kısa bir yol sunmayı yahut onu vazgeçirmeyi başarabilirim.”

Odenkirk, hayatını komediye adamış biri olarak yola çıkar. Yazarlık, yönetmenlik, yapımcılık bile yapar. Aralarında "The Office" gibi bilindik projelerde (Michael Scott rolü için) deneme çekimlerine bile katılır. Ancak her şey bir yerden sonra hep yokuş yukarı gitmeye başlasa da, “Tutmayan işlerde de en az tutanlarda olduğu kadar çok çalıştım,” demekten kendini alamaz.

İşin tuhaf kısmı ise "Breaking Bad"le başlar. Birkaç bölümlük bir karaktere hayat vermek için kollarını sıvayan Odenkirk, Saul Goodman’ı öyle bir oynar ki sadece dizinin en dikkat çeken karakterlerinden biri olmakla kalmaz, bir spin-off olarak "Better Call Saul"un ortaya çıkmasına da sebep olur.

Bunun en büyük nedenlerinden biri de Odenkirk’ün oyunculuğa bakışında saklıdır. Her karakterin içinde onurlu bir yan bulunduğunu ve bunu ortaya çıkarmaya çalıştığını söyler Odenkirk. Böylece hayat verdiği her karakter gerçekten yaşamaya başlar. Başarısız olanlar ve hiç izleyemeyeceklerimiz dahil.

Odenkirk’ün iniş çıkışlarla dolu kariyerini ironik bir dille anlattığı ‘Komedi Komedi Komedi Dram’, geçtiğimiz günlerde Holden Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı. Kitabın çevirmeni Elif Nihan Akbaş. "Better Call Saul"un final sezonunun yayınlandığı bugünlerde bu otobiyografik kitabı akılda tutmakta fayda var.