Elit Apartmanı davası: Belediyeye bağış yapıldı, mühür kaldırıldı

6 Şubat depreminde Hatay’da yıkılan Elit Apartmanı'nda yapılan kaçak katın belediyeye yapılan bağışla affedildiği ortaya çıktı.

Abone ol

HATAY - 6 Şubat depremlerinde 140 kişinin öldüğü Elit Apartmanı davasının bugünkü duruşmasında, binanın proje dışı yapılan asma tavandan dolayı mühürlendiği ancak mührün belediyeye yapılan bağışla kaldırıldığı ortaya çıktı. 

'BİNA SAHİBİ İMAR BARIŞINDAN FAYDALANDI'

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, Hatay'da 140 kişinin yaşamını yitirdiği Elit Apartmanı'nın ilk duruşması bugün görüldü. Saat 10.00 gibi Hatay 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşmaya, yakınlarını kaybedenlerin aileleri katıldı. 3'ü tutuklu 7 sanığın yargılandığı duruşma, sanık savunmalarıyla başladı.

Davada tutuksuz yargılanan Tümyürek İnşaat çalışanı olan Bilal Alkanlı ifadesinde, proje ruhsatlarında imzasının olduğunu ama proje alanına hiç gitmediğini, ofiste evrak işlerini yaptığını söyledi.

Yapı denetim firması müdürü tutuklu sanık Gökhan Tutar, elektrik mühendisi olduğunu yapı denetim firmasını 2017 yılında devraldığını söyledi. Şirket müdürü olduğunu, şantiyeye, denetime gitmediğini, bu işleri şirkette yaptığını söyleyen Tutar, "2019 yılında şirketin çalışanları bu binada projeye aykırı durum olduğunu söyleyip, belediyeye gerekli bilgilendirmeyi yaptı. Biz yapı denetim olarak sorumluluğumuzu yaptık. Burası mühürlendi ve mühürleme işlemini sadece belediye kaldırır. Belediye mührü kaldırmış, bina sahibi imar barışından faydalandı. Burada benim suçum ne? Ben neden dokuz aydır kötü koşullarda cezaevinde kalıyorum" dedi.

PROJENİN MÜHENDİSİ: BU BİNA TABİ Kİ YIKILIR

Projenin inşaat mühendisi tutuklu sanık Mehmet Yılmaz, kendi yaptığı projesinin teknik detaylarıyla mahkemede aktardı. İfadesinde projesinin uygulanırken yanlış uygulandığını iddia eden Yılmaz, “350 statik proje yaptım, hiçbiri yıkılmadı. Projeye sadık kalsalar bu da yıkılmazdı. Bu binanın pratikte hiçbir kolon, kiriş bağlantısı doğru yapılmamış. Zeminde proje dışı asma kat var. Proje dışı alan 600 metrekare. Bu ekstra binaya 740 ton demek. Tüm bunları göz önünde bulundurursak bu bina tabi ki yıkılır" dedi.

1994'ten beri sektörde olduğunu, tüm binaları projeye uygun yaptığını belirten müteahhit Mithat Tümyürek, binayı tamamen bitirmediğini, bir noktadan sonra mal sahibi Akil İnan'a bıraktığını, suçsuz yere 16 aydır cezaevinde yattığını söyledi. Binada eşi ve çocuklarını kaybeden Mümtaz Gövce'nin avukatı Şahnur Kızıltepe, binanın bir ara mühürlendiğini, belediyenin çorba evine 80 bin TL karşılığında mührün açıldığına dair iddia sorulunca Tümyürek, "Mühür, belediyenin çorba evine 140 bin TL bağış karşılığında açıldı. Parayı bina sahibi Akil İnan verdi. Ben yapmadım. Benim haberim vardı. Bilal Alkanlı ve Akil İnan belediye ile konuşmuş" dedi.

Avukat Sahnur Kızıltepe, Tümyürek'e daha önce ifadesinde çorba evine 80 bin TL dendiğini, şimdi miktarın neden değiştiğini sorduğunda ise müteahhit Tümyürek, "Bu bina için 140 bin TL verdik, başka bina için 80 bin TL vermiştik. Ben ilk ifadede karıştırdım" şeklinde konuştu.

'NİYE BİNALARI SATTINIZ, NİYE İNSANLARI ÖLDÜRDÜNÜZ'

Bina sahibi Akil İnan ise binaya başlayan ve iflas eden Müteahhit Mithat Tümyürek'ten binayı yüzde 80 bitmiş şekilde aldığını, binanın kalan yüzde 20'lik kısmının ise İnan Doğru tarafından tamamlandığını vurguladı. Fakat İnan Doğru ile resmiyete bir anlaşma yapmadıkları için dava dosyasında adı geçmiyor.

Elit Apartmanı'nda kızı ve torununu kaybeden Remziye Bozdemir, "Biz Akil İnan'ın adını verince oğlu bizi aradı. Tüm suç Mithat Tümyürek'in dedi. Madem sorunluydu niye binaları sattınız, niye insanları öldürdünüz" dedi.

İki kızı ve eşini kaybeden Mümtaz Gövce, Akil İnan'dan Mithat Tümyürek'e yapı denetim firmasına denk herkesin suçlu olduğunu söyledi. Bina girişindeki dükkan ve birinci kattaki güzellik salonu konusunda tartıştıklarını belirten Gövce, "Güzellik salonunun olduğu katta oynama yapıldığını gördük. Bu konuyu apartman grubunda konuştuk. Akil İnan'la da tartıştık. Bana bu evi alırken birden fazla kişi 'alma' dedi. Bir sonraki duruşmada şahitleri de çağıracağız" diye konuştu.

Binada ablasını kaybeden Sevinç Güney, ablasının vefatından önce binayı İnan Doğru tarafından yapıldığını söylediğini belirtti.

BİR TUTUKLAMA BİR TAHLİYE

Mahkeme bina sahibi tutuksuz sanık Akif İnan'ın tutuklanmasına, tutuklu sanık Mehmet Yılmaz'ın serbest bırakılmasına karar verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Elit Apartmanı'na dair tüm planların istenmesine, Antakya ve Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne rüşvet iddialarına dair yazı yazılmasına karar verildi.

Duruşma 25 Eylül tarihine ertelendi.