Elon Musk, Kaliforniya'yı terk ediyor

"Bu, bardağı taşıran son damla" diyen Elon Musk, öğrencilerin izni olmadan cinsiyet kimlikleriyle ilgili bilgilerin ebeveynlerle paylaşılmasını sınırlayan yasaya tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - ABD'li milyarder Elon Musk, kendisine ait en büyük iki şirket olan uzay taşımacılığı firması SpaceX ve sosyal medya platformu X'in ofislerini, Kaliforniya'dan Teksas'a taşımaya karar verdi. Kararını sosyal medyadan duyuran Musk, Kaliforniya eyaletinin okullarda cinsiyet kimliğiyle ilgili uygulamaya başlayacağı AB 1955 adlı yasayı gerekçe gösterdi.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'ın imzaladığı yasayla, ABD'nin en büyük eyaletindeki okulların öğretmenleri, cinsiyet kimliğiyle ilgili bilgileri, çocuğun izni olmadan ebeveynleriyle veya başka herhangi bir kişiyle paylaşmayacak. Yasanın onaylanması sonrası Elon Musk, "Bu, bardağı taşıran son damla" dedi ve ofisleri taşıma kararını ilan etti. Musk ayrıca, "Vali Newsom'a bir yıl önce, bu tür yasaların aileleri ve şirketleri, çocuklarını korumak için Kaliforniya'yı terk etmeye iteceğini söylemiştim" mesajını paylaştı.

Elon Musk, 2021'de de Tesla şirketinin ofislerini, Covid-19 kısıtlamalarına yanıt olarak Teksas'a taşımıştı. Musk, o tarihten sonra ABD'de politik konularda açıktan pozisyon alıyor ve bunu sahibi olduğu X sosyal medya platformu üzerinden sık sık kamuoyuna duyuruyor. Son olarak ABD'deki başkanlık yarışında Donald Trump'a desteğini açıklayan Musk, eski ABD başkanının kampanyasına ayda 45 milyon dolar bağış yapacağını kaydetmişti.

Musk, "Ailelere ve şirketlere saldıran bu ve benzeri yasalardan dolayı SpaceX merkezini Hawthorne'dan Starbase'e taşıyacak" dedi. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Musk'ın şirketlerini taşıma kararı sonrası X hesabından bir paylaşım yaptı. Donald Trump'ın başkan olduğu dönemde Musk'ı sert şekilde eleştirdiği bir paylaşımı alıntıladı ve "Ona diz çöktün" mesajını verdi.

Söz konusu paylaşımda Trump, girişimleri için Musk'ın devlet desteğine ihtiyacı olduğunu ve "eğer diz çök ve yalvar desem yapardı" ifadelerini kullanmıştı. Newsom, ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekilme ihtimaline ilişkin tartışmalarda, Biden'ın yerine geçebilecek isimler arasında sayılıyordu. Valilik Sözcüsü Brandon Richards, kabul edilen yasayla ilgili, "Siyasetçilerin ve okul çalışanlarının hatalı şekilde aile meselelerine karışmasını engelleyerek çocuk-ebeveyn ilişkisini koruyor" değerlendirmesini yaptı.

SpaceX şirketinin Kaliforniya'da 5 binden fazla çalışanı bulunuyor.

'ÖĞRENCİLERİN MAHREMİYET HAKKI VAR'

Kaliforniya eyaletinde geçerli olacak yeni yasa, ABD siyasetinde uzun süredir tartışılıyor. Yasa temel olarak, okulların ailelere, çocuklarının cinsiyet kimliğiyle ilgili hangi bilgileri sağlamakla yükümlü olduğunu düzenliyor. Bu yasa, eyalet genelinde yedi okulda "ebeveyn hakları hareketi" adı altında yapılan kampanyaların sonucunda uygulamaya sokulan kurallara karşı hazırlandı. Bu kurallar, çocukların başka bir isim veya cinsiyet zamiri kullanmaları durumunda, öğretmenleri ailelere bildirimde bulunmakla yükümlü tutuyordu.

Eyalet genelinde uygulamaya girecek AB 1955 isimli yasa, bu zorunluluğu geçersiz kılıyor ve öğretmenlerin ailelere çocuklarının cinsiyet kimliği bilgilerini sağlamasına sınır getiriyor. Yasaya destek veren LGBTİ+ hak savunucuları, öğrencilerin mahremiyet hakkı olduğunu söylerken, yasaya karşı çıkanlar, "ebeveynlerin çocuklarındaki değişimle ilgili bilgi almaya hakları olduğunu" öne sürüyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)