Elvan: Cumhurbaşkanımız halkın enflasyona ezdirilmesini istemiyor

2021'i yüzde 9'un üzerinde bir büyümeyle kapatmayı öngördüklerini söyleyen Lütfi Elvan, "Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan birisi, vatandaşlarımızın enflasyona ezdirilmemesidir" dedi.

Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "2021'i yüksek büyüme, düşük cari açık ile kapatacağız" dedi. Elvan, "Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan birisi, vatandaşlarımızın enflasyona ezdirilmemesidir" diye konuştu. 

Elvan, “Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri” programında yaptığı konuşmada, makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirip sağlıklı dengeli bir büyüme hedeflediklerini belirterek, düşük enflasyon ve kur istikrarına önem verdiklerini söyledi.

'İhracatı desteklemek amacıyla yüksek kur hedeflendiği' yorumlarının doğru olmadığını savunan Elvan, “Hükümetin ihracatı desteklemek adına yüksek kuru desteklediği yorumu doğru değil, Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır. Kurun değeri piyasada belirlenir” dedi.

“Küresel sıkıntıları vatandaşımıza yansıtmamak için uğraşıyoruz, Hiç kimse kaygı içinde olmasın, bu millet yalnız değildir” diyen Elvan, “Emsallerimize göre zayıf kalan yönlerimiz de var, bunları çözecek gücümüz de kararlılığımız da var, aşılamayacak hiçbir sorunumuz yok” ifadelerini kullandı.

Elvan’ın konuşması satır başları ile şöyle:

''- 2021'i yüzde 9'un üzerinde bir büyümeyle kapatmayı öngörüyoruz. Muhtemelen çift haneli bir rakamla da kapatabileceğimizi düşünüyoruz.

- Bu sene için öngördüğümüz yüzde 9'luk büyümeyi milli gelire oran olarak yüzde 2'nin altında bir cari açık ile gerçekleştireceğiz. Yılı yüksek büyüme düşük cari açık ile kapatacağız.

- Bizim için büyümenin dengeli ve sürdürülebilir olması, istihdama olan katkısı ve gelir dağılımı adaletini tesis edici nitelikte olması, büyümenin seviyesinden çok daha önemli. Finansal istikrarı güçlendirip sağlıklı büyüme hedefliyoruz.

- Yüksek büyüyen ihracatı artan istihdam oluşturma kapasitesi ivmelenen ekonomimizin arkasındaki motor güç kamu politikaları ve bütçemizdir.

- Dünyada normalleşme sürecinin zaman alacağını düşünüyoruz. Düşük enflasyon ve kur istikrarına önem veriyoruz.

- Türkiye ekonomisi kamu maliyesi kaynaklı bir risk yaşamadı ve yaşamayacaktır.

- 2021 için yüzde 4,3 bütçe açığı öngördük, yılı yüzde 3,5’un altında bir bütçe açığı ile kapatacağız.

- Pandemi nedeniyle 2020 yılından bu yana bütçe ve diğer kaynaklardan sağladığımız destekler yılsonunda 734 milyar liraya ulaşacak. Enflasyonla mücadelede vergi indirimleri ve fiyat ayarlamalarıyla 25 milyarlık kamu maliyetinden vazgeçtik. Bahsettiğim bu tutara doğalgaz ve elektrik alanındaki destekler dahil değildir.''

'DOĞALGAZI VATANDAŞA DÖRTTE BİR FİYATINA SATIYORUZ'

''- Isınma amaçlı doğalgazı dörtte biri fiyatına yani 25 birime vatandaşlarımıza satıyoruz. 100 birime aldığımızı vatandaşımıza 25 birime satıyoruz. 

- Elektrik ise üretim maliyeti yüzde 50'nin altında satıyoruz. Elektrik üretim maliyetlerimiz önemli ölçüde arttı, maliyet artışlarının önemli bir bölümünü biz üstleniyoruz.

- ‘Hükümetin ihracatı desteklemek adına yüksek kuru desteklediği’ yorumu doğru değil, Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır.

-  Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan birisi, vatandaşlarımızın enflasyona ezdirilmemesidir. İlgili bakanlıklarımızla güçlü bir iş birliği içinde çalışıyoruz, asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz. 

- Önümüzdeki sene merkez bankalarının para politikalarının etkili olacağı bir yıl olacak.''

'598 MİLYAR TL BORÇLANMAYI ÖNGÖRÜYORUZ'

''- Bütçe konusundaki gösterdiğimiz hassasiyet Hazine'nin finansman ihtiyacını da azalttı. 155 milyar daha az borçlanma ile bu yılı kapatacağız. 

- İç borçlanmanın ortalama vadesini 56 aya kadar yükselttik

- 2022 yılında 598 milyar lira tutarında borçlanmayı öngörüyoruz. Döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamıyoruz önümüzdeki yıl. 

- Yeşil tahvil olarak bilinen sürdürülebilir tahvil ihraçlarına imkan verecek programımızı yakında tamamlamış olacağız.''

'MERKEZ BANKASI KARARI SONRASI HAREKETLİLİK OLDU'

''- Yüksek enflasyon sadece Türkiye'de değil dünya genelinde de önemli bir sorun olmaya başladı. Hızlı talep artışı başta enerji olmak üzere küresel emtia fiyatlarını yukarı çekiyor. 

- Maalesef biz de arz ve talep kaynaklı bu gelişmelerden etkilendik. Son 2 aydır küresel gelişmelerin etkisi ile küresel piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. 

- Merkez Bankası kararı sonrasında bir hareketliliğe şahit olduk, Ben burada hiçbir ilgili dinamiğin göz ardı edilemeyeceği kanaatindeyim, tüm bu unsurlar entegre bir şekilde enflasyon görünümünü şekillendiriyor.

- Enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor. Enflasyon orta ve uzun vadede arz-talep sorunudur, maliye politikalarımızı arz yönlü yapısal politikalarla ve verimlilik artışına yönelik tedbirlerle desteklemeye devam edeceğiz.

- Yapısal tedbirlerle gıda enflasyonunun etkilerini sınırlarız.''

'KREDİLERİN HANGİ AMÇLARLA KULLANILDIĞININ TAKİBİ ŞART'

''-Kullandırılacak olan yeni kredilerin yatırım, üretim, istihdam ve ihracata yönelik olmasını çok önemsiyoruz.

- Finansal sektördeki tüm paydaşlarımızla yakın bir ilişki içindeyiz, kredi gelişmelerini düzenli bir şekilde takip ediyor, segmentlerdeki eğilimi yakından izliyoruz.

- Verilen kredilerin hangi amaçlarla kullanıldığının takibi şart.”