Emek Partisi'nden güçbirliği çağrısı

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, partisinin 8. kongresinde yaptığı konuşmada, “Antiemperyalizm, emperyalist ülkelerin politikalarına karşı mücadele etmekten ve bölge halklarının barış ve dayanışmasını savunmaktan geçer. Ülkemizde ve bölgemizde barış ve demokrasinin tek teminatı halkların kardeşliği ve mücadelesidir” dedi.  

Abone ol

DUVAR - Emek Partisi, (EMEP) ‘Tek adam, tek parti yönetimine karşı barış ve demokrasi için birleşelim’ şiarıyla 8. kongresini gerçekleştiriyor. Ankara Yenimahalle’deki Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde düzenlenen kongreye toplumun her kesiminden geniş bir katılım oldu.

Evrensel'de yer alan habere göre, kongrede divana Güven Gerçek başkanlığında Döndü Taka Çınar, Mustafa Taşkale ve Elif Ergin seçildi.

Kongrede açılış konuşmasını yapan  Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “İş, ekmek, özgürlük” sloganlarıyla kürsüye çıktı. Gürkan, konuşmasına “AKP karanlığına karşı mücadele azmi ve Ekim devriminin 100. yılında devrimin coşkusuyla selamlıyorum” diyerek başladı. Son üç yılın özellikle Ortadoğu coğrafyasında emperyalist devletlerin paylaşım kavgalarıyla geçtiğini belirten Gürkan, şunları söyledi: "Göç yollarına düşen milyonlarca insandan bu devletler sorumludur. Erdoğan AKP'sinin bölgeye dair hesaplarının sorumluluğu vardır. Esad'ı devirme, bölgede güç olma hayalleri, Kürt halkının kazanımlarını kaybettirme isteğiyle bu kanlı paylaşım politikalarının ortağı olmuştur. Ankara gar katliamı, Suruç, Diyarbakır, Antep, İstanbul katliamlarında yitirdiğimiz yüzlerce canda sorumluluğu vardır. Ankara katliamında yitirdiğimiz 102 canımız başta olmak üzere, katliamlarda kaybettiğimiz bütün canları saygıyla anıyoruz.”

Amerikan karşıtlığı üzerinden AK Parti’nin antiemperyalist olamayacağını, bunun bölgedeki antiemperyalist anlaşmaların iptali, NATO gibi haydut örgütlerden ayrılmak anlamına geldiğini vurgulayan Gürkan, iktidar partisini böyle bir niyeti olmadığını ifade ett ve ekledi: “Antiemperyalizm emperyalist ülkelerinin politikalarına karşı mücadele etmekten ve bölge halklarının barış ve dayanışmasını savunmaktan geçer. Ülkemizde ve bölgemizde barış ve demokrasinin tek teminatı halkların kardeşliği ve mücadelesidir” dedi.

‘Bölge illerinde belediye başkanlarının tutuklandığını, yerlerine kayyımlar atandığını hatırlatan Gürkan, Kürt sorununun eşit haklar temelinde demokratik çözümünün demokrasi mücadelesi için önemli olduğunu vurguladı.

Gürkan, 2018 bütçesi için de 'savaş bütçesi' niteledirmesinde bulundu.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'DAN KONGRE MESAJI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, kongreye mesaj gönderdi. "Bizlere dayatılan baskıyı ve zulmü ancak daha iyi örgütlenerek, mücadeleyi yükselterek aşabiliriz. EMEP'in kongresi de bu yönde atılmış değerli bir adımdır" diyen Demirtaş "Birlikte, omuz omuza yürüttüğümüz demokrasi, barış, emek ve özgürlük mücadelemizde, mutlaka kazanacağımıza olan inancımla sizleri selamlıyorum" dileğinde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise kongre mesajında şunları ifade etti:

"Kandıra Hapishanesi’nden umutla, dirençle, dayanışmayla merhaba hepinize!

Toplumsal mücadele dinamiklerine yönelik bu kadar ağır saldırıların yaşandığı bir dönemde durmadan ilerlemek, örgütlü mücadeleyi kesintisiz olarak geliştirmek, saldırılara verilecek en etkili cevaptır. Şüphesiz ki, EMEP kongre platformu ve iradesi hepimiz adına her birimizin, zulme, sömürüye, saldırılara cevabıdır. Dolayısıyla hepimiz de dayanışma ve yoldaşlıkla yanınızdayız. Dikta inşasına karşı birleşik demokratik halk muhalefetinin, tarihsel önem kazandığı bu dönemde, faşizme, kadın ve emek düşmanlığına, gericiliğe karşı birleşik mücadele gücünü büyütmek hepimizin tarihsel görevidir.

Yurdumuzdaki sosyalist ve demokratik mücadele geleneğinin köklü bir damarı olarak EMEP’in ve kongre platformunun o tarihsel görevi sorumluk ve iradeyle ortak amacımıza çok değerli katkılar yapacağına inanıyorum.

Tutuklu HDP’li siyasetçiler olarak birlikte sevinç ve özgürlük halayına duracağımız günlere olan inancımızla hepinizi kucaklıyoruz."

(HABER MERKEZİ)