Emekçiler Diyarbakır’da ‘Hükümet istifa’ dedi
KESK'in Diyarbakır'da düzenlediği "Geçinemiyoruz" mitinginde, kamu emekçileri hükümeti protesto etti ve istifa çağrısı yaptı.
DİYARBAKIR - KESK’in Diyarbakır’da düzenlemek istediği “Geçinemiyoruz” mitingi, yağmur engeline takılacak mıydı? Yağmur gece başlamıştı ve ara ara şiddetlenerek yağmaya devam etmişti. Diyarbakırlıların yağmurdan yana bir şikayeti yoktu elbette. Tam tersine, sonbaharda yağması beklenen yağmur, Aralık ayında da yağmamıştı. Kuraklık endişesi bir yana, yağmur özlenen bir doğa olayı olmuştu bile denilebilir.
Miting 13.30’da yapılacaktı. Tertip komitesi mitingi saatinde yapma konusunda kararlıydı. Bu nedenle “Miting iptal edilecek mi?” sorusuna, “Hayır” şeklinde cevap verildi. Korkulan olmadı, miting saatinde başladı ve miting boyunca yağmur yağmadı.
'İNCE ARAMA' UZUN SÜRDÜ
Emek örgütleri, siyasi partiler ve dernekler kortej oluşturarak mitingin düzenleneceği İstasyon Caddesi’ne geldiler. Polis üç kontrol noktası oluşturmuştu. Birinde kimliklere bakıp şöyle bir üst araması yapılıyordu. Birinde HES kontrolü ve nihayet sonuncuda 'ince arama' yapılıyordu.
'İnce arama' yapan polisler kalem, dezenfektan, su ve çakmak gibi ihtiyaç malzemelerini alandan içeri almıyordu. “Gazeteciyim” demenin bir faydası yoktu, polis o kalemi yan tarafta duran kutuya attıracaktı. İtiraz edecek oldum ama bu, ince aramanın uzamasından başka bir işe yaramadı. Kortejin alana girmesi de bu yüzden uzun sürdü.
ERZURUMLU EMEKÇİLERLE KONUŞAMAMAK
Emek örgütleri ve siyasi partiler sırasıyla alana girdi. Hatırı sayılır bir kalabalık birikiyordu. Alana giren gruplar, miting akışını sağlayan sunucular tarafından Kürtçe ve Türkçe anons ediliyordu.
Bu anonslardan biri şaşırtıcıydı, en azından benim için. Anonsa göre Erzurum’dan da emekçiler mitinge katılıyordu. Erzurum’dan gelen emekçiler beni şaşırtmıştı çünkü Diyarbakır’da daha önce de bölge mitingleri yapılmıştı ve hafızam yanıltmıyorsa Erzurum’dan katılım olmamıştı. Kim bilir Erzurum’da hangi sıkıntılarla baş ederek emek mücadelesi veriyorlardı ve ilk kez Diyarbakır’da bir mitinge katılıyorlardı?
Erzurum’dan katılım, mitingin hiç değilse önceki yıllara göre daha kalabalık olacağına dair ipucu da veriyordu. Nitekim sahne gerisinde konuşma sıralarını bekleyen emek örgütü temsilcileri de aynı fikirdeydi. Mesela 2018’de düzenlenen bölge mitingine göre katılımın oldukça yüksek olduğunu onlar da dile getirdiler.
'HÜKÜMET İSTİFA' SLOGANINA SANSÜR
Emek örgütleri ve siyasi partiler taleplerini dile getiren pankartlarla alana girerken sık sık “Hükümet istifa” sloganı attılar. Polisten bir uyarı, bir engellemeyle karşılaştıklarını görmedim. Ancak sıra konuşmalar yapılırken atılan “Hükümet istifa” sloganı müzik sesiyle engellenmek istendi.
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, konuşmasını yaparken bu engellemeye dikkat çekti. Yeşil, “Hükümet istifa sloganı atılırken müziğin sesini açıyorlar” dedi ve sahneden “Hükümet istifa” sloganına eşlik etti.
'KRİZİN TEMELİNDE SİYASAL SORUNLAR VAR'
Mardin Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Mustafa Bozan’la miting alanında karşılaştık. Ekonomik krize dikkat çeken Bozan, maaş artışlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını söyledi. Bozan, alanda konuştuğumuz diğer emekçilerle aynı düşünceyi şöyle paylaştı:
“Ekonomik kriz bürün emekçileri zor durumda bıraktı. 'Geçinemiyoruz' demek için mitinge katıldık. Ancak ekonomik sorunların temelinde toplumsal ve siyasal sorunların olduğunu da biliyoruz. Buna itirazımızı göstermek için bölgedeki bütün emekçilerle buradayız.”
'SESİMİZİ ANKARA’YA DUYURDUK'
Konuşmalar devam ederken meydandan sloganlar yükseldi, halaylar çekildi. Polisler yine olağanüstü önlemler almıştı.
Konuşmaların sonunda Metin Kahraman sevilen şarkılarını seslendirdi. Birkaçı hariç, kadınlar göz alıcı geleneksel Kürt kıyafetlerini giymemişti. “Geçinemiyoruz” mitinginin önceki mitinglerden tek farkı da buydu sanki.
Bir de şu: Her mitingde polisin topladığı çakmaklar bir kutuya konuluyor. Miting sonrası çocuklar ‘yağmalıyor’ kutuyu’. Bu kez, miting alanına girerken çakmağını bırakmak zorunda kalanlar kutudan çakmak bulmaya çalışıyordu. Üstünde Amedspor amblemi olan bir çakmak almıştım birkaç gün önce. Çakmak 10 liraydı ve bu fiyat, insanların neden kutuya attıkları çakmağı aradığını anlaşılır kılıyordu.
Miting dağılırken yağmur sonrasının güzel güneşi bulutların arasından gösterdi kendisini. Bununla birlikte hava soğumuştu. Ama mitinge katılanların yüzünde, “Sesimizi Ankara’ya duyurduk” memnuniyeti okunuyordu.