Emekli maaşına zammın da yer aldığı kanun teklifi kabul edildi

TBMM'de görüşmeleri tamamlanan kanun teklifiyle en düşük emekli aylığı 12 bin 500 liraya yükseltilecek.

Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda, "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri sona erdi.

AA'nın haberine göre, teklifin ikinci bölümünde yer alan 2 maddesi kabul edildi. Kabul edilen 28. maddeye göre, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirleniyor; bu oranı yüzde 1,5'e kadar indirmeye, yüzde 2,5'e kadar artırmaya Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.

29. maddeye göre ise yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine dosya bazında 10 bin lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 liraya yükseltiliyor. Bu hüküm, temmuz ödeme döneminden itibaren uygulanacak.

Görüşmelerin ardından yapılan oylama ile kanun teklifinin tamamı kabul edildi.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARCI 500 LİRA OLDU

Kanunla yurt dışına gidenlerden, çıkış başına alınacak harç tutarı 500 liraya yükseltildi.

Kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçlarıyla gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda tahsilatı yapan mükelleflere ve kendi adına kayıtlı olan bu sistem veya cihazları kullandıranlara ayrı ayrı her bir işlem için belirlenen özel usulsüzlük cezasının üç katı ceza uygulanacak.

SENDİKALI MEMURLARA TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ ÖDENECEK

Görüşmelerde kanun teklifinin 52. maddesinde değişiklik yapıldı. Kanunda memurlara toplu sözleşme ikramiye ödenmesine dair şu ifadeler yer aldı:

"Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1'ini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, aylık veya ücretleri ile birlikte aylık 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz. Bu fıkraya göre üye sayılarının tespitinde ödeme tarihi itibarıyla 4688 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince Resmî Gazete’de yayımlanan en son tebliğ esas alınır."

(HABER MERKEZİ)