Emekli zammına Bodrum'dan tepki: Bize 'ölün' diyorlar
Açıklanan emekli zammı Bodrum'da yaşayan emeklileri de memnun etmedi. Kira artışlarının zaman zaman İstanbul'u geçtiği Bodrum'da yaşayan emekliler, "Bize 'ölün' diyorlar" dedi.
BODRUM - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığının yüzde 15,75 artırılarak 14 bin 469 liraya yükseltileceğini açıkladı.
Işıkhan’ın açıklamasının ardından Türkiye'de emeklilerin yoğun yaşadığı Bodrum'da, zam oranı tepki çekti. Bodrum'da yaşayan emekliler zamlı halde bile aldıkları maaşların aylık ev kiralarına yetmediğine dikkat çekiyor.
'BİR EMEKLİNİN MİSAFİRİNE KAHVE İKRAM ETMESİ BİLE ZORLAŞTI'
53 yaşındaki emekli Selda Yeter, Bodrum'da emeklilerin en çok tercih ettiği Koyunbaba Mahallesi'nde ikamet ediyor. Yeter, gelinen noktada emeklilerin yaşam koşullarının zorlaştığına dikkat çekti. Bir emekli için tek maaşla geçinmenin imkansız olduğunu belirten Yeter, "Tek şansım evimin kendime ait olması. Yani kira ödemiyorum. Eğer kira ödeyecek olsaydım değil Bodrum'da yaşamak, Türkiye'nin herhangi bir başka ilinde veya ilçesinde yaşamam mümkün olmazdı" dedi.
Aldığı zam oranını ekmek fiyatı üzerinden hesaplayan Yeter, "Ekonomik krizi ciddi anlamda fırsatçılığa çeviren bir sistem de olduğu geçinmek mümkün değil. Zam öncesi 17 bin 832 lira maaş alan bir vatandaşım, yaklaşık 22 yıl sonra 7200 iş günü primle emekli olmuş ve primlerini en yüksek kotadan ödeyen biriyim. Bu rakamla geçinmek mümkün mü? Yani şu anda ülkemizde bir Türk kahvesinin fiyatı 70 lira olmuş. Bir emekli için misafirine kahve ikram etmek bile zorlaştı. Ekmeğin tanesi 10 lira. Yani her gün sadece bir ekmek tüketsen, yanına birkaç bir şey alsan maaş yetmiyor. Gerçekten çok zor bir süreçteyiz" diye konuştu.
''SİZ YAŞAMAYIN, ÖLÜN' DİYORLAR'
Yaşadıkları ekonomik zorluğu dile getiren Yeter, sosyal hayata katılamadıklarını ifade ederek, "5 senedir bir tiyatroya, bir sinemaya gidemedim. Bizim burada 'Gümüşlük Forumu' var. Orada yapılan aktiviteler ücretsiz olduğu için katılıyorum. Yani biz emekliler için durum 'nerede beleş, oraya yerleş' oldu. Biz 3 kişilik bir aileyiz. Kiralar ve geçim derdi yüzünden ayrı yaşamak zor. Evleri küçülterek, teke indirerek, birlikte yaşayarak hayatla mücadele ediyoruz. Gümüşlük sahildeki restoranlara yaklaşık 3 senedir adım atmadım. Çünkü böyle bir ekonomik gücümüz yok. Gelinen noktada ne gençlere ne de bizlere yaşam kalitesi minvalinde hiçbir imkan sağlanmıyor. 'Siz yaşamayın, ölün, borçla da nefes almayın' diyorlar bizlere" dedi.
Birçok emeklinin artık ev kirasını ödeyecek durumda olmadığını da sözlerine ekleyen Yeter, "2+1 evin kirası yaklaşık 25 bin lira. Bunun depozitosu, peşinatı, taşınma masrafı var. Mesela benim 17 bin 832 liralık maaşıma yüzde 15,75'lik zamla dahi 25 bin liralık bir evde oturabilme imkanım yok. İçler acısı ve hangi taraftan baksanız elinizde kalıyor durum" ifadelerini kullandı.
'SEFALET İÇİNDE YAŞAYAN BİR TOPLUMA DÖNÜŞTÜK'
Aynı mahallede yaşayan bir başka emekli Mustafa Kemal Cingi de zam oranlarına tepkili. Kendisine ait bir evi olduğunu belirten Cingi, kira ödeyemeden yaşadığı için kendisini şanslı sayıyor. Cingi, "Ben SSK emeklisiyim ve 20 bin lira maaş alıyorum. Evim olmasaydı bu maaşla yaşamam mümkün değildi. Çünkü dediğim gibi en düşük kira 20 bin liradan başlıyor. O yüzden zamlar zaten çok yetersiz. Dolayısıyla 20 bin lirayla ne kadar yaşanabilirse, o kadar yaşıyoruz" dedi.
Aldıkları maaşın sadece temel giderleri karşılamaya yettiğini dile getiren Cingi, şunları söyledi: "Sinema, tiyatro, dışarıda bir şey yeme-içme gibi durumlarımız yok. En rahat olmamız gereken dönemde, 'neyden ne kadar kısabiliriz' diye düşünüyoruz. Bizimle dalga geçiyorlar, ayıp ediyorlar. İnsanoğluna yakışmıyor bu durum. Sefalet içinde yaşayan bir topluma dönüştük. Bu tabloyu yaratanları kınıyoruz."