Büyük ekonomik sıkıntı çeken emekliler, seslerini yükseltmeğe devam ediyorlar. Tüm Emeklilerin Sendikası, 19 Mart 2024 tarihinde ülke çapında alanlarda olacak, basın açıklamaları yapılacak.
Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Sekreteri Ali Rıfat Temel, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “2024 yılı emekliler yılı olacak” şeklindeki sözlerinin büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirterek “Ne yazık ki 2024 yılı emeklilerin açlık, yoksulluk ve sefalet yılı olacaktır” dedi.
Genel Sekreter Ali Rıfat Temel, 19 Mart’taki eylemlerinde emeklilerin şu üç temel talebi ifade edeceklerini belirtti:
1- Asgari ücret tutarında yılda 4 ikramiye,
2- Memurlara seyyanen verilen 12.000 TL emeklilere de verilsin,
3- En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin. (Ocak 2024 itibariyle en düşük memur maaşı, 32.840 TL’dir)
‘31 MART’TA HESAP SORULACAK’
Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Sekreteri Ali Rıfat Temel, 2002 yılında en düşük emekli aylığının asgari ücretin 1.5 katı iken şimdi nerdeyse yarısına kadar düştüğünü söyledi. Temel, “2002’de asgari ücret 185 TL iken en düşük emekli aylığı 250 TL idi. Şimdi asgari ücret 17.002 TL, en düşük emekli aylığı ise 10.000 TL oldu” dedi.
Ali Rıfat Temel, emeklinin aylığı ile 2002 yılında 29 gram altın alırken şimdi ancak 5 gram altın alabildiğini söyledi. Temel, “16 milyon emekli, bu çektiği sıkıntıların hesabını 31 Mart’taki yerel seçimlerde mutlaka soracaktır” diye konuştu.
Öte yandan AKP Merzifon İlçe Teşkilatı da, üyelerine gönderdiği mesajda, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan çok fazla bahsetmeyelim. Özellikle emekliler tepki veriyor. Dikkat edelim” diyordu.
DİSK: İKRAMİYE KAYBI 15 BİN TL
2.000 TL olan emekli ikramiyesinin 3.000 TL’ye yükseltilmesi de emeklilerin büyük tepkisine yol açmıştı. DİSK-AR’ın son araştırmasına göre, emekli ikramiyeleri bayram harçlığına dönüştü. Araştırmanın sonuçları şöyle özetleniyordu:
- Emekli bayram ikramiyesinin asgari ücrete oranı 2018'de yüzde 62 iken 2024'te yüzde 18'e geriledi.
- Resmi enflasyon 2018-2024 arası 6 yılda yüzde 200, resmi gıda enflasyonu yüzde 690 artarken emekli bayram ikramiyesi sadece yüzde 200 artarak 3.000 TL yapıldı.
- 2018'de 1.000 TL olarak saptanan bayram ikramiyesi 2021'de 1.100 TL, 2023'te 2.000 TL, 2024'te ise 3.000 TL oldu.
- Emekli bayram ikramiyesi resmi enflasyon kadar artsaydı en az 6.163 TL, gıda enflasyonu kadar artsaydı en az 7.904 TL, asgari ücret kadar artsaydı en az 10.606 TL olmalıydı.
- Emeklinin asgari ücrete göre kaybı yalnızca 2024'te 15 bin TL!
- Emekli bayram ikramiyesi en az asgari ücret kadar olmalıdır.
- Emekliye her yıl dört asgari ücret ikramiye ödenmelidir.
EMEKLİYE SENDİKA HAKKI
Ülkemizde halen yasal anlamda emeklilere sendikalaşma hakkı tanınmıyor. Gerek DİSK ve gerekse faaliyet gösteren emekliler sendikaları, bu haklarının yasal anlamda hayata geçirilmesini istiyorlar.
19 Mart’ta ülke çapında eylem yapacak olan Tüm Emeklilerin Sendikası’nın tüm talepleri ise şöyledir:
- 2008'de uygulamaya konulan emeklilik sistemi değiştirilmelidir.
- Maaş bağlama oranı yenilenmeli ve en düşük emekli maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Memurlara verilen seyyanen ödeme, bütün emeklilerin maaşlarına eklenmelidir.
- Çocuk cep harçlığına dönüşmüş bayram ikramiyesi diye ödenen miktar artırılmalıdır. Bayram ikramiyesi yerine, yılda 4 kez olmak üzere en az asgari ücret düzeyinde bir tutar her emekliye verilmelidir.
- Emeklilerin yaş durumu ve kronik rahatsızlıkları dikkate alındığında, sağlığa erişim kolay ve tez zamanda olmalıdır. Sağlıkta katkı payları kaldırılmalı, ayrımsız bütün hastanelerde muayene, tedavi ve tetkikler ücretsiz olmalıdır.
- Emeklilerin sendika hakkının gaspına son verilmelidir. Emekli sendikaları tanınmalıdır.
TİP’TEN 'İMECE YAŞAM MERKEZİ'
Öte yandan Türkiye İşçi Partisi (TİP), emekliler ve ileri yaştaki vatandaşların sosyal ve kültürel yaşama katılması ve aynı zamanda düzenli bir bakım desteğinin sağlanması için “İmece Yaşam Merkezleri”nin kurulacağı vaadini verdi.
TİP Kadıköy Belediye Başkan Adayı Doğan Ergün, önceki akşam partinin il merkezinde emeklilerin katıldığı bir toplantı düzenledi. Doğan Ergün, toplantıda seçimi kazanmaları halinde belediyenin kaynaklarıyla emekliler ve 65 yaş üstü yurttaşlar için bir “İmece Yaşam Merkezi” kuracaklarını belirtti.
Toplantıda emekliler de taleplerini sıraladılar. Ekonomik sorunların yanı sıra başka talepler de gündeme geldi. Bu talepler arasında evden çıkamayacak yaşlılar için bu kişilerin ikametgahlarında onlarla vakit geçirecek, sohbet edecek bir psikolojik danışmanlık hizmeti verilmesi istendi.
Ayrıca, emeklilerin sanat ve kültürel faaliyetlerden daha ucuza yararlanması, yine emeklilerin mesleki ve yaşam deneyimlerinin toplantılar düzenleyerek gençlere aktarılması, 65 yaş üstü vatandaşların yaşam direncinin yükseltilmesi, kiraların yüksekliği karşısında emeklilere belediyece katkı sağlanması, keza belediye tanzim satışları ve kooperatifler kanalı ile emeklilerin gıda harcamalarının azaltılabilmesi gibi talepler ortaya kondu.