Emeklilerin asgari ücret oranında zam talebi: Köle değil emekliyiz

TÜİK’in yarın açıklayacağı enflasyon verisiyle emekli aylıkları da belli olacak. Ankara’da açıklama yapan emekliler, asgari ücret seviyesinde zam talep etti.

Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler memur ve emekli zammına çevrildi. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren zam oranı, yarın 6 aylık enflasyon verisi sonucunda açıklanacak. DİSK’e bağlı Emekliler Sendikası, zam öncesi Ankara’da bir açıklama yaptı.

DİSK Emekli-Sen genel merkez binası önünde bir araya gelen emekliler, asgari ücret seviyesinde zam istedi.

‘EMEKLİLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR’

DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamlarının emeklilere uygulanacak zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceğini belirtti. En düşük emekli maaşının, asgari ücret seviyesine çıkarılmasını isteyen Yavuz, şunları kaydetti: “Bugün emeklilerin çok büyük bölümü asgari ücretin; dolayısıyla açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Milyonlarca emekli, açıklanan yeni asgari ücret seviyesinin yarısından daha düşük maaşlarla geçinmek zorunda bırakılmaktadır. Bugün, maaşları 3 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları Hazine tarafından 3 bin 500 liraya tamamlanmaktadır. Bunun anlamı, ülkede 3 bin 500 liranın altında maaşı olan milyonlarca emeklinin maaşlarının, yapılacak zam sonrası da yine 3 bin 500 lira ve dolaylarında belirlenecek olmasıdır.”

‘EMEKLİLER ARASINDA YOKSULLUK VE ADALETSİZLİK DERİNLEŞİYOR’

Emeklilerin, iyi bir yaşam sürme hakları olduğunu ifade eden Yavuz, emeklilerin en düşük ücret tutarından daha düşük maaşlara mahkûm edilmesinin, emeklinin yurttaş olarak görülmediğinin ispatı olduğunu söyledi. Yavuz, şöyle devam etti “Emeklilik sisteminin en büyük sorunu olan intibak sorunu çözülmelidir. Aynı koşullara sahip çalışanların farklı emeklilik koşullarına ve farklı maaşlara sahip olması, emekliler arasında devasa eşitsizlikler yaratmaktadır. Şu anki sistem bir yandan tüm emeklileri yoksullaştırırken, diğer yandan emekliler arasındaki adaletsizliği de derinleştirmektedir. Taban maaşlar ile tavan maaşlar arasındaki makası kapatacak; bu adaletsizliği sona erdirecek bir intibak yasası çıkarılmadığı müddetçe tüm emeklilerin asgari yaşam standartlarına kavuşması mümkün değildir.”

DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Yavuz, bayram ikramiyelerinin güncellenmesini, emekli maaşlarının en az asgari ücret oranında zamlanmasını istediklerini belirterek, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.