EMEP Başkanı Aslan: Türkiye gazeteciler hapishanesine dönmüş durumda

Sputnik çalışanlarının grev alanını ziyaret eden Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, gazetecilerin örgütlenme haklarına dikkat çekti.

Abone ol

DUVAR - 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Sputnik çalışanlarını grevlerinin 147’nci gününde ziyaret etti.

Sputnik Türkiye Bürosunda, 24 Temmuz 2023’te grev kararı ilan edilmesinin ardından 24 gazeteci işten çıkarılmıştı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde grev alanını ziyaret eden Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, ‘’Burada TGS’yi tasfiye etmek üzere girişilen bir süreç var. Bu süreçte hukuksuz keyfi biçimde işten atılan gazeteci arkadaşlarımız var. Ne yazık ki iktidar bir önlem almak yerine, bir yaptırım uygulamak yerine izliyor. Çalışma Bakanı ve yetkili kurumların hepsi bu sürece gözlerini kulaklarını kapatmış durumda. Bu durumu kabul etmiyoruz’’ dedi.

Aslan, bugün Türkiye’de gazeteciler için iç açıcı bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederken, ‘’Gazetecilere yönelik gözaltılar ve tutuklamalar var. Gazetecilere yönelik saldırılar var. Türkiye aynı zamanda bir gazeteciler hapishanesine de dönüşmüş durumda. Cezaevinde olan ve yargılanan gazeteciler var. Türkiye aslında gazetecilere yönelik saldırılar, kaçırmalar, katletmeler ve yargılamalar açısından da sabıkalı bir ülke’’ dedi.

Aslan sözlerine şöyle devam etti:

‘"Bugün Fahrettin Altun 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için bir açıklama yapmış. Etik habercilikten, doğru habercilikten bahsediyor. Bu ülkede onun ifade ettiği etik haberciliği , gerçek haberciliği yapan gazeteciler baskılarla karşı karşıya kalıyor. İktidarın borazanlığını yapan gazetelere dönük herhangi bir şey söz konusu değil. İşçi sınıfının, emekçinin ve halkın yanında olan, onların taleplerini mücadelesini görünür kılan gazetecilere yönelik sistemli saldırı, yıldırma politikası var. O nedenle 10 Ocak’ta açıklama yapmaları onları kurtarmaz."

Aslan, Türkiye’de esas anlamda basın özgürlüğüne ihtiyaç olduğuna dikkat çekerken, ‘’Gazetecilerin serbestçe haber yapacakları bir ortama, örgütlenebilecekleri ve kendi haklarını koruyabilecekleri bir ortama ihtiyaç var’’ dedi.

‘BASIN YOKSA DEMOKRASİ YOKTUR’

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de yaptığı basın açıklamasında basın özgürlüğüne dikkat çekti.

Yoleri, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

‘"Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Bu vesile ile buradayız ama ironik bir durum çünkü çalışamayan maalesef işinden edilen gazeteci arkadaşlarımızın yanındayız. Çalışma haklarının ellerinden alınması, anayasal haklarının ellerinden alınması bu şekilde pervasızca bir muameleye maruz bırakılmaları karşısında yanlarında olma ihtiyacı duyduk. İşsiz kalan, ekonomik baskıya maruz kalan, ceza ya da idari yaptırımlara ve sansüre maruz kalan gazeteci arkadaşlarımızın yanındayız. Demokrasinin, ifade özgürlüğü ve insan haklarının gazetecilerin özgürlüğü ile yakından ilişkisi olduğunu biliyoruz. Gazeteciler özgür değilse bir ülkede basın özgürlüğünden bahsetmek mümkün değildir. Basın yoksa demokrasi yoktur. İnsan haklarının en temel ayaklarından biri ortadan kalkmıştır. Gazetecilere, basın özgürlüğüne ve basın kuruluşlarına yönelik her türü baskının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda hem yasalardan hem uluslararası sözleşmelerden kaynaklı devletin sorumlulukları var. Devleti bu sorumluluklarına uygun davranmaya çağırıyoruz."