EMEP Başkanı Gürkan'a Afrin cezası

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan’ın “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davada karar açıklandı. Afrin operasyonuna yönelik eleştirileri nedeniyle Gürkan'a para cezası verildi.

Abone ol

DUVAR - EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın yargılandığı 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde mahkeme heyeti Gürkan'a 6 bin TL para cezası verdi. Mütelaaya karşı beyanda bulunan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, "Öncelikle partimizin görüşleri kapsamında Afrin Operasyonu'na yönelik eleştiri açıklamamız siyaset yapma hakkının kullanımıdır. Esasında bu dava ile siyaset yapma hakkı yargılanmaktadır. Anayasa'da siyaset hakkı güvence altına alınmışken açılan ve devam eden bu dava bir anayasa ihlalidir. Ayrıca düşünce ve ifade özgürlüğü de hala anayasa ve yasalar güvencesindedir" diye konuştu.

Suç örgütü lideri Sedat Peker'in, Barış Akademisyenlerine yönelik 'oluk oluk kanlarını akıtacağız, kanlarıyla duş yapacağız' açıklamasını hatırlatan Gürkan, "Açık bir tehdit ve şiddet çağrısı olmasına ve akademisyenleri saldırı hedefine getirmesine rağmen ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek kadar güvencededir. Şimdi biz hükümetin bir dış politika kararını yanlış bulduk ve eleştirdik diye yargılanıyoruz. Sanırım hiç bir demokratik teamülde siyaset hakkının ve düşünce ifade özgürlüğünün uygulanmasında çifte standart kabul edilemezdir" dedi.

'ADLİ PARA CEZASI VERİLDİ'

Ara sonrası hüküm açıklandı. Açıklanan hükümde, söylenen sözün mahiyeti dikkate alınarak 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi. Sosyal ilişkileri, yargılama sürecindeki davranışları göz önüne alınarak ceza 1/6 oranında indirilerek 10 ay hapis cezasına düşürüldü. Kısa süreli hapis cezasının 'suçlunun kişiliği sosyal ve ekonomik durumu' dikkate alınarak bu hapis cezası 6 bin TL adli paraya dönüştürüldü. (HABER MERKEZİ)