EMEP'li Bayhan Bakan Şimşek'e sordu: Otomotiv Lastik A.Ş'nin 12 yıldır 1 Lira vergi ödemediği doğru mu?

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Çankırı'da faaliyet gösteren Otomotiv Lastik A.Ş'nin "12 yıldır 1 Lira vergi ödemediği" iddialarını Meclis'e taşıdı.

Abone ol

DUVAR - Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e "Japon lastik Tekeli Sumitomo ve yerli ortağı Abdülkadir Özcan’ın şirketi Otomotiv Lastik A.Ş ‘nin işçilere beyan ettikleri gibi '12 yıldır 1 Lira vergi ödemediği'  doğru mudur? Vergi ödemesi yapıldıysa tutarı nedir?" diye sordu.

Bayhan, Şimşek'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı: 

"Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası’nda, Petrol-İş sendikasında örgütlü 2400 lastik işçisi, 5 ay süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 29 Mayıs 2024 tarihinden bu yana greve çıkarak bozkırın ortasında uluslararası bir kapitalist tekele ve onun küresel tedarikçisi yerli ortağına karşı insanca bir yaşam mücadelesi veriyor.

Japon tekeli Sumitomo’nun yüzde 80, özelleştirilen Petlas’ın da sahibi olan Abdülkadir Özcan’ın ise yüzde 20 hisseye sahip olduğu lastik fabrikası basından öğrendiğimiz kadarıyla 2012 yılında 875 milyon liralık teşvik belgesine bağlanmıştır. 6. bölgeden teşvik alan stratejik yatırım kapsamındaki fabrika, KDV istisnası ve iadesi, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği gibi birçok teşvik ve muafiyetten yararlanıyor. Ayrıca, ek teşviklerden de faydalanabiliyor.

Son yıllarda tarihlerinin en büyük cirolarını elde ettiklerini açıklayan ve 4 kıtada pazar bulan lastik tekelinin Türkiye’deki fabrikasında çalışan işçiler, son asgari ücret zammından sonra 8 lira zam alarak 17.010 lira ücretle çalışıyorlardı. Bu işçiler, karbon soluyarak günde 30.000 lastik üretiyor ve 40-45 bin sevkiyat gerçekleştiriyorlar.

Avrupa’nın birinci kalite lastiğini üreten işçilere yeni toplu sözleşme görüşmelerinde de Afrika koşulları ile eşdeğer bir ücret teklifi sunan fabrikada işveren temsilcilerinin bugüne kadar 1 lira dahi vergi ödemediklerini söyledikleri aktarılanlar arasında.

Yerli ve yabancı kapitalistlere yönelik olarak izlenen kol kanat olma politikalarının karşısında işçi sınıfının çıkarlarının savunucusu bir milletvekili olarak aşağıdaki tek sorumun bakanlığınız tarafından yanıtlanmasını arz ederim."

'VERGİ ÖDEMESİ YAPILDIYSA TUTARI NEDİR?'

Bayhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e şu soruyu yöneltti:

"Ülkemizde işçi ve emekçiler özellikle son yıllarda “vergide adalet sağlansın, servet vergisi konulsun” haklı talebini yükselttiği biliniyor. Bizzat yürütücüsü olduğunuz Orta Vadeli Program nedeniyle ülkemizde işçi ve emekçiler düşük ücret ve ağır vergiler altında eziliyorken, 2012 yılında yüz milyonlarca lira teşvik alarak faaliyete geçen ancak lastik işçilerini açlık sınırında çalışmaya zorlayan yanı sıra son yıllarda tarihlerinin en büyük cirolarını elde ettiklerini açıklayan Japon lastik Tekeli Sumitomo ve yerli ortağı Abdülkadir Özcan’ın şirketi Otomotiv Lastik A.Ş ‘nin işçilere beyan ettikleri gibi “12 yıldır 1 Lira vergi ödemediği”  doğru mudur? Vergi ödemesi yapıldıysa tutarı nedir?"