EMEP'li Bayhan: LC Waikiki işçisinin ölümü intihar değil, iş cinayeti

EMEP'li İskender Bayhan, intihar eden LCW işçisi Muhammed Yavuz ile ilgili, "Bıraktığı mektup, Muhammed’in bir intihar değil iş cinayeti nedeniyle yaşamını yitirdiğini kanıtlar nitelikte" dedi.

Abone ol

DUVAR - Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, LC Waikiki işçisinin intiharına ilişkin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na soru önergesi verdi. Bayhan, “14 yıldır aynı şirkette çalışan Muhammed Yavuz’un eşinin de aynı işyerinde çalıştığı, çalıştığı sırada işten çıkarıldığı, işe dönüş davası açtığı ve akabinde ise baskı ve mobbinge maruz kaldığı da bilinmektedir. Arkasında bıraktığı mektup, Muhammed’in bir intihar değil iş cinayeti nedeniyle yaşamını yitirdiğini kanıtlar niteliktedir” dedi.

Yavuz’un yazdığı mail ile intiharına sebep olan süreci anlattığını söyleyen Bayhan, “Eşinin işten ayrılmasından sonra ağır bir mobbinge maruz kaldığını, Samsun iline gelme talebini iletmesine rağmen 4 ay boyunca Çorum’da bekletilerek ailesinden uzak kaldığını, Samsun merkezde bir mağazaya gönderildikten iki ay sonra ise Çarşamba ilçesine gönderildiğini söylüyor. Muhammed Yavuz’un mektubundaki en çarpıcı nokta ise cümlelerine, ‘Bu bir intihar vakası değildir. Cellatlığını E.C’nin yaptığı bir idam vakasıdır’ şeklinde başlayarak ölümünün sorumlusu olarak bölge müdürünü işaret etmesidir. Yavuz'un intiharına ilişkin LC Waikiki'den gelen açıklamada ise kurum içi soruşturma yürütüldüğü ve bugüne kadar yönetime iletilmiş olan bir mobbing şikâyeti bulunmadığı vurgulanmış ve olayın ardından LC Waikiki Samsun şubelerinde çalışan işçilere ‘Konuyla ilgili resmi açıklama yapıldı. Bu yeterli. Kurcalamayın’ denildiği de kamuoyuna yansımıştır.” diye konuştu.

'İŞYERİNİ NE SIKLIKLA DENETLEMEKTEDİR?'

Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:

“İşçi Muhammed Yavuz, aynı şirkette çalışan eşinin işten çıkarılmasının ardından, işe dönüş davası açılacağı süreçte eşinin kendisine "Dava açacağım ama bu süreçte senin üzerine gelirler" dediğini ifade ediyor. Muhammed Yavuz’un intiharıyla sonuçlanan bu süreç elbette münferit değildir. Fabrika ve işyerlerinde yaşanan haksızlıklar, mobbing, performans baskısı, sendikal hak ve özgürlüklerin engellenmesi gibi birçok hak ihlalinde işçiler, birlik olup haklarını ararlarsa mobbinge uğrayacakları veya işten çıkarılacakları kaygısını taşımaktadır. Bu kaygılar çoğu zaman gerçekleşmekte ve çalışma sürecinde işçilerin haklarını savunmalarını veya adalet talebi için hukuki yollara başvurmalarını engellemektedir. Bakanlığınızın, insanca çalışma koşulları için harekete geçen işçilerin güvencesini teminat altına alacak bir düzenlemesi neden yoktur?

Muhammed Yavuz’un ölümünün ardından görüş veren LC Waikiki işçileri, çalışanların haftada bir veya iki haftada bir gece 03.00’te mağazaya çağrılıp çalıştırıldığını ve Yavuz’un intiharının ardından performans baskısının arttığını ifade etmektedirler. Bakanlığınız, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından yüksek riskli çalışma koşulları olan bu işyerini ne sıklıkla denetlemektedir?

Yapılan denetimlerin etkin ve işçilerden yana bir nitelik kazanması için işyeri denetimlerinde işçilerin kendi seçtiği temsilcilerinin olmasını sağlayacak bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

LC Waikiki’de çalışan işçilerin maruz kaldığı hak gasbı, kötü muamele ve mobbing durumlarını "etik hattı" adlı sisteme ilettikleri, ancak bu hattın şikayetleri bölge müdürüne, ardından mağaza müdürüne ilettiği ve bu süreçte mobbingin arttığı iddia edilmektedir. Bakanlığınızın, bu etik hattının iptal edilerek, işçilerin kendi arasından seçtiği temsilcilerden oluşan bir mobbing masası oluşturulması için bir yaptırımı olur mu?

LC Waikiki işçileri, "Bütün mobbing olaylarının en başındaki ve en önemli üç aktör bunlar" diyerek, şirketin hem sahibi hem de şu anki CEO’su, aynı zamanda eski AKP Malatya Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük’ün kendisiyle aynı isimli oğlu, genel müdür Berna Akyüz Öğüt ve genel müdür yardımcısı Mahir Bozkurt’u işaret etmektedir. Sistematik bir mobbing ve performans baskısının, despotik bir çalışma rejiminin hüküm sürdüğü LC Waikiki’nin şüpheli patronlarına yönelik bir soruşturma başlatacak mısınız?”