EMEP'li Karaca: Melek Ertekin hakkında koruma tedbiri kararı verilmemesinin sebebi nedir?

EMEP'li Sevda Karaca, Melek Ertekin'in dini nikahla yaşadığı Metin Sarıkaya tarafından tehdit edilmesi ve koruma talebinin karşılanmamasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - EMEK Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Melek Ertekin'in 13 yıl dini nikahla yaşadığı Metin Sarıkaya tarafından tehdit edildiğini ve koruma talebinin karşılanmadığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Karaca, "Yıllardır sistematik şekilde açık tehdit altında olan Melek Ertekin hakkında 6284 sayılı yasa kapsamında koruma tedbiri kararı verilmemesinin sebebi nedir? Şiddet ve tehdit dolayısıyla 6 ay sığınma evinde kalmış olan Ertekin’e yönelik suçlarını sürdüren Metin Sarıkaya hakkında neden ceza davası açılmamaktadır?" diye sordu.

 EMEP Milletvekili Sevda Karaca, soru önergesinde şu bilgileri paylaştı:

"Melek Ertekin, 13 yıl dini nikahla yaşadığı Metin Sarıkaya’dan 2019 yılında ayrılmıştır. 3 çocuğunu yanına alarak kaçmak zorunda kalan Ertekin, ayrıldığı Metin Sarıkaya’dan tehditler aldığı için koruma kararları ile saklanarak bir hayat yaşamıştır. 2021’de geçirdiği COVİD hastalığı nedeniyle 10 gün yoğun bakımda kalmış ve Sarıkaya’dan çocuklara bakmasını istemeye mecbur kalmıştır.

Melek Ertekin, çocuklarını verdiği günden bu yana, çocuklarını görmek istediği her seferde tehdit ve şiddete maruz kalmaktadır. Öyle ki; Ağustos 2023’te çocuklarını almak için gittiği Antalya’da Metin Sarıkaya tarafından parmağı kırılmış ve KADES uygulamasını kullanarak şikayette bulununca çocukları ile birlikte kurtarılmıştır. Ancak bu sefer de çocuklarla iletişim kuran Metin Sarıkaya, çocukların kavgaları sırasında birbirlerini yaralamalarını, anneleri yapmış gibi göstererek çocukların annelerinden alınmasını sağlamıştır. Çocukların velayetine dair dava Adana 6. Aile Mahkemesinde devam etmektedir ve geçici velayet sahibi olan Sarıkaya, Melek Ertekin’in temmuz ayı boyunca çocuklarını görme hakkını engellemektedir.

Konuya ilişkin Adana Ekmek ve Gül’ün 14 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasında konuşan Melek Ertekin, Sarıkaya’nın çocukları göstermemenin yanında kendisini de tehdit ettiğini söylemektedir. Ertekin, yaptığı son başvuruda hakkında tedbir kararı verilmediğini belirterek “Öldürülme görevimin büyük oğluma verildiği söylenerek tehdit ediliyorum. Benim arkamda koruyacak bir devlet kalmadı. Yargının harekete geçmesi için ölmem mi gerekiyor?” şeklinde sesini duyurmaya çalışmaktadır.

Açıklamada konuşan Av. Sevil Aracı da Ertekin’in sürekli tehdit altında olduğunu ve can güvenliği olmadığını belirterek buna karşın 6284 sayılı yasa kapsamında yapılan başvurudan koruma kararı çıkmadığını ifade etmiştir. Av. Aracı, Sarıkaya’nın “Seni Emine Bulut’tan beter ederim” şeklinde tehditler savurduğunu, buna rağmen koruma talebinin “Yeni bir olay yok” denilerek reddedildiğini, Ertekin’in hiçbir şikayeti sonucu Sarıkaya hakkında dava açılmadığını söylemiştir.

Av. Sevil Aracı, İstanbul Sözleşmesi’nden kaynaklanan 6284 sayılı yasanın iktidar tarafından hedefe konulması nedeniyle koruma taleplerinin mahkemelerce reddedildiğini ifade ederek "Neden mahkeme kararlarına uyulmadığında bu husus denetlenmiyor ve sorumlular cezalandırılmıyor?” şeklinde sormuştur."

'MELEK ERTEKİN’İN KORUNMASI İÇİN NE TÜR ADIMLAR ATACAKSINIZ?'

Sevda Karaca, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları sordu:

"1-         Yıllardır sistematik şekilde açık tehdit altında olan Melek Ertekin hakkında 6284 sayılı yasa kapsamında koruma tedbiri kararı verilmemesinin sebebi nedir? Şiddet ve tehdit dolayısıyla 6 ay sığınma evinde kalmış olan Ertekin’e yönelik suçlarını sürdüren Metin Sarıkaya hakkında neden ceza davası açılmamaktadır?

2-           Melek Ertekin’in korunması, çocuklarını geri alabilmesi ve Metin Sarıkaya’nın cezalandırılması için Bakanlığınız ne tür adımlar atacaktır?

3-           2024 yılının ilk 7 ayında 6284 sayılı yasa kapsamında tedbir başvurusu yapan kadın sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir? Bu başvuruların kaç tanesi kabul edilmiş kaç tanesi reddedilmiştir?

4-           2024 yılının ilk 7 ayında 6284 sayılı yasa kapsamındaki tedbirlerin ihlali için kaç tane başvuru yapılmıştır? Tedbir kararını ihlal eden kaç erkeğe tazyik hapsi uygulanmıştır?

5-           6284 sayılı yasa kapsamında koruma kararı olmasına karşın öldürülen kadın sayısı kaçtır?

6-           6284 sayılı yasa kapsamında koruma görevini yerine getirmeyen memurlar hakkında ne tür işlemler yapılmaktadır?"