Emir'i öldüren arkadaşı Assassin's Creed hayranı çıktı!
Arkadaşı Emir Taş’ın boğazını kesen B.K. hakkında 15 yıla yakın iddianame hazırlandı. İddianamede B.K.'nın seri katil oyunu Assassin's Creed'in hayranı olduğu ortaya çıktı.
DUVAR - Rize’de derste arkadaşı Emir Taş’ın boğazını kesen B.K.’nın (16) bir katilin kurbanlarını bıçak, ip, okla öldürdüğü bilgisayar oyunu Assassin’s Creed tutkunu olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar 'çocuklarınızın sosyal medya hesaplarını kontrol edin uyarısı' yapıyor.
Rize Pazar’da 16 yaşındaki lise öğrencisi B.K., okulda ders sırasında arkadaşı Emir Taş’ı, boğazını keserek öldürmüştü. B.K. işlediği cinayetin ardından da intihar etmeye kalkışmıştı. 20 Mart’ta cinayeti işleyen B.K.’nın cep telefonu incelemesinde cinayetin ipuçlarını veren notlar tespit edilmişti.
9. sınıf öğrencisi B.K. hakkında 15 yıla kadar hapis talebiyle hazırlanan iddianameye göre, B.K.’nın telefonunda cinayetten 10 gün önce kaydedilen “Ölümümden sonra istediklerim” başlıklı 38 maddelik bir liste bulundu. 38 maddelik listenin 35. maddesinde de B.K. “Assassin’s Creed gibi olacak Emir... Bant lazım ya da ip. Biraz araştırma ile daha kolay olacak” diye yazdı. 1 Ocak’ta cep telefonuna aldığı notta ise B.K.’nın “Emir’i kesmeden önce soracağım soruları o gün senden öğreneceğim” yazdığı da tespit edildi.
‘İÇERİK KURALLARI YOK’
Gazete Habertürk'ten Enis Yıldırım'ın haberine göre, uzmanlar, bir suikastçının değişik rollerde; bıçak, kılıç, ok, balta ve ip kullanarak kurbanlarını öldürdüğü Assansin’s Creed adlı oyunun 18 yaşından küçüklere uygun olmadığını söyledi. Ailelerin denetimlerini artırması gerektiğine işaret eden oyun uzmanı İlker Karaş, “Bu oyunda şiddet unsuru var. Aileler çocukları denetlemeli buna izin vermemeli. Çocuklar oyundaki hikâyeleri gerçek sanıyor, karakterlerle bütünleşiyor. Hayal dünyasındaki bu olayları gerçeğe dönüştürüyor, ayırt edemiyor” dedi.
Oyun ve sanal gerçeklik uzmanı Sinan Akkol, Karaş’ın aksine oyun ve B.K.’nın işlediği cinayetle ilgili “Olay şu oyun yüzünden oldu” demenin yanlış olacağı görüşünde. Akkol, “Gerçekte başka bir sıkıntı vardır. Bu onun yansımasıdır” dedi. Hukukçu Dr. Mete Tevetoğlu ise “Ülkemizde oyunların yaş ve içerik işaret ve derecelendirme kuralları olmadığı için küçük yaştakilerin kendilerine uygun olmayan oyunları oynamaları ve bunlardan olumsuz etkilenmeleri gündeme gelebiliyor” dedi.
UZMANLARDAN UYARI: ÇOCUKLARINIZI TAKİP EDİN
Psikiyatr Uzmanı Dr. Şenol Anaç da bu oyunları oynayanların yaş aralıklarının genelde 15 ile 25 arasında olduğunu ifade ederek şunları dedi: “Onları hedef kitle yapan şey de ergenlerdeki ruhsal yapının değişken ve tam oturmamış olmasından kaynaklanıyor. Aileler çocuklarına ‘Biz bir bütünüz’ mesajı vermeli. Sosyal medyada da ne yaptıklarını takip etmeli. Çocuk, arkadaş ortamı, sosyal çevresi, onu dinleyen, olduğu gibi kabul eden, yanlışına ve doğrusuna saygı gösteren bir çevrede yaşamıyorsa, bu duygularla en başta kendisini eleştirmeyen, olduğu gibi kabul eden bir sanal âleme bulaşıyor. Daha sonra sanal âlem bunu kötüye yönlendirerek, intihara sürüklüyor.”