Emniyet, gazetecileri fişledi: 'Gizli' belge dava dosyasında çıktı
Gazeteci Aziz Oruç'un yargılandığı dava dosyasına Emniyet'in 20 gazeteciyi fişlediği, 'gizli' ibareli belge de girdi. DFG Genel Başkanı Müftüoğlu 'iktidar, gazetecileri kriminalize ediyor' dedi.
DUVAR - Gazeteci Aziz Oruç’un yargılandığı dava dosyasına, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün istihbarat amaçlı yaptığı gazeteci fişlemeleri de girdi. 20 gazetecinin ismi bulunan gizli ibareli belge, Oruç’a yardım ettiği belirtilerek 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek'ten yargılanan Dicle Müftüoğlu’nun dava dosyasında ortaya çıktı.
TC NUMARALARI, UYAP KAYITLARI
Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik toplanan istihbarat bilgilerine dayanan fişlemede, gazetecilerin 'Journalist Post' adlı bir dergide yazılarının çıktığı belirtildi. Söz konusu derginin Fethullah Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olduğu öne sürülen fişleme tutanağında gazetecilerin isimleri, TC kimlik numaraları, dergideki pozisyonları ve Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinde kaydının bulunup bulunmadığı bilgileri yer aldı.
DERGİYE YAZI YAZMIŞLAR
Derginin yönetiminde yer alan ve dergiye yazı gönderenlerinin isimlerinin yer aldığı fişlemedeki gazeteciler ise şöyle: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Engin Sağ, Şemsi Açıkgöz, Mustafa Kılıç, Yüksek Durgut, Ramiz Kılıçarslan, Necdet Çelik, Hasan Cücük, İsmail Muhammet Sağıroğlu, Enes Cansever, Basri Doğan, Türkmen Terzi, Vedat Demir, Rabia Yavuz Türe, Yunus Erdoğdu, Naciye Nur Kılıç, Erkan Pehlivan ve Erkin Emet. Gazeteciler Durmuş ve Müftüoğlu’nun dergiye yazı gönderdikleri kaydedilen fişleme tutanağı, 24 Mayıs 2022’de Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler tarafından imza altına alındı.
EMNİYETTEN FİŞLEME TALEBİ
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Fethullah Gülen yapılanmasına dair açık kaynak taraması ile isim listesi ve bilgi notu oluşturulması talebiyle oluşturulan fişleme listesinin, İl Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmalarında değerlendirilmek üzere gönderildiği belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilen listenin, gizli ibareli belge ile Ağrı, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Giresun, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Sivas ve Trabzon il emniyet müdürlükleri terörle mücadele şubelerine gönderildiği belirtildi.
'FİŞLEMELER GERÇEKLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTEMEZ'
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş gazetecilere yönelik baskıların, gözaltıların, tutuklamaların, fişlemelerin dur durak bilmeden aynı hızla devam ettiğini belirterek “İktidar bir taraftan hazırladığı yasalarla gazeteciliği öldürmeye çalışıyor diğer taraftan gazetecileri tek tek hedef alarak onları korkutmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta haber takibi yaparken 4 ayrı yerde meslektaşlarımız saldırıya uğradı. Kolluk güçleri halka haberin ulaşmasını engellemek için hukuku çiğneyerek engellemeler yapıyor” dedi.
Son olarak kendisinin de aralarında olduğu birçok gazetecinin fişlendiğini yargılanan bir gazetecinin dava dosyasına gelmesiyle öğrendiklerini belirterek “Gazetecileri fişlemeler gerçeklerin üstünü örtmeyeceği gibi bizleri de basın özgürlüğü mücadelesinden geri durduramayacaktır” ifadelerini kullandı.
'GAZETECİLERİ KRİMİNALİZE EDİYOR'
DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu “Bu iktidar ne yazık ki her gün gazeteciliği öldürmek için çeşitli adımlar adıyor, gazetecileri kriminalize ediyor” derken iktidarın kendisinin sözcülüğünü yapanlar dışında gazeteci bırakmamaya çalıştığını ve bu fişlemenin de bu politikanın devamı olduğunu söyledi.
Müftüoğlu şöyle devam etti: Fişlemede çeşitli kişiler bir dergiye yazı yazmışlar. O dergiye dair açılmış bir soruşturma yok, yazılara dair açılmış bir soruşturma yok, herhangi bir durum yok. Ama ne yazık ki böylesi bir tablo söz konusu. Benim yargılandığım davaya gönderilmesi de davada mahkeme heyeti önünde bana dair bir algı oluşturmaya çalışmak. Çünkü dosyada başka bir delil yok. Böyle yaparak ne yazık ki oradan farklı bir sonuç çıkarmaya çalışıyorlar.
Müftüoğlu, iktidarın kimi zaman yasal düzenlemelerle kimi zaman da farklı yöntemlerle her alanda basın özgürlüğüne darbe vurmaya çalıştığını belirterek şunları söyledi: Buna basın özgürlüğüne bir darbe daha diyebiliriz. Bu durumun basın ve ifade özgürlüğüyle hiçbir alakası yok. Bu şekilde gazetecileri fişleyerek çalıştırmamaya çalışıyorlar. Bu durumdan korkacak, yılacak kimi isimler geri adım atacaktır ya da bu davada olası ceza almam sırf bu fişleme nedeniyle olacaktır. Bu da benim çalışamamam anlamına gelecektir. Tamamen basını susturmaya yönelik bir hamle. (HABER MERKEZİ)