Emniyet'in bulamadığı ‘gizli tanık' Kobanê Davası'nda dinlendi

Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2019 yılında bulamadığı "gizli tanık Malazgirt"i Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 3 yıl sonra Kobanê Davası için buldu.

Abone ol

ANKARA- IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticilerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 13’üncü duruşması 4’üncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada “ML1Z0G7R1T” (Malazgirt) adlı yeni bir gizli tanık SEGBİS aracılığıyla dinlendi. Siyasetçilerin isimlerini okuyan mahkeme başkanı, “Bu isimler ve 6-8 Ekim olayları hakkında ne biliyorsunuz” diye sordu. Avukatlar duruma itiraz ederek gizli tanığa sadece birleşen dosyalar yönünden vermiş olduğu ifadelerin sorulabileceğini söyledi.

AVUKATLARIN SORULARI REDDEDİLDİ

Kobanê protestoları sürecinde olayların içerisinde olmadığını ifade eden tanık Malazgirt, konuyla ilgili bir bilgisi olmadığını söyledi. Avukat Özgür Erol, tanık beyanlarının mahkeme heyetince başkaca isimler üzerinden genişletilmek istendiğini vurgulayarak gizli tanığa tutuklu siyasetçiler üzerinden soru sorulmasına itiraz etti. Bunun üzerine ara karar kuran mahkeme başkanı, konunun daha önce gerekçelendirildiğini ifade ederek itirazları reddetti ve gizli tanığa diğer yargılanan siyasetçiler hakkında bilgisi olup olmadığını sordu. Gizli tanığın siyasetçiler hakkında verdiği ifadelerin çoğu "duydum" şeklinde soyut ifadeler içerdi.

Mahkeme heyeti siyasetçi Emine Ayna’yı anarak 3 kez "Ayna’nın örgütle bir bağlantısı var mı?" sorusunu yöneltti. Heyetin belirli isimler üzerinden ısrarlı soruları, izleyiciler ve avukatlar tarafından tepki topladı. Sonrasında Avukat Kenan Maçoğlu, gizli tanığın dinlendiği SEGBİS odasında naip hakim olup olmadığını ve gizli tanığın eski Bahtiyar Çolak’ı tanıyıp tanımadığını sordu. Mahkeme başkanı bu soruları "tanığın deşifre olmasını engellemek" gerekçesiyle reddetti.

Avukat Özgür Erol ise "Ahmet Türk dışında hakkında ifade verdiğiniz siyasetçilerle ilgili daha önce herhangi bir yerde bir ifade verdiniz mi?” sorusuna gizli tanık Malazgirt, cevap vermek istemedi. Ardından Erol, "Ahmet Türk dışında hakkında ifade verdiğiniz isimler şimdi mi, yoksa mahkeme başkanının isimlerini saymasıyla mı aklınıza geldi?" diye sordu ancak mahkeme başkanı bu soruyu da gizli tanığa yöneltmedi.

‘DEMİRTAŞ’TAN GİZLİ TANIĞA SORULAR

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş duruşma sırasında "Gizli tanık Malazgirt’in okuma yazması var mı ve örgütte uzun süre mi kaldı kısa süre mi kaldı?" sorularını yöneltti. İddia makamı bu sorulara da itiraz etti ancak mahkeme başkanı itirazı reddetti. Malazgirt, “Okuma yazmam var ancak örgütte ne kadar kaldığıma dair bilgi vermek istemiyorum" diye cevap verdi.

Avukat Özgür Erol, mahkeme heyetinin tanığa siyasetçileri teşhis ettirme çabası içerisinde olduğunu söyledi. Tanığın “Benim bu isimler hakkında bilgim yoktur” sözüne karşın ısrarla heyetin sorularını tekrarladığını belirten Erol, “Gizli tanık örgütün kırsal alanında kalmış. Kendisi söyledi. Bu mahkeme salonunda tek örgüt üyesi vardı. O da gizli tanıktı. O muhtemelen serbesttir. Yıllardır burada siyasi parti içerisinde alenen faaliyet yürüten insanlar burada tutuklu. Gizli tanık meselesinin yargılama sistemini soktuğu hal budur” dedi.

‘KARŞIMIZDA MAHKEME HEYETİ YOK, CÜBBE GİYMİŞ TEM EKİBİ VAR’

Avukat Ali Bozan gizli tanık Malazgirt’in müvekkilleri hakkında soyut ve herkesin bildiği beyanlarda bulunduğuna vurgu yaptı. Bozan, “Google’da yapılabilecek bir araştırma sonucunda bile öğrenilebilecek bilgiler anlattı. Bu nedenle müvekkillerimin aleyhine değerlendirilmemelidir" derken avukatın mikrofonu heyet tarafından kapatıldı.

Avukat Kenan Maçoğlu da “Karşımızda mahkeme heyeti yok. Cübbe giymiş terörle mücadele ekibi var. Bahtiyar Çolak bile görevden alınmasaydı sizden daha hassas davranırdı" sözleriyle mahkeme heyetinin tavrını eleştirdi.

TANIK KORUMA TEDBİR KARARI YOK 

Öte yandan Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, 2019 yılında bulunamayan ve hakkında "Tanık Koruma Kararı" olmadığı söylenen "gizli tanık Malazgirt", 3 yıl sonra Kobanê Davası için bulundu. HDP ve DBP’li siyasetçiler ile yerlerine kayyım atanarak, tutuklanan belediye eş başkanlarının dosyalarında yer alan "ML1Z0G7R1T (Malazgirt)" isimli “gizli tanık” ile ilgili de Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin dinlenmesi kararı üzerine emniyet tarafından gönderilen yazıda, "ML1Z0G7R1T kod isimli şahıs hakkında Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı tarafından verilen herhangi bir Tanık Koruma Tedbir Kararı olmaması, ilgi sayılı talimatta şahsın iletişim ve açık kimlik bilgilerinin bulunmaması sebebiyle belirtilen kod ismiyle şahsın tespit edilemediği" ifadelerine yer verilmişti. 

Duruşmaya 6 Haziran Pazartesi gününe kadar ara verildi. (DUVAR)