Emniyetten gözaltına alınan mültecilere bir örnek ‘savunma’

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün, farklı tarihlerde gözaltına alınan ve ‘Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen mültecilerin ifadelerini bir örnek hazırladığı ortaya çıktı: Hukuki bir durum değil. 

Abone ol

ANKARA- Türkiye’deki mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesine ilişkin farklı siyasi çevrelerden açıklamalar yapılıyor. Mültecileri hedef alan söylemlerin arttığı süreçte Ankara başta olmak üzere pek çok kentte, yüzlerce Suriyeli ve Afganistanlı GBT sorgulamaları sonucunda gözaltına alındı. Gözaltının ardından Akyurt’ta bulunan Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderilen mültecilerin bazıları süreç içerisinde atılan hukuki adımların ardından serbest bırakılırken bazılarıysa ülkelerine geri gönderildi.

Herhangi bir adli davada mağdur, sanık ya da tanık olarak adı geçen mülteciler bu süreçte yolda yürürken ya da evlerine yapılan operasyonlarla gözaltına alındı. Gazete Duvar’ın ulaştığı belgelere göre GGM’ye gönderilmeden önce Ankara Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü’nde mültecilerin alınan ifadelerinin bir örnek olduğu ortaya çıktı. 

‘EKONOMİK SEBEPLERDEN DOLAYI TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPTIM’

Farklı tarihlerde ve yerlerde gözaltına alınan mültecilerin emniyetteki ifadesinde polis, "Ülkemize ne zaman, nasıl giriş yaptınız, ne iş yapıyorsunuz? Hakkınızda ülkemizde kaldığınız süre içerisinde herhangi bir suçtan işlem yapıldı mı? Konuyla ilgili ifadenizi veriniz” sorusunu yöneltti.

Kimi 10 yıl, kimi 8, kimi 6 yıl önce Türkiye’ye gelmelerine karşın gözaltına alınan mültecilerin ifadelerinde 6 yıldır Türkiye’de oldukları vurgulandı. Sadece mültecilerin yargıya intikal eden dava konusu işlemlerinin değiştiği "ifadeler"in yer aldığı savunmaların aynı polis memurları tarafından alındığı dikkat çekti. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde mültecilerden alınan bir örnek ifade şu şekilde oldu:

"Ben yaklaşık 6 sene önce yaşamış olduğum Suriye ülkesinden ekonomik sebeplerden dolayı çalışmak ve para kazanmak amacıyla Türkiye’ye giriş yaptım. Daha sonra kendi imkanlarım ile Ankara iline geldim. Daha önce hakkımda … suçundan yasal işlem yapılmıştır. Türkiye’de kaldığım süre içerisinde kötü muamele görmedim. Konuyla ilgili bildiklerim bunlardan ibarettir."





‘HUKUKİ BİR DURUM DEĞİL’

Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ebru Beşe’ye göre emniyette mültecilerden “tek bir elden” hazırlanarak alınan savunmalar hukuksuz. Gözaltına alınan mültecilerin yaşadıkları durumların ve olayların farklılık gösterdiğini ifadelerin de bu şekilde ayrı ayrı alınması gerektiğini belirten Beşe şunları kaydetti: 

"Herkesin yaşadığı olay farklı olduğu için standart bir ifade olmamalı. İfadelerin kişiselleştirilmiş olması gerekiyor. Bu hukuki bir durum değil. Herkesin kendi yaşadıkları, koşulları, neden böyle bir işleme maruz kaldıkları vb. farklı olabilir.  O nedenle herkesin kendi ifadesini ve beyanını kayda geçirmeleri gerekir. Şablon ifadelerle bu işlemin yapılmaması gerekiyor. Büyük ihtimalle ‘kendilerine kolaylık olması’ için bu şekilde yapma yoluna gitmişler. Nihayetinde emniyet, avukat beyanını zapta geçirmemek isteyen bir kurum."