Emrah Altındiş: 40 günde 1.1 milyon kişi hastalandı, aşı seferberliği başlatmalıyız

Doç. Dr. Emrah Altındiş, resmi sayılara göre 40 günde 1.1 milyon kişinin hastalandığına dikkat çekti, "Nüfusun yüzde 10'dan daha azı 2 doz aşıyı tamamladı. Aşı seferberliğine ihtiyacımız var" dedi.

Abone ol

DUVAR - Boston College Biyoloji bölümünde Asistan Profesör, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Emrah Altındiş korona virüsü (Covid-19) vaka sayılarının nüfusa oranında Türkiye'nin birinci sıraya yükseldiğine dikkat çekti ve "Gerçek bir trajedi" dedi. Aşı sayısının azlığına dikkat çeken Altındiş, yapılması gerekenleri altı maddede özetledi.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Altındış, "Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan 1 Mart açılımının ardından son 40 gün içerisinde resmi sayılara gore 1,096,745 kişi hasta oldu. Yine resmi sayılara gore 5,133 kişi vefat etti. Son 5 haftada toplam 14 aydır tespit edilen vakaların ~% 30'u tespit edildi. Gerçek bir trajedi!" dedi.

Altındiş şöyle devam etti:

'40 GÜNDE HASTA OLAN 1.1 MİLYON İNSANDAN 10 BİNİNİ KAYBEDECEĞİZ'

Günlerdir Türkiye dünyada en çok vaka bulan ilk 5 ülke arasında. Ancak Hindistan'ın nüfusu Türkiye'nin ~12 kati, Brezilya ve ABD'nin nüfusu ise ~4 kati civarında. Vaka sayılarını nüfusa oranladığımızda Turkiye benzeri ülkeler arasında vakalarda maalesef 1 numaraya yükseliyor! 40 günde 1 milyondan fazla vaka bulduğumuz bugünlerde pandemiye karsı en önemli aracımız aşılar oldukça yavaş gidiyor. Nüfusun % 10'dan daha azı (~ 7.6 M) 2 doz asiyi da tamamlamış durumda. Geri kalan herkes virüsün açık hedefi halen. Bir aşı seferberliğine ihtiyacımız var! Ben dahil pek çok uzman TR'de ölüm sayılarının manipüle edilip düşük gösterildiğini düşünüyor ancak rapor edilen resmi ölüm oranını doğru kabul edersek, bu oran ~ % 1, bu son 40 günde hasta olan 1.1 milyon insandan ~10000 kişiyi önlenebilir bir hastalıktan kaybedeceğiz. Çok acı.

'SİNOVAC'IN İNGİLTERE VARYANTINA ETKİLİ OLDUĞU GÖSTERİLDİ'

TR'de vakaların artışında varyantların büyük rol oynadığı söyleniyor. Sinovac aşısına dair gecen hafta yayınlanan makalede asinin TR'de yaygın İngiltere varyantına karşı da etkili olduğu gösterildi, bu çok iyi bir haber! https://nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2103022 … Yalnız bir de kötü haber var: Aşının oluşturduğu bağışıklık yanıtı Güney Afrika'dan dünyaya yayılan varyanta karşı etkili değil https://nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2103022… @drfahrettinkoca
bu varyantın 9 ilde görüldüğü bilgisini paylaşmıştı. Dolayısı ile G. Afrika varyantı dikkatle takip edilmeli!

'TÜRKİYE'YE ÖZGÜ YENİ VARYANTLAR OLUŞABİLİR'

Prof. Güniz Köksal hocayı mutlaka dinlemenizi öneririm. Virus özellikle belli iş kollarında, kapalı alanlarda çalışmak zorunda genç işçileri etkiliyor (Tekstil işçileri, demir işçileri vd.). Bu sektörlere özel önlem alınmalı. Ramazan ayı kapsamında alınan önlemler bulaşının en yoğun olduğu iş yerlerini kapsamıyor. İnsanları hafta sonları eve kapatmakla bu pandemi bitmez, sayılar ufak bir oranda azalsa da ölümler ve (varyantlar da dahil) virüsün yayılımı sürer. TR'ye özgü yeni varyantlar oluşabilir! Toplumu halen ölüm sayıları üzerinden manipüle etmeye çalışıyorlar. Vakalar artıyor ama ağır hastalar artmıyor diye bir argümanla. Bu doğru dahi olsa COVID-19'un insanlarda uzun suren ağır etkileri var, milyonlarca insani bu dertle uğraştırmak neden?

'250 BİN İNSANIN AŞI OLMAMASI NEDEN?'

10-TR'nin ihtiyacı, etkili önlemler: a) 4 hafta karantina b) Karantinadan zarar görecek herkese (işçiler, esnaflar) ek gelir c) Bu 4 haftada yaygın testleme d) Aşılamaların hızlanması, aşıların çeşitlenmesi e) Yurtdışı girişlerin etkili kontrolü f) Ve ardından kontrollü açılım.

Virüs bu kadar yayılmışken, aşı hakkı gelmesine rağmen (aşıya ulaşmak dünyada büyük bir lüks) sadece İstanbul'da 250 bin insanın aşı olmaması neden? Asi karşıtlarının saçmalıklarına mı inanıyor insanlar, yoksa aşı alma süreci çok mu komplike ve zor? (HABER MERKEZİ)